Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, vergi toplama "performansına bakarak" sicillerini belirleme uygulamasına geçtiklerini açıklayınca, borcun ne kadar olduğuna bakılmaksızın tüm vergi dairesi başkanları geçmiş defterleri açıp vatandaşa borç çıkarmaya başladı. Habertürk'ün haberine göre Vergi Dairesi başkanlıklarından vatandaşa görderilen yazılarda, miktarı, nedeni belirtilmeden, "vadesi geçen ödenmeyen borcunuz tespit edilmiş olup söz konusu borçlarııza yönelik tahsilat çalışmaları başlatılmıştır" denildi. Kayıtların hatalı olduğununun düşünülmesi halinde ödendi makbuzlarının vergi dairesi müdürlüklerine iletilmesi istendi ve "Aksi takdirde haciz kaçınılmaz hale gelecektir" uyarısında bulunuldu.
BANKA HESAPLARINA BLOKE
Hangi dönemde nasıl kaldığı belirtilmeyen vergi borcuna yönelik uyarı mektupları ile karşılaşan binlerce kişi soluğu vergi dairelerinde aldı. Nüfus cüzdanı değişikliği veya trafik cezalarında kalan küsurattan veya borcu olmadığı halde yanlışlıktan dolayı borç çıkarıldığı ve faiz uygulandığını gören vatandaşlar sert tepki gösterdi. Birçok kişi de vergi borcu bulunmamasına veya çok az miktarda olmasına karşın banka hesaplarının bloke edilmesi şokuyla yüz yüze kaldı. Çocuğunun okul taksidini ödeyemediğinden kayıt dönemini kaçırandan önemli bir ihracat bağlantısını gerçekleştiremeyenlere kadar birçok mağduriyet yaşandı.
UYGULAMA MERKEZİ DEĞİL
Maliye Bakanlığı yetkilileri uygulamanın merkezi olmayıp, illerdeki vergi dairelerinin kendi inisiyatifleriyle yaptığı bir çalışma olduğunu belirterek, "Daha önce geriye dönük borçların taksitlendirilmesine ilişkin bir imkân getirilmişti. Sadece bununla ilgili değil geriye dönük tarama sonucunda ortaya çıkan bir borca rastlanmıştır. Örneğin öğrenci kredisi almıştır, bir kısmı ödenmemiştir, sistemde bu borç olarak gözükmektedir. Yetkililerimizin bize ilettiği, bu yazının sadece borcu tespit edilen kişilere gönderildiği; ama yüzde 3-5 oranında bir hata olabilir" dediler.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in performans uyarısının ardından vergi dairesi başkanları alarma geçerek eski defterlerde ne kadar borç varsa veya kayıt yer alıyorsa bunları toplayıp performans puanını artırmak için kolları sıvadı. Birçok ilin vergi dairesi başkanlıkları tarama yaparak devlete 1 lira bile borcu olan mükellefleri tespit etti. Mükelleflerin adreslerine yazı gönderilerek, "Borcun ödenmemesi halinde haciz konulmasının kaçınılmaz hale geleceği" belirtildi.
Benzer bir yazıyı alan ve adının yazılmasını istemeyen bir vatandaş, hiç borcu olmadığı halde kendisine yazı ulaşınca ilgili vergi dairesi başkanlığına gittiğini, yapılan araştırma sonucunda borcunun geçmişte ödendiğinin tespit edildiğini belirtti. Evine geldiğinde ikinci bir yazı ile karşılaştığını da vurgulayan aynı kişi sözlerini şöyle sürdürdü: "İkinci vergi dairesine gidene kadar gün bitti; yetişmeme imkân yoktu. Bankaya uğrayıp çocuğumun okul kaydı parasını yatırmak istedim. Banka vergi dairesinin hesabımı bloke ettiğini bildirdi. Bu nedenle kayıt da yaptıramadım."
BİNLERCE VATANDAŞA BU YAZI GİTTİ
Vatandaşın adresine gönderilen yazılardan birisi İstanbul Vergi Dairesi Başkanlığı üst yazısını taşıyor. "Değerli mükellefimiz" diye başlayan yazıda Gelir İdaresi Başkanlığı'nın (GİB) görevleri hatırlatılırken, şu ifadelere yer veriliyor:
"GİB, yukarıda belirtilen esaslar doğrultusunda periyotlar halinde ve sektörel bazda mükellefleri vergi mevzuatından doğan hakları ve ödevleri konusunda bilgilendirmek suretiyle mükelleflerin gönüllü uyumunu temin ederek, Devletimizin temel ve vazgeçilmez gelir kaynağı olan vergilerin tahsilini sağlamak yönünde çalışmalar yapmaktadır. Yapılmakta olan bu çalışmalar kapsamında Bilgi İşlem Merkezi kayıtlarımıza göre vadesi geçtiği halde ödenmeyen borçlarınızın bulunduğu tespit edilmiş olup, söz konusu borçlarınıza yönelik tahsilat çalışmaları başlatılmıştır. Bu kapsamda vadesi geçmiş borcunuzu ödemek, bilgi almak ya da taksitlendirmek; vergi dairesi kayıtlarımızın hatalı olduğunu düşünmeniz halinde ise ödendiğine ilişkin makbuzun ya da mahsup talebinde bulunmuş olmanız gibi durumlarda itirazlarını belirten belgelerle birlikte Vergi Dairesi Müdürlüğümüze müracaat etmenizi dileriz. Aksi takdirde 6183 sayılı kanun gereğince ödenmemiş kamu alacaklarının takibi bir zorunluluk olduğundan bu kapsamda Vergi Dairemizce banka hesaplarınız, gayrimenkulleriniz ve taşıtınız dahil olmak üzere malvarlığınıza haciz konulması kaçınılmaz hale gelecektir. Bu çağrımıza gereken ilgiyi göstereceğinize inanıyor, esenlikler diliyoruz."
‘VERGİ KAZI BAĞIRTMADAN TOPLANIR'
Türkiye'de vergi konusundaki en etkin isimlerden biri olan Prof. Dr. Şükrü Kızılot ise "Yapılan tam anlamıyla rezalet" dedi ve ekledi: "Kanun gereği 15 liranın altında kalan alacaklar silinir tahsil edilmez. Torba Kanun çıkarıp af getirdiler vatandaşı ana paralarını ödemeye çağırdılar. Ancak borcun ne olduğu, ne kadar olduğu belirtilmeden şimdi herkese mektup yollamışlar. Amaçları performans değerlendirmesinde daha fazla vergi topluyor gözükmek. Vergi toplamak kazı bağırtmadan daha fazla tüy toplamakla olur. Yoksa herkesi bağırtarak toplamaya kalkarsanız, bir süre sonra toplayacak kişi bulamazsanız."
400 VERGİ MÜFETTİŞ YARDIMCISI ALACAK
Maliye Bakanı Şimşek'in, Twitter hesabı üzerinden 400 yeni vergi müfettiş yardımcısı alınacağını duyurmasının ardından, giriş sınavının 15-16 Eylül 2012 tarihlerinde yapılacağı açıklandı.