Türkiye Merkez Bankası tarafından düzenlenen ve Aralık ayında imalat sanayiinde faaliyet gösteren 2 bin 131 işyerinin katılımıyla gerçekleştirilen imalat sanayinde kapasite kullanım oranı sonuçları açıklandı.
Buna göre, geçen yıl Aralık ayında yüzde 75,6 olan kapasite kullanım oranı, 2011 yılı Aralık ayında yüzde 75,5 olarak belirlendi.
Kapasite kullanım oranı, Kasım ayında ise yüzde 76,9 düzeyindeydi.
İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı çalışması, imalat sanayi sektöründe faaliyet gösteren iş yerlerinin anket döneminde mevcut fiziki kapasitelerine göre fiilen gerçekleşen kapasite kullanımlarının belirlenmesi amacıyla yapılıyor.
İmalat sanayi kapasite kullanım oranlarında, Aralık ayında geçen yılın aynı ayına göre mal grupları itibariyle yatırım malları ve dayanıklı tüketim mallarından artış gözlendi.
Dayanıksız tüketim mallarında, tüketim mallarında, gıda ve içecekler ile ara mallarında ise düşüş var.
Merkez Bankası tarafından 2011 Aralık ayına ilişkin yayımlanan ''İmalat Sanayinde Kapasite Kullanım Oranı'' verilerine göre, geçen yılın Aralık ayına kıyasla kapasite kullanımı yatırım mallarında 4,2 puanlık artışla yüzde 75,1, dayanıklı tüketim mallarında ise 2,6 puan artışla yüzde 76 oldu. Kapasite kullanımı, dayanıksız tüketim mallarında 1 puan gerilemeyle yüzde 73,7'ye, tüketim mallarında 0,4 puan düşüşle yüzde 74,1'e, gıda ve içeceklerde 1 puan gerilemeyle yüzde 72,3'e ve ara mallarında ise 0,9 puanlık azalışla yüzde 77,1'e geriledi. İmalat sanayi genelinde mevsimsel etkilerden arındırılmış kapasite kullanım oranı da bir önceki aya göre 1 puan artarak, yüzde 76,6 seviyesinde gerçekleşti. İkili sektörlere göre de, en yüksek kapasite kullanım oranı, yüzde 83,1 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti.
Bunu, yüzde 82,4 ile kimyasalların ve kimyasal ürünlerin imalatı, yüzde 79,1 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımı izledi.
Kapasite kullanım oranı en düşük alanların başında ise yüzde 61,4 ile diğer imalatlar sınıfı geldi.
Kapasite kullanım oranı içeceklerin imalatında yüzde 65,2, kayıtlı medyanın basılması ve çoğaltılmasında da yüzde 68,6 olarak hesaplandı.