FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Qantas kârında yüzde 90 düşüş bekliyor

Avustralya havayolları şirketi Qantas, kârlarında yüzde 90'a varan düşüş beklediğini açıkladı.

Avustralya havayolları şirketi Qantas, uluslararası operasyonları ve "yüksek yakıt giderleri" nedeniyle kârlarında yüzde 90'a varan düşüş beklediğini açıkladı.

Qantas, bu yılki brüt kârının 50-100 milyon Avustralya doları (48,6 - 97,2 milyon ABD doları) arasında gerçekleşmesini beklediklerini bildirdi. Şirketin geçen yılki kârı ise 550 milyon dolar civarında gerçekleşmişti.

Bu açıklama üzerine Avustralya borsalarında Qantas hisseleri yüzde 18 değer kaybetti.

Qantas'ın yaptığı açıklamada, kâr tahminindeki düşüşe neden olarak "Avrupa ekonomik krizinin havacılık sektöründe yol açtığı küresel koşullar, giderek artan yakıt giderleri ve iç piyasada artan kapasitenin gelirleri azaltması" gösterildi.

Şirket, bu yılki yakıt giderlerinin geçen yıla oranla 700 milyon Avustralya doları artış kaydederek 4,4 milyar Avustralya dolarına çıkmasını beklediklerini açıkladı.

Uluslararası uçuşlar sorunlu

Qantas için kaygı oluşturan alanlardan biri uluslararası uçuşlar oldu. Artan işletme giderleri ve azalan talep nedeniyle bu alandaki zarar beklentisi iki katına çıkarak 450 milyon Avustralya dolarına fırladı. Bunda geçen yılki grevlerin de etkili olduğu bildiriliyor.

Flightglobal adlı kuruluştan Siva Govindasamy, BBC'ye yaptığı açıklamada, Qantas için, "Uluslararsı operasyonlarında çok sıkıntı var. Rekabet arttığı için bilet fiyatları üzerinde baskı oluştu; öte yandan yakıt giderleri dahil olmak üzere masraflar arttı" dedi.

Yeniden yapılanma

Qantas, uluslararası ve yurtiçi operasyonlarını ayırma kararı aldı. Zarar ettiği uçuşlarına son vererek kârlı bölgeler üzerinde yoğunlaşan şirket ayrıca yeniden yapılanmanın bir parçası olarak personel sayısını da küçülteceğini açıkladı.

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Alan Joyce, "Disiplinli bir mali idare ile, uluslararası uçuşlarımızı 2014'te kârlı hale getirmeyi hedefliyoruz" dedi.

Fakat sektör uzmanları, kâr hedeflerine engel oluşturan çalkantılı küresel ekonomik koşullar gibi dış etkenler nedeniyle, Qantas'ın hedefini "iyimser ama mümkün" bir hedef olarak değerlendiriyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler