BKM verilerine göre, 2013 Ağustos - 2014 Ağustos aylarını kapsayan son bir yıllık dönemde toplam kart sayısı yüzde 4 artarak 153,2 milyondan 159,3 milyona yükseldi.
Söz konusu dönemde kredi kartı sayısı 600 bin artarak 57,1 milyona yükseldi. Geçen yıl ağustos ayında 56,5 milyon kredi kartı bulunuyordu. Banka kartı sayısı ise aynı dönemde yüzde 6 artarak 96,6 milyondan 102,2 milyona yükseldi. Banka kartı sayısı son bir yıllık dönemde 5,6 milyon artış gösterdi.
- Kredi kartı ile ödeme yüzde 17 arttı
Bu yıl ağustos ayında kredi kartı ile yapılan ödeme tutarı geçen yılın aynı ayına göre yüzde 17 artarak 37,9 milyar lira düzeyinde gerçekleşti. Geçen yıl ağustos ayında kredi kartı ile 32,5 milyar lira tutarında ödeme yapılmıştı.
Banka kartı kullanımındaki yaygınlaşma ağustos ayında da devam etti. Banka kartları ile 2,7 milyar lira tutarında ödeme yapılırken toplam kartlı ödeme adedi içinde banka kartlarının payı yüzde 21 oldu. Bu oran geçen yıl ağustos ayında yüzde 18 düzeyindeydi.
- Taksitli kredi kartı ödemeleri yüzde 8 geriledi
Taksitli kredi kartı ödemeleri ağustos ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 8 gerileyerek 8,3 milyar lira oldu. Geçen yıl ağustos ayında yüzde 28 olan taksitli ödemelerin payı bu yıl ağustos ayında yüzde 22 oldu.
Buna karşın, taksitsiz ödemelerde geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26 büyüme gerçekleşti. Kredi kartı ile taksitsiz 29,6 milyar lira ödeme gerçekleştirildi.
Kartlı ödemeler içerisindeki önemi her geçen ay artan ticari kredi kartlarına ilişkin olumlu göstergeler ağustos ayında da devam etti. Kredi kartları ile yapılan 37,9 milyar liralık ödemenin yüzde 18'i ticari kredi kartları ile gerçekleşirken, ticari kredi kartları ile yapılan ödeme tutarı geçen yılın ağustos ayına kıyasla yüzde 49 büyüme gösterdi.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) açıkladığı kredi kartı bakiye değerleri incelendiğinde bireysel kredi kartlarında daralmanın devam ettiği görülüyor. Temmuz sonunda 74,7 milyar lira olan bireysel kredi kartı bakiyesi, 29 Ağustos 2014 itibarı ile yüzde 1 azalarak 73,8 milyar liraya geriledi. Aynı dönemde taksitli bakiye oranı da yüzde 46,3'ten yüzde 45,3'e indi.
Bireysel kredi kartlarında devam eden küçülmeye karşın ticari kredi kartı taksitli bakiyesi artış gösterdi. 1 Şubat 2014'te taksit düzenlemesi yürürlüğe girdiğinde 6,4 milyar lira olan ticari kredi kartı taksitli bakiyesi, düzenleme ile birlikte gerileme trendine girmiş ve Mayıs sonunda 4,4 milyar liraya kadar düşmüştü.
BDDK'nın 13 Mayıs 2014 tarihinde yayımladığı ve ticari kredi kartları ile sektör ayrımı olmaksızın 9 taksit yapılabilmesine izin veren düzenlemenin de etkisiyle ticari kredi kartlarında taksitli bakiye yavaş da olsa artmaya başladı ve 4,8 milyar liraya yükseldi.
- Kartlı ödemelerin toplam tüketim içindeki payı, tüketimdeki yavaşlamanın etkisiyle yüzde 37,6 oldu
Toplam kartlı ödeme tutarı önceki yılın aynı ayına göre enflasyondan arındırılarak incelendiğinde şubat, mart, mayıs ve temmuz aylarında büyüme oranlarının negatif olduğu görüldü.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı "Hanehalklarının Tüketimi" verilerine göre 2014 yılının ilk yarısında hanehalkı tüketiminde reel büyüme yüzde 1,8 oldu. Kartlı ödemelerde enflasyondan arındırılmış büyüme oranı yılın ilk çeyreğinde yüzde 2,8 iken bu değer ikinci çeyrekte yüzde 1,1'e geriledi. İlk 6 ay genelinde kartlı ödemelerdeki reel büyüme oranı ise yüzde 1,9 olarak gerçekleşti
Kartlı ödemelerin hanehalkı tüketimine oranı, 2013 yılının ikinci yarısında yüzde 37,3 iken hem hanehalkı tüketiminde hem de kartlı ödemelerde gerçekleşen düşük büyüme oranları sonrasında bu yılın altı aylık döneminde yüzde 37,6 oldu.
AA