FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Altın fiyatları, sert düşüşte

Uzun süredir yüksek seyreden altın fiyatları sonunda düşüşe geçti. Doların etkisiyle rekor seviyeye ulaşan altın fiyatları, kurlardaki düşüşün etkisiyle gerileme gösterdi.

Altın fiyatları, sert düşüşte

Siyasetteki çalkantılar, altın piyasası ve altın fiyatlarını da doğrudan etkilemiş, yatırım araçlarının başında gelen altın piyasasındaki ani çıkışlar, özellikle düğün planı olanları ve altın günü düzenleyecekleri vurmuştu. Geçtiğimiz hafta doların 3 TL’yi aşması, avronun ise piyasada 3,4270 TL’yle rekor kırması sonucu; Kapalıçarşı’da altının gram fiyatı 110 lirayı aşmıştı. Ancak; bugün milyonlarca altın yatırımcısının beklediği oldu ve altın piyasasında düşüşler başladı. Altın fiyatları, Çin merkez bankasının önlemlerinin ve Çin'in parasal gevşeme adımlarının ardından düşüş göstermeye başladı. Spot altının ons fiyatı 1133 dolara kadar geriledi ve böylece altın fiyatları üst üste 3. gün düşüş yaşadı. 20 Temmuz'dan bu yana rekor seviyeye yükselen altın fiyatları, 25 Ağustos Salı itibariyle düşüşe geçti. Yatırımcılar altının değerini koruyamaması üzerine altın varlıklarını aynı gün % 0.3 azalttı.

GRAM ALTIN 110 TL'NİN ALTINA DÜŞTÜ

Altının gram fiyatı en son 2011 yılının eylül ayında 110 doların hemen üzerini görmüştü. 6 Eylül 2011′de 110,08 lira ile rekor kıran altının gram fiyatı, geçen hafta başlattığı sert yükselişini bu haftanın başında da sürdürmüş 111,29 TL'ye kadar kadar yükselmiş ve tüm zamanların rekor oranına ulaşmıştı. Ancak; bugün doların 2,93'e düşmesiyle altın piyasası ve altın fiyatlarında da olumlu gelişmeler, yaşanmaya başladı. Geçtiğimiz haftalarda 4 yılın rekor seviyesine ulaşan gram altın fiyatı, sonunda 110 TL'nin altına düştü.

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

Dolar kurlarındaki artışın altın fiyatlarını ve altın piyasasını doğrudan etkilemesinin ardından yükselişe geçen Çeyrek Altın fiyatı bugün saat 11:48 itibariyle 175,39 TL'ye, ons altın 1137 dolara, 110 TL'ye ulaşan Gram Altın 107 TL'ye, Yarım Altın ise 350,77 TL'ye düştü. 21 Ağustos itibariyle 178.22 TL'ye çıkarak tarihi rekora imza atan Çeyrek altın ilk rekorunu 2011'de kırmıştı. 2011 Ağustos ve Eylül döneminde Gram altın 110 TL ile, çeyrek altın ise aynı dönemde 178 TL ile tarihi zirvesini görmüştü.

PİYASALARDA SON DURUM

Çin'den başlayarak tüm dünya geneline yayılan panik havasının ardından bugün dolar ve altın piyasasında sakinleşme eğilimi öne çıkıyor. Çin'de Şanghay endeksinin % 8,5 düşmesinin ardından tüm dünya ekonomisinde yaşanan panik havası, 24 Ağustos itibariyle yerini daha sakin bir seyre bırakmıştı. Çin'de Şanghay endeksi kapanışa yakın yüzde 4,4, Nikkei 225 endeksi yüzde 0,5 düşüşle işlem görürken, Hong Kong'da Hang Seng endeksi yüzde 0,6 ve Hindistan'da Sensex endeksi yüzde 0,4 değer kazanmıştı.

"ALTINDA BEKLENTİM AŞAĞI"

Altın fiyatlarındaki son durumu değerlendiren Sydney'de Westpac Banking Corp. kıdemli ekonomisti Justin Smirk, telefon yoluyla Bloomberg News'a yaptığı değerlendirmede, "Desenflasyon ve düşük büyüme ortamındayız. Bu emtia için olumsuz," dedi ve "Altında halen beklentim aşağı. Fed, ABD ekonomisinin zayıf ve büyümenin yavaş olmasından dolayı faiz artırımına gitmede isteksiz olursa, bu da altın için yukarı yönlü bir faktör olmayacak." yorumunda bulundu.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler