FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

5 bin liradan 20 bin liraya... Özel ekip kuruldu! Kiralık ve satılık ev ilanlarında 6 Şubat öncesiyle sonrasındaki değişimlere bile bakılıyor

Depremin ardından konut satışı ve kiralama konusunda deprem fırsatçıları da gündeme gelmişti. Depremzedelerin göç ettiği illerde kiraların 5 bin TL'den 20 bin TL'lere kadar çıkarıldığı yönünde ihbarlar gelmişti. Konuyla ilgili Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri harekete geçti. Depremden sonra konut satışı ve kiralamada rayiç bedellerin üzerinde kalan ilanların sahipleri, sözleşmeye taraf mülk sahibi ile aracılar hakkında 'şüpheli' sıfatıyla işlem yapılacak.

5 bin liradan 20 bin liraya... Özel ekip kuruldu! Kiralık ve satılık ev ilanlarında 6 Şubat öncesiyle sonrasındaki değişimlere bile bakılıyor

Deprem felaketi sonrası evleri yıkılan ya da hasar gören depremzedeler başka illere göç etmişti. Ancak bunun sonucunda da depremzedelerin göç ettiği illerde kira fiyatlarındaki fahiş artışlar gündem olmuştu. Konuyla alakalı ekipler harekete geçti ve tüm ihbarlar detaylı olarak inceleniyor. Emniyet, emlak satışı ve kiralamada deprem fırsatçılığı yapanları özel ekiple takip ediliyor. İşte kira ve konut fiyatlarındaki o artışlarla ilgili atılan adımların ayrıntıları...

'KİRALAR 5 BİN TL'DEN 20 BİN TL'YE ÇIKARILDI' İHBARLARI

AA muhabirinin Emniyet yetkililerinden aldığı bilgiye göre, 6 Şubat'ta Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenenlerin göç ettiği illerde, kiraların 5 bin liradan 15-20 bin liraya çıkarıldığı yönündeki ihbarların ardından Ankara Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının talimatıyla harekete geçti.

iStock-1063289558

ÖZEL EKİP KURULDU

Şube Müdürlüğünde kurulan özel ekip, Ankara 112 Acil Çağrı Merkezi Müdürlüğü ile koordinasyon sağlayarak ulaştığı ihbar sahibi depremzedelerin "şikayetçi" olarak ifadelerini aldı.

Emlak satışı ve kiralamada aracılık yapan internet siteleriyle de irtibat kuran ekipler, Ankara'daki konutlara ait kiralık ve satılık ilanlarına ait bilgilere ulaştı. Deprem öncesi ile deprem sonrası değişimleri karşılaştıran ekipler fahiş fiyat artışı görülen ilanları tek tek tespit etti.

iStock-513223014 (1)

"FAHİŞ KİRA ARTIŞI" BAŞLIKLI HABERLER TARANDI

Haberlerde ve açık kaynaklarda yer bulan "fahiş kira artışı" başlıklı haberleri de tarayan ekipler söz konusu iddiaların tamamını araştırdı.

Ticaret Bakanlığı İç Ticaret Genel Müdürlüğü ile yazışan ekipler, e-Ticaret sitelerinde 5 Şubat 2023 tarihi itibarıyla yer alan konut kira ve konut satış fiyatlarına yüzde 10’dan fazla zam yapan ilanların verilerini soruşturma dosyasına eklenmek üzere talep etti.

Ankara’da faaliyet gösteren ve ilanlarında anormal artış belirlenen emlakçılardan ilanlara ait bilgileri ve kontratları temin eden ekipler, Ankara Tüm Emlakçılar Meslek Odası ve Ankara Ticaret Odası ile yaptığı yazışmalar sonrası da kayıtlı emlakçılardan 5 Şubat'tan bu yana aracı oldukları kira ve satış belgelerinin nüshaları ile güncel kira ve satış bilgilerini aldı.

Bu amaçla ilçe emniyet müdürlüklerinin ekipleri de emlakçıları tek tek ziyaret etti.

thumbs_b_c_8426b2467dc98d82e956078701a9e040

TÜİK'LE DE GÖRÜŞÜLDÜ

Çalışmalar kapsamında Türkiye İstatistik Kurumundan (TÜİK) konut artış endeksi verilerini alan ekipler Türkiye Değerleme Uzmanları Birliği (TDUB) ile görüştü.

Soruşturma sürecinde konut kira ve satış bedellerinin değerleme uzmanları (eksper) aracılığıyla değerlendirileceği ve emlak endekslerinin çıkarılacağı öğrenildi.

'ŞÜPHELİ' SIFATIYLA İŞLEM YAPILACAK

Çalışmalar sonrası ortaya çıkacak rayiç bedellerin üzerinde kalan ilanların sahipleri, şikayete konu sözleşmeye taraf mülk sahibi ile aracılar hakkında "şüpheli" sıfatıyla işlem yapılacak.

Fiyat artışına neden olanlara yönelik 'fiyatları etkileme' suçundan soruşturma yürütülerek, dava açılabilecek. Avukat Beyza Nur Çatal, suç kapsamında 1 ile 3 yıl arasında hapis cezası verilebileceğini söyledi.

(AA)

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler