FİNANS

İngiltere'nin kabarık Facebook faturası

Facebook'a artık devletler bile reklam veriyor. Fakat bu reklamlar ödenen paraların karşılığını veriyor mu? Rory Cellan-Jones'un analizi.

Rory Cellan-Jones

BBC Teknoloji Muhabiri

Facebook hisselerinin fiyatlarındaki düşüşün ardından sosyal iletişim sitesinin zor günler geçirdiği düşünülebilir ancak hâlâ irili ufaklı bir çok şirket Facebook'a ilan vermek için birbiriyle yarışıyor.

İlan verenler arasında İngiliz hükümeti bile var.

İngiltere, ülkenin turizm gelirlerini artırmak için Facebook'a tam 100 bin sterlin değerinde ilan verdi.

Temmuz ayında Facebook'a yatırım yapmanın mantıklı olup olmadığını tartışırken bana hükümetin Facebook reklam kampanyası ile ilgili bir mesaj geldi ve kampanyayı incelediğimde Facebook'u kullanmanın en yaratıcı yolunun bu olduğunu gördüm.

İngiltere reklam kampanyası başlar başlamaz yarım milyon ''beğeni'' almıştı bile. Kampanya dahilinde İngiltere hayat tarzını, kültürünü ve ürünlerini tanıtan tam 13 sayfa açıldı ve bu sayfalar kullanıcılardan büyük ilgi gördü.

Ben ise hükümetin Facebook'a toplamda ne kadar para ödediğini öğrenmek istedim. Gerekli makamlara bilgi talebimi yolladım ve yarım yamalak da olsa bir cevap almayı başardım.

Devlet Facebook'taki reklam kampanyası için 98 bin 418 sterlin harcadıklarını açıkladı.

Kampanya dahilinde ilanların 782 bin kez tıklandığını söyleyen hükümet yetkilisi, kampanyanın başarıya ulaştığı görüşündeydi.

Ancak bu kampanya dışında devletin Facebook reklamlarına toplam ne kadar para harcadığını sorduğumuzda bunu öğrenmek için her departmana ayrı ayrı sormamız gerektiği cevabını aldık.

Peki hükümetin Facebook'a 100 bin sterlin ödemiş oluşuyla ilgili ne düşünmemiz gerekiyor?

Facebook'taki uydurma hesapların çokluğu, "beğeni" sayısının güvenilirliğine gölge düşürüyor.

İngiltere'nin reklam bütçesi tam 37 milyon sterlin. Böyle bakacak olursak, Facebook'a harcanan oldukça küçük bir miktar.

Ancak Facebook reklamlarının ne kadar işe yaradığı da bugünlerde tartışmaya açık.

Paralı ilan gerekli mi?

Geçtiğimiz haftalarda yapılan sahte Virtualbagel araştırması Facebook sayfalarında alınan "beğeni"lerin büyük oranda sahte hesaplardan geldiğini gösterdi.

Hükümet ise bu sahte kalabalığa rağmen Facebook reklamlarının oldukça etkili olduğu görüşünde.

Bence bugün tartışılması gereken Facebook'a paralı reklam vermenin gerekip gerekmediği.

Facebook'un tanıtımda çok etkili olduğu açık. Ancak İngiltere örneği üzerinden ilerleyecek olursak, Olimpiyatlar nedeniyle zaten bütün dünyanın gözlerinin İngiltere'nin üzerinde olduğu bir dönemde devlet reklamcılara para ödemeden de İngiltere ile ilgili sayfaların Facebook kullanıcıları tarafından beğenilmesini sağlayamaz mıydı?

Ve kenarda çıkan bir ilana tıklamak yerine söz konusu sayfayı ilgilendikleri için aratarak bulan Facebook kullanıcıları reklamcıların esas ulaşmak istediği kitle olmaz mıydı?

Tabii aslında sosyal medya reklamlarının kaderi üzerine bir karar vermek için henüz çok erken. Küçüklü büyüklü tüm şirketler ve tabii hükümetler de hâlâ bu reklam yönteminin ne kadar etkili olduğunu anlamaya çalışıyor.

Sonunda varacakları karar da Facebook'un geleceğini belirleyecek.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler