FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın çeşitleri nelerdir? Kaç tane altın çeşidi vardır?

Gerek yatırım gerekse de süs eşyası olarak kullanılan birçok değerli maden bulunmaktadır. Bu değerli madenlerin başında altın gelmektedir. Altının çok sayıda farklı türü de mevcuttur. Peki, altın çeşitleri nelerdir ve kaç tane altın çeşidi vardır?

Altın çeşitleri nelerdir? Kaç tane altın çeşidi vardır?

Altın dünya üzerinde en değerli madenler arasında bulunmaktadır ve tarih boyunca da birçok farklı amaç için kullanılmıştır. Paslanmama, kararmama gibi özellikleriyle öne çıkan altının kullanım alanı da epey fazladır. Başta mücevherat yapımında kullanımı olmak üzere finansal alanda da kullanımı çok yaygındır. Bu noktada altın kaça ayrılır konusu gündeme gelebilmektedir.

Altın çeşitleri nelerdir?

Altın pek çok bireyin süs eşyası veya takı olarak kullandığı değerli bir metal olmakla birlikte finansal araç olarak da tercih edilmektedir. Günümüzde birçok farklı özelliğe sahip altın türü bulunmaktadır. Altınlar renk olarak ise sarı ve beyaz olmak üzere toplamda 2 gruba ayrılmaktadır.

Altın yatırım aracı veya takı olarak kullanılmakla birlikte elektronik, otomotiv gibi çeşitli sektörlerde de karşımıza çıkmaktadır. Medikal alanda bazı önemli cihazlar altın ile kaplanmaktadır. Yani sadece finansal alanda değil, çeşitli alanlarla da altın kullanılmaktadır.

Kaç tane altın çeşidi vardır?

Altın piyasasında çok sayıda altın çeşidi mevcuttur. Bu altın türleri arasında en bilinenleri ise çeyrek altın, gram altın, tam altın ve Cumhuriyet altını olarak isimlendirilir. Ayrıca bu altın türleri dışında Gremse altın, Reşat altın, Hamit altın gibi daha pek çok farklı altın çeşidi de bulunmaktadır. Altın türleri ve bu altınların özellikleri genel olarak şu şekildedir:

  • Genellikle 1 gram ağırlığında olan altınlar, gram altın olarak tanımlanır.
  • 1,75 gram ağırlığında olan altınlar, çeyrek altın olarak isimlendirilir.
  • 3.5 gram ağırlığında olan altınlar yarım altın olarak bilinirken, 7 gram ağırlığında olanlar tam altın olarak kabul edilir.
  • Üstünde Mustafa Kemal Atatürk’ün kabartma portresi bulunan altın, Cumhuriyet altınıdır.
    1. Mehmed döneminde basımı gerçekleştirilen altın Reşat altın olarak tanımlanırken, 2. Abdülhamit zamanında basılan altın ise Hamit altın olarak tanımlanır.
  • Çeyrek altından biraz büyük olan ve 2,5 gram ağırlığa sahip altın Gremse altın olarak bilinmektedir.

En değerli altın hangisidir?

Altınların her biri birbirinden değerlidir. Ancak bu noktada en değerli altın hangisi konusu gündeme getirilebilir.

Pek çok uzmana göre en değerli altın olarak görülen altın çeşidi, gram altındır. Gram altın birçok kişi tarafından finansal araç olarak tercih edilen de bir altın türüdür. Ayrıca uzmanlarca bu altın türünün satışlarda değer kaybına uğramama özelliği olduğu dile getirilir.

Gram altın olarak nitelendirilen altın türleri çoğunlukla 22 ayar ve 24 ayar olmak üzere 2 farklı şekilde piyasada bulunur. Saflık dereceleri, gramları ve boyutları birbirinden farklı olmaktadır.

En büyük altının adı nedir?

Piyasada en küçük altın gram altın olarak bilinirken, en büyük altın ise üzerinde Mustafa Kemal Atatürk’ün kabartma portresinin bulunduğu Cumhuriyet altınıdır.

(Yukarıda paylaşılan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır ve herhangi biri asla bir yatırım tavsiyesi değildir)

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler