FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Suudi Arabistan'ın petrol üretimini dondurma şartı İran

Riyad yönetimi, petrol üretimini dondurmak için Tahran'ın da benzer bir adım atmasını şart koştu. Bu gelişme sonrası petrol fiyatları varil başına 40 doların altına indi.

Suudi Arabistan'ın petrol üretimini dondurmak için İran'ın da benzer bir adım atması koşulunu dile getirmesinin ardından petrol fiyatları varil başına 40 doların altına indi.

Bloomberg ajansına konuşan Suudi Arabistan Savunma Bakanı İkinci Veliaht Prens Muhammed bin Salman "Eğer tüm ülkeler üretimi dondurmakta anlaşırsa biz de katılırız" dedi.

Bin Salman, İran'ın bu ülkeler arasında olması gerekip gerekmediği sorusuna "Kuşkusuz" yanıtını verdi.

Son dönemde yukarı doğru bir ivme kazanan petrol fiyatları Prens Bin Salman'ın açıklamalarından sonra düşüşe geçti.

Prensin açıklamaları İran'a 'meydan okuma' olarak değerlendiriliyor.

İran, Batılı yaptırımların kaldırılmasından sonra petrol üretimini artıracağını söylemişti.

Kuzey Denizi havzasından çıkarılan ve varili uluslararası standart olarak kabul edilen Brent tipi ham petrol 73 cent, yani yüzde 2 oranında düşerek 39.60 dolara geriledi.

Petrol fiyatları bu yılın ilk üç ayında yüzde 6 oranında artmıştı. Bu Nisan-Haziran 2015 döneminden bu yana çeyreklik ilk yükseliş.

2 trilyon dolarlık fon

Prens bin Salman ayrıca 2 trilyon dolar tutarında yatırım fonu yaratmayı planladıklarını da söyledi.

Söz konusu fonla Suudi Arabistan'ın petrol gelirlerine bağımlığının azaltılması hedefleniyor.

Aramco'nun hisseleri satışa çıkıyor

Plana göre Suudi Arabistan'ın petrol şirketi Aramco'nun hisseleri de gelecek yıl satışa çıkarılacak.

İran, 17 Nisan'da Katar'ın başkenti Doha'da yapılacak ve petrol üretiminin dondurulması önerilerinin değerlendirileceği toplantıya katılmayacak.

PVM Oil Associates şirketinden uzman Tamas Varga olası bir üretim dondurmanın etkileri konusunda yüksek beklentiler olduğunu söyledi.

Varga "Ocak ayı üretim düzeyine sabitlenmenin petrol fiyatlarını desteklediğini görmek zor. Bu yıl dengeleme olmayacak" dedi.

Reuters ajansının bu hafta yayınlanan aylık araştırması 13 OPEC ülkesinin üretiminin Mart ayında İran ve Irak nedeniyle arttığını gösterdi.

Irak geçen yıl gün başına 4 milyon varilden fazla petrol üreterek OPEC'in en yüksek arz büyümesini gösterdi.

Irak, Suudi Arabistan'ın ardından en büyük ikinci üretici durumunda.

Şubat ayında Suudi Arabistan ve Rusya diğer üreticiler uyarsa petrol üretimini Ocak ayı seviyesinde donduracaklarını açıklamıştı.

Haziran 2014'te varil başına 116 dolar olan petrol fiyatları, arz fazlalığı ve düşük talep nedeniyle büyük oranda düşmüştü.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler