FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın Fed endişesi ile düşüyor

Altın, Fed'in varlık alımlarını azaltabileceği kaygısıyla beş ayın en düşük seviyesi yakınında

Altın Fed endişesi ile düşüyor

Altın, ABD'de büyümenin iyileştiğine ilişkin işaretlerin Fed'in varlık alımlarını önümüzdeki aylarda düşürebileceği spekülasyonunu güçlendirmesinin ardından son beş ayın en düşük seviyesi yakınında seyrediyor.

Spot altın yüzde 0.2 düşerek, Singapur saati ile 12:58'de, ons başına 1,221.39 dolara geriledi. Fiyatlar dün yüzde 0.3 yukarıda kapanmadan önce, 1,215.39 dolara kadar inerek 5 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesini gördü. Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, fazla değişmeyerek ons başına 1,220.60 dolarda kaldı.

Altın bu yıl, Fed'in metalin geçen yıl yükselişini 12'nci yıla taşımasına yardımcı olan varlık alımlarını azaltmaya başlayacağı spekülasyonuna bağlı olarak yüzde 27 düştü ve 2000 yılından bu yana ilk kez yıllık bazda kayba yöneldi. ABD'de, 2 Aralık'ta açıklanan Kasım ayı imalat sanayi endeksi iki yılı aşkın sürenin en hızlı genişlemesini gösterdi. Cuma günü açıklanacak olan Kasım ayı tarım dışı istihdam verisinin ise, Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin tahminlerinin medyanına göre 181,000 artması bekleniyor.

Sydney'de ABC Bullion'ın başekonomisti Jordan Eliseo, "İstihdam kilit öneme sahip veri olacak ve 200,000'in üzerinde istihdam artışı görürsek, sanırım altın 1,200 doları test eder," dedi ve "Asya'da, Batı dünyasında Fed'in varlık alımlarını azaltacağına ilişkin beklentiye karşılık, göreceli olarak güçlü alımların geldiğini görüyoruz" şeklinde görüş bildirdi.

Bloomberg'in geçen ay gerçekleştirdiği ankete göre, Fed'in aylık 85 milyar dolar olan varlık alım programını 18-19 Mart'taki toplantısında 70 milyar dolara düşürmesi bekleniyor. Fed'in en yakın toplantısı 17-18 Aralık'ta yapılacak. Fed'in 20 Kasım'da açıkladığı Ekim ayı toplantı tutanaklarında, politika yapıcıları, istihdam piyasasının varlık alımlarını önümüzdeki aylarda yavaşlatmayı garanti altına almaya yetecek kadar iyileşeceğinin işaretini verdi.

Altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) küresel altın varlıkları, Bloomberg'in derlediği verilere göre, bu yıl yüzde 30 düşerek 1,835.67 tona indi. Dünyanın en büyük altın destekli ETF'si SPDR Gold Trust'taki altın varlıkları, fonun internet sitesindeki verilere göre, dün 841.41 tona düşerek Ocak 2009'dan bu yana en düşük seviyesine indi.

Spot gümüş dün ons başına 18.9871 dolar ile 8 Temmuz'dan bu yana en düşük seviyesine indikten sonra bugün fazla değişmeyerek ons başına 19.1341 dolarda kaldı. Platin yüzde 0.3 düşüşle ons başına 1,355.40 dolara inerken, palladyum yüzde 0.2 yükselerek ons başına 717.10 dolara çıktı.

Altın fiyatları için tıklayın,Çeyrek altın , Cumhuriyet altını

Altın fiyatları için tıklayın

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler