FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın Fed ile düşüşte

Altın, Fed'in varlık alımlarını azaltabileceği endişesi ve ETF'lerden çıkış beklentisi ile düştü

Altın Fed ile düşüşte

Altın, Fed'in bu haftaki toplantısında varlık alımlarını azaltmaya başlayabileceği spekülasyonu ve altın destekli exchange traded fonlarındaki (ETF) altın varlıklarının gelecek yıl daha da azalmasının beklendiğini gösteren anket ile birlikte değer kaybetti.

Spot altın yüzde 0.3 düşüşle ons başına 1,234.90 dolara kadar indikten sonra, Singapur saati ile 11:37'de, ons başına 1,235.80 dolara geldi. Şubat vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, fazla değişmeyerek ons başına 1,235.50 dolarda kaldı.

Altın bu yıl, bazı yatırımcıların metalin değer koruma niteliğine olan güvenlerini kaybetmeleri ve Fed'in aylık 85 milyar dolar olan aylık varlık alımlarını azaltabileceğini işaret etmesinin ardından yüzde 26 düştü. Fed Açık Piyasa Komitesi (FOMC), iki gün sürecek olan toplantısına yarın başlayacak. Bloomberg'in anketine katılan 11 analistin tahminlerinin medyanına göre, altın destekli ETF'lerden gelecek yıl toplam 311 ton altın çekilecek.

Mark Pervan başkanlığındaki Australia & New Zealand Banking Group Ltd. analistleri, nugünkü bilgilendirme notunda, "Bu hafta dikkatler FOMC üzerinde olacak," dedi ve "Spekülatif kısa pozisyonlar oldukça güçlü kalmaya devam ediyor ve SPDR Gold Trust'tan altın çıkışları Aralık ayında hızlandı" dedi.

En büyük 14 altın destekli ETF'deki varlıklar, Bloomberg'in derlediği verilere göre, Ocak ayından bu yana yüzde 31 düşerek 1,813.7 tona geriledi ve fonların işlem görmeye başkladığı 2003 yılından bu yana ilk kez yıllık bazda düşüşe yöneldi. Dünyanın en büyük altın destekli ETF'si SPDR Gold Trust'taki varlıklar, fonun internet sitesindeki verilere göre, bu yıl yüzde 39 düşerek 827.6 tona indi ve Ocak 2009'dan bu yana en düşük seviyesini gördü.

Bloomberg'in 6 Aralık'ta gerçekleştirdiği ankete katılan ekonomistlerin yüzde 34'ü, Fed'in bu ay varlık alımlarını azaltmaya başlayacağını düşünüyor.. Fed yetkilileri, 29-30 Ekim'deki toplantılarında, ekonomikdeki iyileşme ile birlikte, varlık alımlarını "önümüzdeki aylarda" yavaşlatabileceklerini kaydettiler.

Spot gümüş yüzde 0.7 düşerek ons başına 19.5719 dolara kadar indikten sonra 19.5841 dolara geldi. Platin ve palladyum fazla değişmeyerek, sırasıyla ons başına 1,364.23 dolar ve 715.84 dolar seviyelerinde kaldı.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler