FİNANS

Faizde büyük düşüş!

İsrail Merkez Bankası'nın Pazartesi yaptığı açıklama ile faiz tüm zamanların en düşük seviyesinde.

Faizde büyük düşüş!

Wall Street Journal'dan Sarah Toth Stub'ın haberine göre, İsrail Merkez Bankası Pazartesi günü yaptığı açıklamasında Eylül ayı faiz oranını 25 baz puan düşürerek yüzde 0.25'e çektiklerini belirtti ve bu karara gerekçe olarak da yavaş hareket eden enflasyon ve zayıf küresel toparlanmanın yanında Gazze çatışmalarından doğan endişeleri gösterdi.

Banka böylece üst üste 2 ay faiz indirimine giderek oranı rekor düşük seviye olan yüzde 0.25'e çekmiş oldu. Dün yapılan açıklamada geçtiğimiz ay yapılan faiz indiriminin şekeldeki aşırı hızlanmayı dizginlediğini ve bu trendin böyle devam ederek ihracata yaptığı katkıyı sürdürmesinin beklenildiği söylendi.

Banka, Gazze'den gelen roketlere İsrail'in cevap vermesiyle 8 Temmuz'da başlayan çatışmaların ise ne kadar ekonomik zarara yol açtığını söylemek için erken olduğunu söyledi. Fakat ekonominin büyük ihtimalle zayıf küresel toparlanmadan dolayı yavaşlayabileceğini de sözlerine ekledi.

İsrail Merkez Bankası'ndan Pazar günü yapılan açıklamada bankanın 10 ekonomik sektörü içeren endeksine göre aktivitede birkaç ay ılımlılık yaşayan ekonomik büyümenin çatışmalardan dolayı Temmuz ayında sıfıra indiği görülüyor. Ekonomistler İsrail'e gelen ziyaretçi sayısının azalması ve halkın daha az akşam yemeği gibi aktiviteler için dışarıya çıkmayı tercih etmesinden dolayı turizm ve özel tüketim sektörünün bu yavaşlamadan en ağır darbeyi yediğini söylüyor.

Bankanın çatışmalar başlamadan önce yaptığı ve şu an hala geçerli olan 2014 yılı ekonomik genişleme tahmini yüzde 2.9 büyüme öngörüyor. Banka verilerine göre İsrail ekonomisi 2013 yılında yüzde 3.3 büyüme sağladı. Bazı ekonomistler şu an devam etmekte olan çatışmaların 2014 yılı ekonomik büyümesini yüzde 0.5 negatif etkileyebileceğini tahmin ediyorlar. Temmuz ayında gerçekleşen faiz indiriminden bu yana şekel dolar karşısında yüzde 2.7 geriledi.

İsrail yüksek faz üretimi, ekonomik temellerin sağlam olması ve ABD ve Euro Bölgesi gibi ülkelere olan yüksek faiz farkından dolayı 2013 yılının ortasından bu yana kuvvetli şekel ile mücadele ediyor. Banka faiz oranlarındaki indirimin şekelin zayıflamasına katkı sunmasını beklediğini ve böylece İsrail ekonomisinin en önemli unsurlarından biri olan ihracata katkı sunacağını belirtti.

Para komitesi tarafından dün yapılan açıklamada "Devam edecek bir değer kaybı ihracattaki ve ticaret sektöründeki toparlanmayı destekleyecektir" denildi.

Faiz indirimi piyasaları şaşırttı ve şekelin dolar karşısında hızla değer kaybetmesine yol açtı. Karar hisselere de destek sağlarken, Tel Aviv-25 endeksi yüzde 0.67 yükselerek 1,381.25 puan oldu.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler