Küresel piyasaların merakla beklediği tarım dışı istihdam verisi açıklandı.
ABD’de tarım dışı istihdam mayısta beklenmedik şekilde 38 bine gerileyerek 6 yılı aşkın sürenin en düşük artışını kaydetti. Uzmanlar Mayıs ayında 164 bin istihdam artışı bekliyordu.
Ülkede, işsizlik oranı ise yüzde 5'ten 4,7'ye inerek Kasım 2007'den bu yana en düşük düzeyini gördü. Beklenti yüzde 4,9'du.
İstihdam piyasasındaki bu zayıflık Fed'in faizleri artırmakta zorlabileceğine işaret etti.
Nisan ayı için 160,000 olarak açıklanan tarım dışı istihdam artışı ise 123,000'e revize edildi. Nisan ayının yüzde 5 olan işsizlik oranı ise revize edilmedi.
Fed daha önce son aylardaki istihdam artışının sürmesi ve verilerin ikinci çeyrekte ekonomide görülen ivmelenmeyle uyumlu olması halinde faizleri artırabileceğinin ipucunu vermişti.
Fed Başkanı Janet Yellen de önceki açıklamalarında istihdamın nüfus artışını telafi edebilmek için ayda yaklaşık 100,000 artması gerektiğini söylemişti.
Ortalama ücret artışlarında ise hâlâ anlamlı bir yükseliş gerçekleşmedi. Saatlik ücretler Mayıs ayında ortalama 5 sent, yani yüzde 0.2 yükseldi. Böylelikle yıllık maaş artışı yüzde 2.5'te kaldı.
Ekonomistler enflasyonun Fed'in hedefi olan yüzde 2'ye ulaşabilmesi için yıllık maaş artışlarının yüzde 3 ve yüzde 3.5 arasında olması gerektiğini söylüyor.
Bu verinin ardından Pazartesi günü Fed Başkanı Janet Yellen'in yapacağı konuşmanın, Fed'in 14-15 Haziran tarihlerinde yapacağı politika toplantısı öncesinde piyasalarla yapacağı son iletişim olabileceği belirtiliyor.
Bu verinin ardından Pazartesi günü Fed Başkanı Janet Yellen'in yapacağı konuşmanın, Fed'in 14-15 Haziran tarihlerinde yapacağı politika toplantısı öncesinde piyasalarla yapacağı son iletişim olabileceği belirtiliyor.