Bloomberg’ün haberine göre son 10 yılda rezervlerine 570 ton altın ekleyen Rus Merkez Bankası Çin'i geçti.
Putin’in Birleşik Rusya Partisi’nden Evgeny Federov, “Bir ülke ne kadar çok altına sahip olursa, finansal bir sorun yaşadığında egemenliğine o kadar hakim olur” diye konuştu.
Yarı yarıya düştü
Rusya’nın iç borcunun 40 milyar dolar olduğu 1998’de bir ons(31 gr.) altın almanın karşılığı 28 varil petroldü. Putin’in iktidara gelmesinin ardından 2005’de bu rakam 11.5 varile, günümüzde ise 6.5 varile düştü.
Altın 2012 yılında yaklaşık yüzde 7 artarak üst üste 12. yılında da değer kazanmayı sürdürdü. Bir ons altın, geçen haftayı 1.670 dolar değerle kapattı. Analistler altının 2013’de 1.825 dolar seviyelerine gelmesini bekliyor.
Dünyada sekizinci sırada
Rusya dünyanın en büyük altın alıcısı konumunda olmasına rağmen 958 ton ile en fazla altın rezervi olan sekizinci ülke konumunda. ABD, 8 bin 134 ton ile dünyanın en büyük altın rezervine sahip ülke. Onu 3 bin 391 ton ile Almanya takip ediyor. Türkiye’nin rezervi ise yaklaşık 195 ton civarında.