Buna göre 100 bin sözleşmeli memur kadrosuna alınıyor. Sürücü belgelerinden 100 bin sözleşmeli personelin kadroya alınmasına, şehit yakını, gazi, muhtar ve köy korucularına yeni haklardan meraların geçici yerleşime açılmasına kadar 80 kanunda düzenlemeyi içeren "Torba Kanun" teklifi, TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilerek yasalaştı.
Kanunda öne çıkan maddeler şöyle:
- 28 Şubat sürecinde disiplin cezası nedeniyle memuriyetten çıkarılanların yeniden göreve alınmasında atama sayısı sınırlaması uygulanmayacak
- 28 Şubat 1997-23 Mart 1999 arasında aldıkları disiplin cezası sonucu memuriyetleri sona eren, ancak haklarında verilen disiplin cezaları ortadan kaldırılanların sigorta primleri kurumlarınca ödenecek
- 1990'dan itibaren dağılmasına veya dağıtılmasına karar verilen yeni vakıfların hayatta bulunan kurucularının birlikte başvurusu üzerine, vakfın adı ve amacı aynı olmak kaydıyla bin lira kuruluş malvarlığı tahsis edilerek yeni bir vakıf kurulabilecek
- ÖSYM'nin sınavlarında bireysel veya toplu olarak kopya çeken kişilere, 1 yıldan 4 yıla kadar hapis cezası verilecek. ÖSYM tarafından yapılan sınavların soru ve cevapları, Bilgi Edinme Hakkı Kanunu kapsamında istenemeyecek
- SPK, yönetim kurulu toplantı yeter sayısı sağlayamayan ya da boşalan üyeliklere seçim için 30 günde genel kurulu toplayamayan halka açık ortaklıkların yönetim kurullarına resen atama yapabilecek
- Kanunla, Karayolu Taşıma Kanunu'na göre verilen idari para cezaları günün şartlarına göre yeniden düzenleniyor. Buna göre, yetki belgesi almadan veya yetki belgesi aldığı halde yetki belgesi kapsamına uygun olmayan faaliyetlerde bulunanlara bin TL, yetki belgesi olduğu halde taşıtını yetki belgesine kaydettirmeden kullananlara 500 TL idari para cezası verilecek. Taşıma hizmetini yapmaktan kaçınan taşımacılara 500 TL, başka bir taşımacının faaliyetini engelleyene bin 500 TL para cezası uygulanacak.
- Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) banka kartı ve kredi kartlarının yasa dışı bahis ve şans oyunlarında kullanılmasını önlemekle yükümlü ve yetkili olacak.
- Genel idare hizmetleri sınıfında yer alan kadrolara asaleten veya vekaleten atanan ve Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürlüğü'nde fiilen çalışan doktor, diş hekimi ve eczacılara en yüksek devlet memuru aylığının yüzde 700'ünü geçmemek üzere ek ödeme yapılabilecek.
- Yurt dışına gönderilen ve öğrenimini başarıyla tamamlayarak yurda dönenlerden, Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine tabi olarak çalışmaya başlayan ve yükümlü bulunduğu mecburi hizmet süresini tamamladığı halde 12 Ekim 2012 tarihi itibariyle borçlanma hakkını kullanmamış olanlara da 3 aylık yeni bir müracaat süresi tanınacak.
-Sağlık Bakanlığı'nın uygun görüşü üzerine yurt içinde tedavisinin yapılamadığı tespit edilen kişilerin, sağlık hizmetleri yurt dışında sağlanacak. Ancak, SGK'ya gönderilen sağlık hizmetleri faturalarında yer alan işlem bedellerinin ayrıntılı belirtilemediği durumlarda, söz konusu fatura bedelinin yüzde 50'si SGK tarafından, kalan yüzde 50'si ise kişilerin kendi kurumlarınca karşılanacak.
- Kiraya verilen veya tahsis edilen Vakıflar Genel Müdürlüğü ve mazbut vakıf taşınmaz mallarının, yangın, hırsızlık ve doğal afetlere karşı, kullananları tarafından Genel Müdürlük adına sigortalanması zorunlu olacak.
- 1 Ocak 1990 tarihinden bu düzenlemenin yayımı tarihine kadar dağılmasına veya dağıtılmasına karar verilen yeni vakıfların hayatta bulunan kurucularının birlikte başvurusu üzerine, vakfın adı ve amacı aynı olmak kaydıyla, bin lira kuruluş malvarlığı tahsis edilerek yeni bir vakıf kurulabilecek. Kurulan bu vakıflar, kanunla kurulan vakıf statüsünde sayılmayacak.
- İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu'nda yapılan değişiklikle, iş güvenliği uzmanı, işyeri hekimi, sağlık personeli görevlendirmesinin yürürlük tarihi değişiyor. Buna göre, bu zorunluluklar, kamu kurumları ile 50'den az çalışanı olan ve az tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1 Temmuz 2016; 50'den az çalışanı olan ve çok tehlikeli sınıfta yer alan işyerleri için 1 Ocak 2014 yılında yürürlüğe girecek.
- Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında KHK'da yapılan değişiklikle, Gençlik ve Spor Bakanlığı bünyesinde Türkiye Ulusal Gençlik Konseyi kuruluyor.