FİNANS

750 milyon dolarlık dava pazartesi başlıyor

Karadeniz Holding, Pakistan’da alıkonulan enerji üretim gemileri ile ilgili tahkime gitti. Davanın ilk duruşması 16 Eylül’de Washington’da görülmeye başlanacak.

750 milyon dolarlık dava pazartesi başlıyor

İlk duruşmanın başladığı gün Pakistan Başbakanı Nevaz Şerif de, resmi temaslar için Türkiye’ye gelecek. Tahkime taşınan davanın parasal büyüklüğü 750 milyon dolar olarak ifade ediliyor.

Dünya Bankası’na bağlı Uluslararası Yatırım Anlaşmazlıkları Çözüm Merkezi’nde görülecek dava, Pakistan Devleti’nin tarihinde karşı karşıya kaldığı en büyük tazminat davası olarak ifade ediliyor.

GEMİLER ALIKONULDU
“Dostluk Enerji Projesi” çerçevesinde Karaçi’nin elektrik ihtiyacının yüzde 30’unu karşılamak için Pakistan’a gönderilen Türkiye bayraklı iki yüzen enerji santrali Nisan 2012’de 30 personeli ile birlikte alıkonulmuştu.

Karadeniz Holding bünyesindeki Karkey Karadeniz Elektrik Üretim A.Ş.'ye (KARKEY) ait, yaklaşık 400 milyon dolar değerindeki Kaya Bey ve Ali Can Bey gemileri 250 megawatt enerji sağlamak amacıyla Kasım 2010’da Pakistan’a gönderilmişti.

DOSTLUK KÖTÜ BİTTİ
Şimdilerde tahkime taşınan sürecin başlangıcında ise Pakistan Yüksek Federal Mahkemesi’nin “Ülkedeki tüm enerji kiralama ihalelerini usulüne uygun yapılmadığı gerekçesiyle iptal etmesi” kararı yer almıştı.

'KARKEY 120 MİLYON DOLAR ÖDESİN'
İki geminin ülkeden çıkışına izin verilemezken, KARKEY’in ödemesi gereken miktarın 120 milyon dolar olduğu kararı verilmişti. KARKEY’in taahhüt ettiğinden daha az oranda enerji sağladığı da gündeme gelen bir diğer iddia olmuştu.

Taraflar arasındaki sorun, devreye siyasilerin de girmesi ile de çözülemeyince KARKEY tarafı geçtiğimiz mart ayında tahkime gitmişti.
750 milyon dolarlık davanın 16 Eylül’deki ilk duruşmasında davanın genel işleyiş takviminin tespit edilmesi bekleniyor.

'PAKİSTAN'DA HAKKIMIZI ARAYAMADIK'
Konu ile ilgili hurriyet.com.tr’ye açıklama yapan Karadeniz Holding Ticari Operasyonlar Grup Başkanı Nuray Atacık şunları kaydetti: “Genel siyasi çalkantı yaşayan Pakistan bir de sel felaketi sonrası ekonomik yıkım yaşadı ve de maalesef eski hükümet döneminde projeye hak ettiği özen gösterilmedi. Nihayetinde bizlerin tüm dostane çözüm çabaları da boşa çıktı. Pakistan ile Türkiye’nin böyle bir anlaşmazlık ile Amerika’da tahkime gitmesi bizim de istediğimiz bir yol değildi, ancak uluslarası/yabancı yatırımcıların Pakistan’da hakkını arayamadığı bir gerçek." Karadeniz Holding’in Irak ve Lübnan’da 5 enerji gemisi bulunuyor. (Hürriyet)

Hissenet
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler