FİNANS

Merkez Bankası faiz indirimlerine devam edecek mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve hükümetten 'faiz indirilmeli' çağrıları gelmeye devam ederken Merkez Bankası yarın para politikasının seyrini görüşmek üzere toplanıyor. Piyasadaki beklenti faizin indirileceği yönünde ancak enflasyon uyarıları da yapılıyor.

Merkez Bankası faiz indirimlerine devam edecek mi?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve hükümetten 'faiz indirilmeli' çağrıları gelmeye devam ederken Merkez Bankası yarın para politikasının seyrini görüşmek üzere toplanıyor. Piyasadaki beklenti faizin indirileceği yönünde ancak enflasyon uyarıları da yapılıyor.

Yarın Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı öncülüğünde toplanacak olan Para Politikası Kurulu, TSİ 14.00'te faiz kararını açıklayacak.

Piyasada beklenti düşen petrol fiyatları paralelinde gerileyen enflasyonun faiz indirimi olarak değerlendirileceği yönünde.

Yatırım bankası Goldman Sachs'ın yatırımcılara gönderdiği piyasa notunda politika faizi olan bir haftalık repo faizinin yarım puan düşürüleceğini ve yüzde 7,75'ten yüzde 7,25'e çekileceğini öngörüyor.

TEB Yatırım/BNP Paribas'nın tahmini ise faiz indiriminin 0,75 puan olacağı yönündeyken HSBC Merkez Bankası'ndan yarım puanlık indirim bekliyor.

Faiz indirim beklentilerinin artmasıyla birlikte bankalararası piyasada Dolar/TL kuru 2,48 seviyesinin üzerine çıktı.

Siyasetten faiz yorumu gelecek mi?

Faiz indiriminde tahminler farklılaşsa da ortak bir kaygı piyasa uzmanlarının değerlendirmelerinde yer alıyor: Merkez Bankası üzerindeki siyasi baskı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan yaptığı açıklamalarda Merkez Bankası'nın faiz politikasını eleştirmiş ve enflasyonun düşmesi için önce faizin düşürülmesi gerektiğini savunmuştu.

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci de bugün yaptığı açıklamalarda "Merkez Bankası'ndan piyasayı cesaretlendiren, faiz oranlarını aşağı götüren bir adım bekliyoruz” dedi.

Piyasa uzmanları ise kararın ardından siyasi cepheden gelebilecek yoğun faiz yorumlarının Merkez Bankası'na olan güveni zedeleyebileceği ve Türk Lirası üzerinde baskı yaratabileceği konusunda uyarıyor.

TEB Yatırım/BNP Paribas stratejisti Işık Ökte, son günlerde siyasetten gelen faiz yorumlarının bir miktar azalmasıyla Türk Lirası'nın dengelenmeye başladığını ifade etti ve siyasi yorumların azaldığı dönemlerin piyasaya olumlu yansıdığını kaydetti.

HSBC Türkiye stratejisti Fatih Keresteci ise Merkez Bankası'nın yarınki kararının siyasi cepheden sert eleştrilere maruz kalması durumunda piyasalarda dalgalanmalara yol açabileceği uyarısında bulundu.

Faiz koridoruna ne olacak?

Piyasanın yarınki toplantıda dikkatle izleyeceği bir diğer konu ise, Merkez Bankası'nın fonlama maliyetlerini ayarlamak adına gecelik faiz oranlarını değiştirip değiştirmeyeceği.

Merkez Bankası her sabah politika faizi üzerinden bankalara belli bir miktar fonlama sağlıyor. Bu fonlamanın üzerinde bir ihtriyaç oluşursa, bankalar gecelik piyasaya giderek Merkez Bankası'ndan borç almaya devam edebiliyor.

Gecelik piyasadan yapılan fonlamanın faiz oranı ise gecelik borç verme ve gecelik borç alma faiz oranlarından oluşan, aynı zamanda da 'faiz koridoru' olarak adlandırılan mekanizma ile belirleniyor.

Piyasa uzmanları hem politika faizi fonlaması hem de gecelik piyasa fonlamasının ortalamasını gösteren ortalama fonlama maliyetinin faiz koridorunun alt bandına dayandığını belirtiyor ve daha fazla faiz indirimi için koridorun alt ve üst bandıyla da oynanabileceğini ifade ediyor.

Piyasada hem alt bant hem de üst bantta indirim beklentileri var.

Ancak Goldman Sachs, Merkez Bankası'nın küresel belirsizlikler karşısında temkinli duruşunu korumasının önemli olduğunu ve özellikle koridorun üst bandını indirmeyerek para politikasını esnek tutması gerektiğini söylüyor.

Merkez Bankası Türkiye'den fon çıkışı olduğu ve Dolar'ın yükseldiği dönemlerde politika faizinden fonlamayı azaltıp ya da tamamen kesip bankaları gecelik piyasaya yönlendirerek TL'nin maliyetini yükseltip değerini koruyabiliyor.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler