FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Merkez Bankası'ndan dolara müdahale

Merkez Bankası, bugün rekor kırarak 2.52'yi aşan doların yükselişini durdurmak için döviz satım ihalelerinde miktarı günlük olarak belirleme ve bu miktarı da yüzde 50'ye kadar artırabilme kararı aldı.

Merkez Bankası'ndan dolara müdahale

Merkez Bankası, bugün rekor kırarak 2.52'yi aşarak rekor kıran doların yükselişini durdurmak için döviz satım ihalelerinde miktarı günlük olarak belirleme ve bu miktarı da yüzde 50'ye kadar artırabilme kararı aldı.

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın (TCMB) Salı günü aldığı faiz indirimi kararıyla 2.46 seviyelerine gelen dolar, özellikle Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz indiriminin yetersiz olduğu eleştirileriyle başlayan tartışmalar ve Amerikan Merkez Bankası Fed'in daha erken faiz indirimine gidebileceği beklentileriyle Cuma günü yükselişe geçmişti.

Perşembe günü 2.50 seviyesini test eden dolar, Cuma günü öğle saatlerinde 2.52'yi aşarak tüm zamanların en yükseğini görmüştü.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"27 Şubat 2015 tarihinden itibaren döviz piyasasındaki koşullara göre döviz satım ihalesi tutarı günlük olarak belirlenecektir."

"Ertesi günkü ihalenin asgari tutarı saat 17.20'de Reuters CBTQ, Bloomberg CBT Foreign Exchange Auctions ve Anadolu Ajansı DV007 sayfalarından ilan edilecektir. Aşırı oynaklık nedeniyle gerekli görülen günlerde döviz satım tutarı bir gün önceden ilan edilen asgari tutarın yüzde 50 fazlasına kadar artırılabilecektir. Satım tutarı mevcut uygulamada olduğu gibi saat 16.30'da aynı sayfalarda duyurulacaktır."

Mevcut uygulamada günlük döviz satım ihalesi 40 milyon dolar olarak belirlenmişti ve Merkez Bankası, ihalede bunun ne kadarlık bölümünü satacağını günlük olarak açıklıyordu.

Faiz gerilimi sürüyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, daha önce Merkez Bankası'nın faiz politikasını sert bir dille eleştirmiş, doğru bir yaklaşım içinde olmadığını ve faizde indirime gitmesi gerektiğini söylemişti.

Bu eleştirilerin ardından dolar yükselmiş, piyasada Merkez Bankası'nın bağımsızlığına dair endişe yaratmıştı.

Gerilimin ardından Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı'nın istifa edeceği iddia edilmiş ancak Başçı bu iddiaları yalanlamıştı.

Erdoğanbugün yaptığı konuşmada "Vatanı satmak, yüksek faizle, yüksek enflasyonla, kötü yönetimle ülkenin ve milletin kaynaklarını heba etmekle olur" demişti.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler