FİNANS

Qantas seferlere yeniden başladı

Avustralya havayolu şirketi Qantas'ın seferlerini felç eden ve on binlerce kişinin mağdur olmasına yol açan grev, mahkeme kararıyla son buldu.

Avustralya havayolu şirketi Qantas, bağımsız iş mahkemesi kararı doğrultusunda yeniden seferlere başladı.

Mahkeme, Qantas havayollarında sendikalarla işveren arasındaki grev ve lokavta derhal son verilmesine ve uçuşlara en kısa zamanda yeniden başlanmasına karar vermişti.

Qantas, sendikalarla yaşanan anlaşmazlık ardından lokavt ilan ederek Cumartesi gününden itibaren bütün uçuşların durdurulduğunu açıklamıştı.

Bu durum, 22 ülkede yüzlerce uçuş iptal edilmesine 70 bine yakın yolcunun mağdur olmasına yol açtı. Binlerce kişi havaalanlarında mahsur kaldı.

Qantas havayollarının genel müdürü Alan Joyce süreçten etkilenen yolculardan özür dilerken, yapılan açıklamaya göre uçuşların 24 ile 48 saat arasında tümüyle normale dönmesi bekleniyor.

İş mahkemesinin kararı uyarınca, tüm eylemler son bulacak, taraflar müzakere masasına dönüp 21 gün içinde anlaşmaya varmaya çalışacak. Aksi halde, kararı bağlayıcı olacak şekilde, tahkime gidilecek.

Sendikalar ise, eylem haklarının müzakereler sürerken 120 gün boyunca saklı tutulmasını istemişti.

Avustralya hükümeti iş mahkemesinin kararından memnun olduğunu açıkladı.

Hazine Bakan Yardımcısı Bill Shorten, "24 saat sonra sağduyu hakim oldu" dedi.

Hükümet yetkilileri, uçuşların iptal edilmesinin ekonomiye her saat milyonlarca dolar zarar verdiğini belirtmişlerdi.

Şirketin borsada işlem gören hisse senetleri haftaya yüzde 5,5'lik düşüşle başladı.

Qantas birkaç aydır, yeniden yapılanma stratesjisi ve bu çerçevede bazı faaliyetlerini Asya'ya kaydırma kararı nedeniyle sendikalarla anlaşmazlık içinde.

Sendikalar, bu karar nedeniyle bin kişinin işini kaybedeceğini belirterek grev ve iş yavaşlatma eylemleri başlamıştı.

35 bin çalışanı bulunan ve filosunda 108 uçak bulunan Qantas havayolları Avustralya iç pazarının yüzde 65'ini kontrol ediyor.

Uluslararası uçuşlarda ciddi şekilde zarar eden şirketin Ağustos ayında başlayan grevler nedeniyle her hafta 16 milyon dolar kaybettiği açıklanmıştı.

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler