Sektör temsilcileri, Yargıtay’ın aldığı bu kararı çok olumlu bir adım olarak yorumlarken, Enerji Piyasası Denetleme Kurulu (EPDK) yetkilileri ise kararın, ard arda yeni cezaların da geleceğine dikkat çekti. Enerji Bakanlığı ile EPDK yetkilileri, kararın emsal niteliğinde olduğunu belirterek, “Kararla ilgili hem mahkeme he de EPDK ceza uygulayacak. Emsal teşkil ettiği için EPDK, yakalanan akaryakıtın vergiler dahil piyasa değerinin üç katı para cezası uygular. Bulunduran ve kullanananın akaryakıt kaçakçısı olacağına dönük karar alınmış oluyor. Bu karar çerçevesinde bir sürü yerde süren davalarda ardı ardına hapis cezaları gelir. Petrol Piyasası Kanunu’na göre de, 10 numara yağın bulundurulması, satışının yapılması ve satın alınması yasaktır” diye belirttiler.
Kaçakçıya ikili kıskaç
Mahkemelerin 2-5 yıl hapis hükmü olduğunu anımsatan ve 20 bin güne kadar adli para cezasının söz konusu olduğunu belirten bakanlık yetkilileri şunları söyledi: “Vatandaşlar mahkeme kararıyla kaçakçı olduğu tespit edilirse 5 yıla kadar hapis cezası alacak. Ayrıca adli para cezası uygulanacak. EPDK da yakalanan akaryakıtın vergiler dahil piyasa değerinin üç katı para cezası uygulayacak. Şirketin de lisansı iptal edilip, piyasada faaliyet göstermesi engellenecek. Şehirlerarası otobüste 10 numara çok kullanılıyordu. Fiyatlar bunun için ucuzdu. Otobüslerde de yakalanırsa farklı açılardan cezai yaptırımlar uygulanacak.”
Tenekesi 45 lira oldu
Petrol Sanayi Derneği Genel Sekreteri Erol Metin, kamyon ve tırların bu tipte akaryakıt kullandıklarını, satışının da bir çok yerde gerçekleştiğini belirterek, “10 numara yağın 18 litrelik tenekelerdeki satış fiyatı 38-40 TL aralığındaydı. ÖTV zammı ile 45 liraya kadar çıktı. Standart motorinle kıyaslandığında, litre başına 1.3-1.7 TL tasarruf ediyorlardı” dedi.
Gündemden kalkar
Maliye Bakanlığı ve Gelir İdaresi’nin, akaryakıt konusunda ÖTV iadesi mekanizmasına geçmesinin çok faydalı bir adım olduğunu belirten Metin, şunları söyledi: “Sektör olarak, kararları çok doğru buluyoruz. Yargımızın da sahte akaryakıtı bilerek alanı da, satanı da sorumlu tuttuğu yönünde yorum yapması bizi çok sevindirdi. Bizim tahminimizce ‘10 numara yağ’ sorunu hızla gündemimizden çıkacaktır.”
Faturası 5.5 milyar
PETDER’in hazırladığı, 2012 yılı ilk altı aylık dönemine ilişkin sektör raporu verilerine göre, otomotiv yakıtları arasında yüzde 70’lik tüketim ile en büyük payın sahibi olan motorin tüketimi oluyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) verilerinden derlenen bilgilere göre, motorin, yılın ilk altı ayında yüzde 9.1 artarak 8 milyon 800 bin metre küp, oto gaz tüketimi ise yüzde 0.8 artarak 2 milyon 100 bin metre küpe ulaştı. Raporda, “10 Numara yağ” sorununun alınan mali ve idari tedbirlere rağmen azalmadığına değinildi. Raporda, on numara yağ sorununun 3 yılda neden olduğu vergi kaybı toplamda 5 milyar 500 milyon liraya ulaştığı belirtildi.
Alan da yanacak
YARGITAY, 10 numara yağ ile ilgili kararını, ‘Sadece satan değil, ticari amaç için kullanmak üzere satın alan da yargılanacak’ şeklinde verdi. Cihanbeyli Sulh Ceza Mahkemesi’nde kaçak yağ sattıkları gerekçesiyle yargılanan iki kişi mahkum olurken, Yargıtay 7’nci Ceza Dairesi, kararı ‘kaçak petrol’ kapsamında değerlendirerek onayladı. Daire, kararında 5015 sayılı Petrol Piyasası Kanunu’nda akaryakıt haricindeki solvent, madeni ve baz yağ ile benzeri petrol ürünlerinden elde edilen akaryakıt ve akaryakıt dışı petrol ürünlerinin kaçak petrol kapsamı içinde sayıldığı belirtildi.
(HÜRRİYET)