Başbakan Binali Yıldırım, ekonomideki yavaşlamaya ve işsizlikteki artışa karşı alınacak olan önlemleri Ankara'da, ekonomiden sorumlu bakanların da katıldığı bir basın toplantısında açıkladı.
Açıklanan önlemler dört ana başlık altında toplanıyor:
İşletmelere kredi kolaylığı İşgücü piyasasının desteklenmesi Yatırımların teşviki Kamu bütçesinde tasarruf Getirilen yeni kredi kolaylıkları "Üretimle ihracatla uğraşan sektörün sıkıntılarını biliyoruz" diyen Başbakan Binali Yıldırım, hükümet olarak yatırım yapan kesimlerin yanında olacaklarını ifade etti.
Firmaların nakit ihtiyacını gidermek adına kredi garanti fonuna 250 milyar liralık kefalet getirildi.
Başbakan Yıldırım, "Bu ne demektir? Piyasada KOBİ'ler büyük işletmeler ihracat işiyle uğraşanlar yani ekonomimizi ayakta tutan bütün sektörlere nakit sıkışıklığını giderecek ve işlerini düzene sokacak yeni bir kaynak oluşturuyoruz. Bugün 40 milyar (Lira) civarında sıkışıklığı olan firmaların, bunun çok çok üzerinde 250 milyar liralık yeni bir kredi hacmi getirmiş oluyoruz" diye konuştu.
Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı önlem paketi 2017 ve 2018 yılları için geçerli olacak.
KOBİ'lere yeni kredi imkânı Küçük ve Orta Boy İşletmelerin (KOBİ) yararlanabileceği bir diğer olanak ise geri ödemesiz krediler.
Alınan kararla, KOBİ'ler 36 ay vadeli ilk yılı geri ödemesiz 50 bin TL'ye kadar kedi imkanına erişecek.
Verilecek kredinin faiz yükünü ise kamu karşılayacak.
Bankaların kredi verme imkanı genişleyecek Bir diğer önlem ise Bankacılık Düzenleme ve Denetlemöe Kurumu (BDDK) tarafından alınıyor.
Bankaların, kullandırdıkları krediler için ayırdıkları karşılıkların oranı düşürülecek.
Bu yolla, bankaların elinde reel sektöre kredi olarak kullandırılabilecek ilave kaynak yaratılması hedefleniyor.
Orta ve ileri teknolojili imalat yapan firmalarda, kamu işgücü maliyetine destek sağlayacak.
İmalat sanayiine ilave yatırım teşviki 2017'de yapılacak imalata yönelik yatırım harcamaları için, yatırıma katkı oranı, yüzde 15 artırılacak. Kurumlar vergisi indirimi uygulanacak.
2017'den itibaren, İnşaat projelerinde KDV'ye iade verilecek.
'600 bin yeni istihdam' Hükümet, işgücü piyasasında alınacak tedbirlerle, 600 bin yeni istihdam yaratmayı da hedefliyor.
SGK primleri öteleniyor: Asgari ücret desteğinden yararlanan özel işletmelerin SGK prim ödemeleri 9 ay ötelenecek. Ocak - Şubat - Mart 2017 ödemeleri, Ekim - Kasım - Aralık 2017'de yapılacak. Aktif işgücü programı: Gelecek yıl 500 bin kişi iş başı eğitim programı, mesleki eğitim kursları, girişimcilik eğitim programlarından faydalandırılacak. İlave istihdama kamu desteği: 2017'de yeni istihdam yaratan ve orta - ileri teknolojili üretim yapan firmalara kamu desteği sağlanacak. Asgari ücretin yarısı kadarki yüklenmeyi kamu karşılayacak. 2018'de kamu katkısı yüzde 25'e inecek. Kamuda tasarruf Reel sektörün desteklenmesi için atılan adımların maliyeti, bütçede yapılacak tasarruflarla karşılanacak.
Başbakan Yıldırım, "Kamuya gerekmedikçe yeni personel almayacağız, yeni bina almayacağız. Aynı işi biri de yapıyor öbürü de yapıyor, kurumlardan bunların önüne geçeceğiz" diye konuştu.