FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

ASGARİ ÜCRET 2024 NE ZAMAN AÇIKLANACAK? Asgari ücret ne kadar olacak, şu an brüt ve net kaç TL? 7 milyon kişiyi etkileyecek!

Asgari ücret 2024 Ocak zammı ile ilgili beklenen açıklama geçtiğimiz gün yapıldı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısı tamamlandı. Toplantının açılışında konuşan Çalışma Bakanı Işıkhan, “Komisyon asgari ücreti belirlerken işçilerin geçim şartlarını ve ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumu göz önünde bulunduracaktır” ifadelerini kullandı. Peki, asgari ücret ne kadar olacak, kaç TL? Asgari ücret brüt ne kadar, net kaç TL? İşte detaylar...

ASGARİ ÜCRET 2024 NE ZAMAN AÇIKLANACAK? Asgari ücret ne kadar olacak, şu an brüt ve net kaç TL? 7 milyon kişiyi etkileyecek!

Asgari ücret 2024 Ocak zammı ile ilgili son dakika haberleri vatandaşlar tarafından yakından takip ediliyor. Asgari ücret 2024 Ocak zammı 7 milyon kişiyi etkileyecek. Şu an için asgari ücret, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 TL 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 TL 32 kuruş olarak uygulanıyor. Birçok kişi "2024 asgari ücret ne kadar olacak?" sorusuna yanıt arıyor. İşte detaylar....

ASGARİ ÜCRET 2024

2024 ASGARİ ÜCRET 2. TOPLANTISI NE ZAMAN?

Asgari ücret toplantısı geçtiğimiz gün, (11 Aralık 2023 Pazartesi) gerçekleştirildi.

Bakanı Işıkhan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Komisyon asgari ücreti belirlerken işçilerin geçim şartlarını ve ülkemizin içinde bulunduğu ekonomik durumu göz önünde bulunduracaktır."

Asgari ücret 2. toplantısı 18 Aralık Pazartesi günü yapılacak.

ASGARİ ÜCRET 2024

BAKAN IŞIKHAN'DAN ASGARİ ÜCRET AÇIKLAMASI

Işıkhan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

  • Çalışanları enflasyona ezdirmeyecek en makul noktada belirlenmesi için çalışacağız. Niyetimiz asgari ücreti mutabakatla tespit etmektir. Komisyon asgari ücreti belirlerken ekonomik ve sosyal koşulları dikkate alarak bu tespiti yapmaktadır. İşçilerin geçim şartlarını göz önünde bulunduracağız.

  • Sosyal diyalogun temelleri olan işbirliği, adil değerlendirmeyle ortak akılla gerçekleşeceğine inanıyorum. Asgari ücret çalışanlara yönelik ücret politikalarının en alt sınırını tespit eden politika aracıdır. Tüm işverenleri ilgilendiren önemli bir konudur. Çalışma barışının yanında işsizlik ve kayıt dışılık için ayrı bir öneme sahiptir. Şartlar ne olursa olsun 21 yıldır kayıt dışı istihdam ve işsizlikle mücadeleye devam edeceğimizi belirtmek isterim. İşsizlik oranımız son 1 1yılın en düşük seviyesi olan yüzde 8,9 olarak gerçekleşmiştir. İstihdamımızı artırmaya devam edeceğiz.

  • İnsanımızın hayat standardını geliştirmek için gece gündüz çalışıyoruz. Her alanda güçlü Türkiye'den söz edeceğiz. Çalışanlarımızın gelirlerini enflasyona ezdirmeyeceğiz. Bu süreçte temel hedefimiz bir hakem rolü üstlenerek işçi ve işverenlerin mutabakatıyla asgari ücreti tespit etmek.

  • 2002 yılından asgari ücret bu yana nominal olarak 61 kata, reel olarak 3 katına çıktı. Bir yılda yüzde 107'lik zamla işçimizi enflasyonuna ezdirmedik. Refah artışından pay vermiş olduk. Asgari ücret desteğinde de 2024 için işçi ve işverenleri memnun edecek düzenlemeyi hayata geçireceğiz.

  • Birçok vatandaşımızın yaşadığı zorlukları biliyoruz ve bunların da farkındayız. İnşallah en kısa sürede vatandaşlarımızı eski günlerine kavuşturacağız. Vatandaşımızın refahını sürekli artırmanın gayreti içerisinde olduk. Dünyanın yaşadığı küresel krizlere rağmen asgari ücretteki iyileştirmeler bunun net kanıtıdır. 2023 başında belirlediğimiz asgari ücreti temmuz ortasında ilave artışla ikinci kez artırdık. Bir yılda yüzde 107'lik zam oranıyla işçimizi enflasyona ezdirmedik."

ASGARİ ÜCRET 2024

2024 ASGARİ ÜCRET NE KADAR OLACAK, KAÇ TL?

Asgari ücret şu an, bir işçi için aylık brüt 13 bin 414 TL 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net 11 bin 402 TL 32 kuruş olarak uygulanıyor.

Asgari ücret gerçekleştirilecek toplantılar sonucunda açıklanacak.

Asgari ücret zammı 2024 Ocak ayı itibarıyla geçerli olacak.

ASGARİ ÜCRET 2024

ASGARİ ÜCRET NASIL BELİRLENİYOR?

Asgari ücreti, yasa gereği işçi, işveren ve hükümetten beşer temsilci olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor.

Komisyon, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından toplantıya çağrılıyor ve yeni asgari ücreti belirleme çalışmaları kapsamında teamül üzerine aralık ayında dört kez toplanıyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp oy çokluğuyla karar veriyor.

Oyların eşitliği halinde Komisyon başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul ediliyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler