Faiz ödemelerinde ve anapara da belirlenmiş bir fiyat endeksine göre hareket edilen ve böylece reelde değer kaybı oluşmayan tahviller enflasyona endeksli tahvillerdir. Yatırımcıların net bir getirisi olması nedeniyle tercih ettikleri bir tahvil türüdür. Risk faktörünü en aza indirdiği için korumalı bir sisteme sahiptir. Enflasyona endeksli tahvil hesaplama için belirli süreler ve uygulanan formüller mevcuttur.
Enflasyon piyasadaki herhangi bir malın veya hizmetin değer kaybetmesi sonucu paranın alım gücünün düşmesi anlamındadır. Tahvil ise devler kurumların ve özel şirketlerin kullandığı borç senetleridir. Enflasyon endeksli tahvil piyasalardaki değişimlere karşı kurumların anapara ve faiz ödemelerini koruma altına alma amaçlı kullanılan bir yöntemdir. Enflasyon endeksli tahviller kuponlu borçlanma ve kuponsuz borçlanma adı altında iki kısma ayrılır. Kuponlu tahviller de sistem 3 ay 6 ay veya 1 yıl gibi bir süre ile faiz ödemesi kabul edilerek çalışır. Enflasyona endeksli tahviller kuponlu tahvil olarak da bilinir. Kuponlu borçlanma ile yatırımcıların piyasa şartlarından dolayı kayıp yaşamaması sağlanır. Faiz oranının enflasyona endekslenmesi ile hem anapara hem de gelen para koruma altına alınırken tahvil piyasasındaki arz talep dengesi de korunmuş olur.
Enflasyon endeksli tahviller yatırımcıya enflasyon oranının daha üstünde bir getiri de bulunarak enflasyon sebebiyle yaşayabileceği zararlara karşı korumayı hedefler. Bu borçlanma türü yatırımcıyı belirsiz piyasa şartlarından korurken alım gücünün azaldığı dönemlerde de yatırımlarını güvence altına almayı sağlar. Enflasyona endeksli tahvil hesaplama için anüite adı verilen bir formül türü kullanılır. Formül şu şekildedir; 1 + Reel Faiz Oranı = 1 + Nominal Faiz Oranı / 1 + Enflasyon Oranı. Nominal değerden enflasyon oranı çıkarıldığında reel faiz oranı elde edilmiş olur. Formül uygalınıp hesaplama işlemi gerçekleştirildikten sonra elde edilen sonuca tahvilin vade sonundaki değeri de eklenir. Bu işlem sayesinde tahvilden elde edilecek olan kazanç hesaplanmış olur.