Çıkarılan yapılandırma yasası ile pek çok kişi borçlarından kurtulurken, pek çok kişide prim borçlarını ihya ederek emeklilik hayallerine kavuştu. Erkekler nasıl ki askerlik günlerini prim borçlanması yaparak eksik günlerini tamamlayabiliyorsa anneler de aynı şekilde çocuk başına 720 gün kazanarak erken emekli olabilir. Yalnızca çocuk doğuran değil, evlat edinen anneler de bu imkandan yararlanabiliyor.
Erken emekliliğin yollarından biri kadınlar için doğum borçlanmasından geçiyor. Sigortalı olduktan sonra yapılan doğumlar avantaj sağlıyor. 3'e çıkarılan doğum borçlanması imkanı ile çocuk başına 720 gün, en çok 2160 gün kazanmak mümkün.
Doğumların ilk sigortalı olunan tarihten sonra gerçekleşmesi şart.
Borçlanma yapılacak sürede çalışılmamış olunmalı.
Tüm kurumlardaki kadın çalışanlar borçlanabilir.
Staj ya da çıraklık sigortasından sonraki doğumlar da kapsamda.
İhtiyaç kadar borçlanma yapılır.
Normal şartlarda emeklilik hesabında staj başlangıcı ve stajda geçen süreler dikkate alınmıyor. Ama doğum borçlanmasında farklı bir uygulama bulunuyor. Anneler stajdan sonra doğum yapmışlarsa bu doğumları borçlanabiliyor.
Evlat edinen de çocuğunu evlatlık veren de borçlanma yapabiliyor. Evlat edinme yoluyla doğum borçlanması yapılabilmesi için evlat edinilen çocukların 2 yaşını doldurmamış olması şart. Doğum borçlanmasında her bir çocuk için tanınan 2 yıllık süre, çocuğun doğumundan sonra evlat edinildiği tarihe kadar doğumu yapan anne tarafından, evlat edinildikten sonra çocuğun 2 yaşına geldiği tarihe kadar ise evlat edinen kadın sigortalı tarafından kullanılabiliyor.
Ağır engelli çocuğu olan kadınlar için Ekim 2008'den bu yana uygulanan sisteme göre, çalışılan her 4 yıla 1 yıl prim ekleniyor, yaştan da 1 yıl düşülüyor. Annelerin bu haktan yararlanabilmeleri için çalışmaları veya isteğe bağlı sigortalı iştirakçi olmaları gerekiyor.