FİNANS

2,5 milyar dolarlık imza!

Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş (BEDAŞ) ve Akdeniz Dağıtım bölgesinin devir sözleşmesinde 2.5 milyar dolarlık imza atıldı.

Cengiz-Kolin-Limak ortaklığı, böylece Türkiye’nin en büyük elektrik dağıtım ve satış şirketi oldu. Kolin-Cengiz-Limak ortaklığı, Türkiye’nin en büyük elektrik dağıtım ve satış şirketi oldu. Boğaziçi Elektrik Dağıtım A.Ş (BEDAŞ) ve Akdeniz Dağıtım bölgesinin devir sözleşmesi Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ve Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın da hazır bulunduğu törenle imzalandı. Cengiz-Kolin-Limak grubu toplam 2 milyar 506 milyon dolara aldığı Akdeniz (546 milyon dolar) ve BEDAŞ (1,960 milyar dolar) için 1 milyar doları peşin ödedi.

3 MİLYAR DOLARLIK KREDİ
Ortaklar adına konuşan Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, 3 yıl önce devraldıkları Uludağ ve Çamlıbel’le birlikte, toplam 9.5 milyon aboneye yılda 46 milyar kilovat saatlik elektrik dağıtımı sağlayacaklarını söyledi. Özdemir, “Türkiye’nin en büyük perakende ve dağıtım şirketi oluyoruz. Denizbank, Garanti, İş Bankası, Halk Bankası, Vakıfbank, Yapı Kredi ve Ziraat Bankası'yla 3 milyar dolarlık kredi sözleşmesi imzaladık" dedi.
500 MİLYON TL'LİK YATIRIM SÖZÜ
Uludağ ve Çamlıbel’e 450 milyon TL’lik yatırım yaptıklarını belirten Özdemir, “Dört bölgeye 500 milyon liralık yatırım planlıyoruz. Bir yandan da bilgi işlem yatırımlarıyla 2015’te hedefimiz tüm operasyon ve süreçleri tek merkezden yürütmek” diye konuştu.

DAGITIM ARTIK ÖZEL SEKTÖR İŞİ
Özelleştirme İdaresi Başkanı Ahmet Aksu da, 13 dağıtım şirketinin özel sektöre geçtiğini kalan 6 şirketin de özel sektöre devriyle birlikte, yıl sonunda dağıtım hizmetlerinin tamamının özel sektör tarafından verileceğini duyurdu. İki dağıtım bölgesinin yüzde 17’lik paya sahip olduğunu söyleyen Aksu, 5.8 milyon aboneye hizmet verme sorumluluğunun artık özel sektörde olduğunu vurguladı. Aksu, yılın ikinci yarısında Derince, Kalamış, Tekirdağ limanlarıyla Milli Piyango’nun özelleştirmesinin de tamamlanacağını söyledi.

'KAMU DENETİME DEVAM EDECEK'
Enerji Bakanı Taner Yıldız da konuşmasında 2036’ya kadar kamu adına özel sektörün yatırım yapacağını belirterek, “21 dağıtım bölgesini en geç temmuz başına kadar özel sektöre devretmiş olacağız” dedi. Yıldız, kamunun denetim vazifesini yoğun bir şekilde sürdüreceğini vurguladı.

KAMUNUN ODAĞI EĞİTİM VE SAĞLIK
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ise, dağıtım özelleştirmelerinin tam bir reform olduğunu belirterek, özel sektörün bu alanda kamunun yatırım yükünü alacağını ve devletin elindeki kaynakları daha fazla eğitim ve sağlığa aktaracağını söyledi. (ASLI IŞIK / AKŞAM)

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler