FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Piyasa seçim sonuçlarından memnun: Borsa ve TL yükselişte

AKP'nin tek başına iktidara gelmesiyle birlikte borsa hızla yükselişe geçerken, Türk Lirası da Dolar karşısında yüzde 4'e yakın değerlendi. Piyasa uzmanlarından gelen ilk yorumlar 'Tek parti iktidarı siyasi belirsizlikleri ortadan kaldırdı' şeklinde.

Piyasa seçim sonuçlarından memnun: Borsa ve TL yükselişte

Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AKP) tek başına iktidara gelmesiyle birlikte borsa hızlı yükselirken, Türk Lirası da Dolar karşısında yüzde 4'e yakın değerlendi.

Borsa İstanbul 100 endeksi güne yüzde 5'in üzerinde primle 83 bin 800 seviyesinin üzerinde başladı. Borsadaki yükselişe banka hisseleri öncülük etti.

Piyasa uzmanlarından gelen ilk yorumlar 'Tek parti iktidarı siyasi belirsizlikleri ortadan kaldırdı' şeklinde.

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, seçim sonuçlarının kısa vadede siyasi belirsizlik risklerini azalttığını ifade etse de "Ancak sonuçların kredi notu üzerindeki etkisi, zayıf büyüme, yüksek enflasyon ve dalgalanan sermaye akımlarına karşı nasıl mücadele edileceğine bağlı olacak" dedi.

Moody's Türkiye'yi yatırım yapılabilir seviyenin bir basamak üzerinde Baa3 olarak notluyor. Notun görünümü ise negatifte tutuluyor.

TIKLAYIN - DAVUTOĞLU: ESKİ TÜRKİYE YERİN 7 KAT ALTINA GÖMÜLDÜ

HSBC Türkiye Stratjisti Fatih Keresteci yatırımcılara gönderdiği günlük piyasa notunda "Son dönemde oldukça fazla belirsizliğe maruz kalmıştık. Bu da Türkiye ekonomisinde büyük bir ivme kaybına neden olmuş ve Türk mali piyasalarının negatif ayrışmasına yol açmıştı. Artık önümüzdeki dönemde bu tarz soru işaretleri olmayacak" dedi.

TEB Yatırım Stratejisti Işık Ökte ise hızlı yükselişin bir diğer nedeninin ise yatırımcıların seçim öncesinde koalisyon senaryosunu baz alarak yatırımlarını konumlandırması olarak açıklıyor.

Ökte, yatırımcılara gönderdiği notunda "Ekim ayında neredeyse tüm kredibilitesi yüksek anket şirketlerinin koalisyona işaret etmesi nedeniyle piyasa oyuncularının AKP’nin yüzde 49,4 ve 316 milletvekili ile gelen zaferini fiyatlamamış olduğunu görüyoruz" dedi.

Alman yatırım bankası Commerzbank ise kısa vadede Türk finansal varlıklarında değerlenme yaşanacağını ifade ederek "Piyasa tekrar işleyen bir hükümetin kurulmasını kutlayacak" dedi.

Ancak Commerzbank'a göre, orta vadede Merkez Bankası gibi özerk kurumların bağımsızlığı, demokratik süreçlerin işlerliği konuları sorgulanabilir.

Ekonomi yönetimi

Piyasalardaki beklenti, önümüzdeki günlerde açıklanması beklenen yeni AKP kabinesinde Ali Babacan ve Mehmet Şimşek ikilisinin yer bulması yönünde.

Ali Babacan'ın, Eonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı olarak, Mehmet Şimşek'in ise Maliye Bakanı göreviyle yeni Bakanlar Kurulu'nda rol alması bekleniyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler