FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Enflasyon tahmini nedir?

Merkez bankalarının yapacağı hamleleri doğrudan etkileyen enflasyon oranları kurlar üzerinde büyük etkiye sahiptir. Merkez bankalarının faiz oranlarında yapacağı değişikliklerin ön göstergesini belirleyen enflasyon oranı özverili ve detaylı incelemeler sonucunda belirlenir.

Enflasyon tahmini nedir?

Enflasyon tahmini, faiz oranlarında artış veya düşüşlerin hesaplanmasında büyük önem taşır. Enflasyon oranı merkez bankalarının tahmininden fazla yükselişe geçerse faiz oranlarında yükselme oluşurken tam tersi tahmininden düşük seyrettiğinde faizlerde düşüş beklentisi oluşur.

Enflasyon Tahmini Nedir?

TCMB tarafından üç ayda bir mevcut veriler, modeller ve analizler çerçevesinde güncellenen orta vadeli enflasyon öngörüleridir. Belirli bir dönem önceden duyurulmuş olan enflasyon hedefi sabitken enflasyon tahmini yeni bilgiler ışığında düzenli olarak gözden geçirilmektedir.

Enflasyon Tahmininin Önemi Nedir?

Enflasyon oranlarını belirleyen en önemli etkenlerden biri olan döviz kurlarının artması enflasyonun yükselmesine sebep olurken yine döviz kurlarında oluşan düşüşler enflasyonun düşmesine neden olur.

Enflasyon tahmini merkez bankası tarafından yapılır. Bu tahminlerin yapılabilmesi için oldukça detaylı incelemeler ve hesaplamalar gerekir. Var olan bilgiler üç aylık belli periyotlar ile analiz edilerek vadeli enflasyon tahminleri yapılır. Kamuya bildirilen enflasyon hedefleri belirlenmiş sabit oranlar olurken enflasyon da beklenen hedef güncel veriler ile sürekli olarak gözden geçirilerek doğru bir tahmin oranı oluşturulur.

Enflasyon oranı halkın istikrarlı ve refah bir yaşam sürebilmesi için büyük önem taşır. Bu yüzden belirlenen oranlar ve bu oranlar ışığında yapılan tahminler oldukça titiz çalışmalar sonucu oluşturulur.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler