FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Akaryakıta gelen ÖTV zammına Cumhur İttifakı ortaklarından peş peşe tepkiler! Önce Destici ardından Erbakan

Cumhur İttifakı'nın ortaklarından olan BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, akaryakıta gelen ÖTV zammına tepki göstererek, "Kabul edilebilir ve hakkaniyetli bir düzenleme olmamıştır" ifadelerini kullandı. AK Parti MKYK üyesi Metin Külünk de akaryakıta gelen ÖTV zammına özellikle zamanına dikkat çekerek tepki göstermişti. Peş peşe tepkilerin ardından bir açıklama da YRP lideri Fatih Erbakan'dan geldi. Erbakan yaptığı yazılı açıklamaya, "Bütçe açığı vergi zamlarıyla kapatılamaz" notunu düştü.

Akaryakıta gelen ÖTV zammına Cumhur İttifakı ortaklarından peş peşe tepkiler! Önce Destici ardından Erbakan

Akaryakıt fiyatlarına yansıyan ÖTV zammına her kesimden tepki gelmeye devam ediyor. Büyük Birlik Partisi (BBP) Genel Başkanı Mustafa Destici de akaryakıta gelen ÖTV zamlarına tepki gösterdi.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre akaryakıtta ÖTV tutarları arttı. 6 liralık artış gece yarısından itibaren pompa fiyatlarına yansıdı. İstanbul'da benzinin litresi 28.05 liradan 34.05 liraya, motorinin litresi ise 26.32 liradan 32.32 liraya yükseldi.

Cumhur İttifakı'nın üyelerinden olan Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, bu zam kararına tepki gösterdi.

"HAKKANİYETLİ BİR DÜZENLEME DEĞİL"

Twitter hesabından yaptığı açıklamada Destici, "Akaryakıt ürünlerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) nin %200 üzeri yükseltilmesi kabul edilebilir ve hakkaniyetli bir düzenleme olmamıştır" dedi.

2

Destici, şöyle devam etti: "ÖTV dolaylı bir vergi düzenlemesidir. Yani yoksulla zenginin, geliri düşük olanla yüksek olanın aynı oranda ödediği vergidir. Akaryakıta bu denli zam yapmak yerine mesela, doğalgazda geliri yüksek olanlara uygulanan sübvanse (yüz milyarca TL) ile siyasi partilere verilen milyarlarca TL hazine yardımı kaldırılabilirdi."

"CAN YAKMAYACAK ÇÖZÜMLER BEKLEMEK VATANDAŞIN HAKKI"

"Ekonominin şöför mahallinde oturanlar kolaycılığa kaçarak, çözümü dolaylı vergilerde bulup faturayı dar gelirli ve üretici ile yüksek gelirlinin sırtına aynı oranda yüklememelidir" diyen Destici, şunları söyledi:

"Bu doğru ve hakça değildir. Ayrıca bugüne dek yapılan tüm iyileştirmeleri de değersiz kılmaktadır. Zamlarla ya da kemer sıkarak ekonomiyi düzeltmek, bütçe açıklarını kapatmak sıradan ekonomi yöneticilerinin de yapabileceği şeylerdir. (Nitekim 70’li ve 90’lı yıllarda Türkiye’de sıkça uygulanmıştır) Dünya ekonomi çevrelerinin itibar ettiği ya da ağırlıkları olduğu söylenen isimler iş başında ise o vakit daha konforlu ve can yakmayacak çözümler beklemek vatandaşımızın en tabii hakkıdır."

AKARYAKIT ZAMMINA AK PARTİLİ İSİM DE TEPKİ GÖSTERDİ

AK Partili Metin Külünk, "Akaryakıta yapılan ÖTV zammının 15 Temmuz gecesinede hemde Sala okunmasının hemen ardına denk getirilmesi kirli bir operasyona benziyor. Salalar okunurken ÖTV zammının ilan edilmesine kim veya kimler sebebiyet vermişse derhal görevden alınmalı." ifadeleriyle çarpıcı bir paylaşımda bulundu.

2

BİR TEPKİ DE ERBAKAN'DAN

Yeniden Refah Partisi Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Fatih Erbakan, Resmi Gazete’de yayımlanarak bugün itibarıyla yürürlüğe giren akaryakıt üzerinden alınan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) tutarlarındaki fahiş artışa ilişkin yazılı açıklamada bulundu. Erbakan, “Bütçe açığının KDV, ÖTV ve çeşitli harçlar gibi dolaylı vergilere yapılan yüksek artışlarla karşılanmaya çalışılması mal ve hizmetlerde yüksek zamlara sebebiyet vermekte, yüksek enflasyonu tetiklemekte ve vatandaşlarımızın alım gücünü iyice zayıflatmaktadır” diye konuştu.

"KAMUDA ACİLEN TASARRUF TEDBİRLERİ ALINMALIDIR"

Asgari ücrete ve memur maaşlarına yapılan zamların, bu yapılan yüksek oranlı vergi artışları ve enflasyonun neticesinde eriyip gittiğini ve vatandaşların mağduriyetlerine çözüm olamadığını belirten Erbakan, açıklamasında şunları söyledi: “Bütçe açığının faturasını vatandaşlara kesen bu uygulamalardan bir an evvel vazgeçilmelidir. Bunun yerine kamuda tasarruf tedbirleri ivedilikle alınmalı ve güçlü bir şekilde uygulanmalıdır. Kamuda israf bitirilmelidir. Denk bütçe mutlaka hayata geçirilerek faiz giderleri azaltılmalıdır. Ayrıca, dolaylı vergilerin toplam vergiler içindeki oranı düşürülerek; gelir vergisi, kurumlar vergisi gibi dolaysız vergilerin payı artırılmalı böylelikle zenginden daha fazla, dar gelirliden daha az vergi alan adil bir vergi sistemine geçilmelidir. Bütçe açığının kapatılması, denk bütçenin hayata geçirilmesi için halka ilave yük yüklemek yerine, Yeniden Refah Partimizin ortaya koyduğu ‘Milli Kaynak Paketleri’nden istifade edilmelidir. Yeniden Refah Partisi olarak milletimizin refahı ve selameti için yetkililere uyarı vazifemizi yapıyor ve bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da doğruya doğru, yanlışa yanlış demeye devam edeceğimizi ifade ediyoruz.”

Erbakan'ın açıklaması şu şekilde;

F1KecF5WwAAmERD

MEMUR-SEN DE İSYAN ETTİ: ALIM GÜCÜ DAHA DA DÜŞECEKTİR

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, dün gece Resmi Gazete’de yer alan ÖTV zamlarının ardından yayınladığı mesajda fiyat artışlarının alım gücünü düşüreceğini belirtti.

Kamu işvereninin enflasyon beklentisini güncellemesi gerektiğini söyleyen Yalçın, toplu sözleşme masasına bu artışları dikkate alarak gelinmesi gerektiğini belirtti.

Yalçın, Twitter’da yazdığı mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Dün gece akaryakıt fiyatları yaklaşık yüzde 25 artırıldı. Akaryakıt fiyatlarında yapılan bu artışlar bugünden itibaren bütün gider kalemlerine fazlasıyla yansıtılacaktır. Fiyatlar artacak, enflasyon yükselerek sabit gelirlilerin, emeklilerin alım gücü daha da düşecektir.

Kamu işvereni enflasyon beklentisi ve hedefi rakamlarını güncellemelidir. 7. Dönem Toplu Sözleşme masasına bu artışları dikkate alarak; adil, alım gücünü yükseltecek ve beklentilerimizi karşılayacak tekliflerle gelmelidir.”

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler