FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Asgari ücret için yeni formül aranıyor

Bakan Ağbal, eylül ayından itibaren asgari ücretliye yansıyacak 70-80 lira civarındaki kesintiye vergi dışında çözüm aradıklarını söyledi.

Asgari ücret için yeni formül aranıyor

Fikir Sofrası’nın 19’uncusu Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın katılımıyla İstanbul’da toplandı.

Net olarak 1.300 liraya yükseltilen asgari ücretin işverene getirdiği ek maliyetler de toplantının gündem başlıkları arasındaydı. ‘Artan oranlı vergi sistemi’ nedeniyle eylül ayından itibaren 70-80 lira civarında bir kesinti asgari ücretliye yansıyacak. Geçen ay, Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, bu sorunu eylül gelmeden çözeceklerini açıklamışlardı.

“Önümüzde bir ‘eylül sendromu’ olduğu açık” diyen Ağbal, şöyle konuştu: “Artan oranlı vergi sisteminde belli bir ücretin üstünde geliri olanların vergi dilimine belli bir noktadan sonra girmesi kaçınılmaz. Bu her adil vergi sisteminde olur. Ama asgari ücrette oluşacak kesintinin nasıl düzenleneceği konusunda çalışıyoruz. Net asgari ücretin 1 Ocak’tan itibaren 1.300 TL olacağı sözü verdik ve yaptık. Reel sektörden gelen talepler neticesinde işçilik maliyetlerinin bir kısmını geçici olarak üstlendik. Bu bize bütçede 9.6 milyar TL ek maliyet getirdi. Ama biz bunu özel sektöre verilen önemli bir teşvik olarak üstlendik. Eylüle kadar bu konuya vergi dışında nasıl farklı bir çözüm getirebiliriz, Çalışma Bakanlığımız ile birlikte bakıyoruz.”

BÜTÇE PERFORMANSI ÖNEMLİ

Toplantıda iş dünyasının sorularını yanıtlayan Ağbal “En önemli ekonomik gösterge bütçe performansı. Bu açıdan bakıldığında bütçe açığını düşük tutmak gerçekten çok önemli” dedi. Ağbal, bu açıdan bakıldığında önümüzdeki dönemde vergi gelirlerindeki kaliteyi artırmak için milli gelire oranı sadece yüzde 6 civarında olan dolaysız vergileri artırmaya odaklanacaklarını söyledi. Bakan Ağbal “KDV ve ÖTV gibi dolaylı vergilerin yüksek olduğu yönünde bir algı var. Oysa dolaylı vergilerin milli gelire oranı OECD ülkelerinde de yüzde 12-14 seviyesinde. Türkiye’deki asıl sorun dolaysız vergi oranının yüzde 6’larda bulunması” diye konuştu.

Vergi indirimi de yok affı da

Bakan Ağbal’a “Önümüzdeki dönemde yeni bir vergi affı ya da belli sektörlerde vergi indirimi olup olmayacağı” soruları da yöneltildi. Bakan Ağbal’ın bu sorulara yanıtı ise oldukça net oldu: “Vergi affı asla olamaz.” Son dönemde çeşitli kesimlerin konuyu gündeme taşımaya çalıştığını söyleyen Ağbal, şunları söyledi: “Herhangi bir sektöre vergi affı gibi ne bir düşüncemiz, ne de bir çalışmamız var. 2014’teki yeniden yapılandırma uygulaması için gerekli adımları atıyoruz. Bu uygulamayla zor durumda olan mükelleflere kolaylık getirdik. Vergi konusunda gri alanları azaltacak önlemler alacağız, uzlaşma süreçlerini kolaylaştırmak, vergi yargılamalarında süreci hızlandırmak gibi alanlarda bazı adımlar atacağız. Çünkü vergi sistemi öngörülebilir oldukça yatırım artar.”

200 dolar yurt dışı harcı alınsın!

Naci Ağbal, yaklaşık iki saatlik soru-cevaplı sohbet sırasında iş dünyasından gelen talepleri de not aldı. Katılımcılar, soru sormanın yanında tespit önerilerde de bulundu. Turizm sektörünün içinde bulunduğu sıkıntıya atıfta bulunan bir iş dünyası temsilcisi ‘Yurtdışına turistik amaçlı çıkan Türk vatandaşlarından 200 dolar çıkış vergisi alınsın. Bu yolla toplanan para da turizm sektörünü desteklemek ülke tanımı için bir fonda kullanılsın’ önerisinde bulundu. Bu öneriye karşılık Naci Ağbal “Turizm sektöründe olanlara gözümüz kapatmış değiliz. Bir takım önlemler aldık, gerekirse ek önlemler de alabiliriz” diye konuştu.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler