FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dış borsalarda rotayı FED belirleyecek

Küresel piyasalarda yarın açıklanacak Fed faiz kararı ve sonrasında Başkan Ben Bernanke'nin açıklamaları bekleniyor.

Dış borsalarda rotayı FED belirleyecek

Bernanke'nin parasal genişlemenin devamı ya da sınırlanmasına yönelik yapacağı açıklamaların küresel piyasaların tamamını önemli ölçüde etkileyeceğini belirten analistler, genel olarak yıl sonundan önce ve 2014 yılında sınırlamanın başlayacağı yönünde ikiye ayrılmış durumda.

Parasal genişlemenin sınırlanmasına yönelik açıklama veya sinyal gelmesi durumunda başta gelişmekte olan piyasalar olmak üzere özellikle hisse senedi piyasalarında sert satış baskılarının görülebileceğini ifade eden analistler, aksi durumda tedirginliğin bir ay daha ötelenmesi nedeniyle piyasalarda bir rahatlama görülebileceğini tahmin ediyor.

Dün, ABD'de Dow Jones endeksi haftanın ilk işlem gününü yüzde 0,73 oranıdna yükselişle 15.180 puandan tamamlarken, böylece cuma günkü kayıplarının tamamını geri almış oldu.

Teknik analistler, Dow Jones endeksinin son 10 günde üç kez 50 günlük hareketli ortalamasından tepki vererek yükselişe geçtiğine dikkati çekerek, buna rağmen 15.250 puan üzerinde kapanış yapılmadan yükseliş isteğinin artamayacağını belirtiyor.

Avrupa tarafında dün küresel piyasalara paralel olarak yükseliş isteği öne çıkarken, Almanya'da ve Fransa'da hisse senetleri ortalama yüzde 1'in üzerinde değer kazandı.

Bu sabah itibari ile baktığımızda, Asya borsalarından Japonya'da Tokyo Menkul Kıymetler Borsası, dünkü yükselişin ardından bugün bir miktar geriledi. Nikkei Endeksi, 25,84 puan (yüzde 0,20) değer kaybederek 13.007,28 puandan kapandı.

FED'in iki gün sürecek politika toplantısının başlayacağı bugün Avrupa borsalarının bir miktar düşüşle açılmaları bekleniyor.

Analistler, FED'in parasal genişlemenin nasıl devam edeceği konusunda vereceği mesajların takip edileceği toplantı sırasında yatırımcıların ihtiyatlı hareket etmelerini bekliyorlar.

Express


En Çok Aranan Haberler