FİNANS

Elektronik Fon Transfer Sistemi Nedir? EFT Nasıl Yapılır?

Kısa sürede kurumlar ya da bireyler arası para aktarımı yapılmasını mümkün kılan elektronik fon transfer sistemi, EFT olarak kısaltılmaktadır. Hafta içi saat 08.00 ile 17.00 arasında yapılabilen EFT işlemi, resmi tatiller ve belirlenen saat aralığı dışında gerçekleştirildiğinde sonraki günlere aktarılmaktadır. EFT ne demek, elektronik fon transferi nasıl tamamlanır?

Elektronik Fon Transfer Sistemi Nedir? EFT Nasıl Yapılır?

Bankalardan da yapılabilen EFT işlemi, elektronik fon transfer sistemi olarak açımlanmaktadır. EFT işleminin limiti, para aktarımının yapıldığı bağlama ve ilgili bankaya göre değişebilmektedir. Ayrıca EFT, süresinin daha kısa olması gibi birçok özelliği ile havaleden ayrılmaktadır.

Elektronik Fon Transfer Sistemi Ne Demek?

Kısaltması EFT olarak bilinen elektronik fon transfer sistemi, kurumlar ya da bireyler arası para alışverişi gerçekleştirilmesini mümkün kılmaktadır. Bu işlem, sanılanın aksine yalnızca internet üzerinden gerçekleştirilmemektedir. Aynı zamanda bankalardan da EFT işlemi yapılması mümkündür. Buna rağmen internet üzerinden EFT işlemi yapma işlemi, kolay ve hızlı olduğu için daha çok tercih edilmektedir. EFT limiti ise yapılan bu para aktarma işleminin bağlamına ve ilgili bankaya göre değişiklik gösterebilmektedir.

EFT Nasıl Yapılır?

Elektronik fon transfer sisteminde 4 temel unsurdan söz edilebilmektedir. Bunlardan ikisi, gönderen ve bankadır. Diğer iki unsur ise alıcının bankası ve alıcıdır. Yani gerekli bilgiler doğru giriş yapıldıktan sonra para gönderme işlemi başlamaktadır. Bu süreç, banka onayı birlikte hızlanmaktadır. Alıcıya ulaşması için yatırılan paranın miktarı ile hesap bakiyesinin yeterliliği sistem tarafından kontrol edilmektedir. Daha sonra EFT ücreti de düşülerek işlem tamamlanmaktadır. Ancak EFT işlemi ücretlendirmesi, bankadan bankaya değişiklik gösterebilmektedir.

EFT Saatleri Nedir?

Birçok banka işleminde olduğu gibi EFT işleminin de belirli bir saat sınırlaması vardır. Resmi tatiller dışında hafta içi her gün, belirlenen saatler çerçevesinde EFT işlemi yapılabilmektedir. Elektronik fon transferi işlemi yapılması için uyulması gereken banka EFT saatleri aralığı ise hafta içi 08.00 ile 17.00 olarak belirtilebilmektedir. Belirtilen saatler dışında gerçekleştirilen EFT işlemlerinin tamamlanması, bir sonraki güne kalmaktadır. Yine resmi tatillerde de bu işlem sonraki günlere ertelenebilmektedir.

Havale ve EFT Farkı Nedir?

EFT ile havale işlemi arasında belirgin farklar bulunmaktadır. Söz edilen bu iki işlemin sıkça araştırılan farkları ise aşağıdaki gibidir;

  • Havaleden farklı olarak EFT, farklı banka hesaplarına para gönderilmesini mümkün kılmaktadır. Yani havale işleminde kişi, yalnızca kendi hesapları arasında para aktarımı gerçekleştirebilmektedir.
  • EFT işleminin onay süresi, havale sürecinden daha kısadır.
  • Havalede kişiden daha detaylı bilgiler alınmakta iken, EFT işleminde kısa ve sınırlı bilgi alımı söz konusudur.
  • Havale ücreti daha uygun iken, EFT ücretinin daha yüksek olduğu bilinmektedir.
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler