FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Asgari Ücret Teşviki 2017’de Devam Edecek

Yaklaşık bir ay önce MynetFinans’ta işverene verilen işçi başına 100 TL asgari ücret desteğinin 2016 yılı için geçerli olduğundan ve 2017’de bu uygulamanın sona ereceğinden bahsetmiştik ve uzatılması gerektiğini söylemiştik.

Asgari Ücret Teşviki 2017’de Devam Edecek

Nihayet hükümet tarafından TBMM’ye asgari ücret teşvikini de içeren bir yasa tasarısı sunuldu ve uygulamanın 2017’de de devam etmesi öngörülüyor.

Tutar Belli Değil

2016 yılında uygulanan asgari ücret desteği ile çıkartılan yasada işverenlere verilecek destek tutarı net bir şekilde belirtilmişti. Buna göre işverenlere sigortalı başına aylık 100 TL destek verilmişti.

Ancak 2017 yılında uygulanacak asgari ücret desteği ile ilgili yasa tasarısında destek tutarını belirleme yetkisi Bakanlar Kuruluna bırakılmış durumda.
Buna göre Bakanlar Kurulu ya geçen seneki uygulamaya devam edip 100 TL desteğe devam edecek ya da 2017 yılı için belirlenecek asgari ücrete göre destek tutarı bir miktar artacak.

Destek Primden Düşülecek

Peki işverenler söz konusu desteği nasıl alacaklar? 2016’da olduğu gibi 2017’de de sağlanan desteğin SGK’ya ödenen sigorta priminden mahsup edilmesi (yani düşülmesi) öngörülüyor. Dolayısıyla nakit olarak desteğin alınması söz konusu değil.

Sigortalı ve işveren hisselerine ait sigorta primlerinin Devlet tarafından karşılandığı durumlarda işverenin ödeyeceği sigorta priminin Hazinece karşılanacak tutardan az olması halinde sadece sigorta prim borcu kadar mahsup işlemi yapılacak.

Borcu Olana Destek Verilmeyecek

Getirilen asgari ücret teşvikinden 2017 yılında ilk defa açılacak bazı işverenlerin faydalanması mümkün değil. Buna göre şu işverenlere destek verilmeyecek:

1.2017 yılına ilişkin prim belgelerini SGK’ya yasal süresi içerisinde vermeyen işyerleri.

2.Sigorta primlerini yasal süresinde ödemeyen işyerleri.

3.Kayıtdışı işçi çalıştırdığı tespit edilen işyerleri.

4.Sahte sigortalı bildirimi yapan işyerleri.

5.SGK’ya prim, idari para cezası ve bunlara ilişkin gecikme cezası ve gecikme zammı borcu bulunan işyerleri. (Ama bu işyerleri borçlarını taksitlendirirlerse destek alabilecekler.)

Söz konusu koşullar sadece 2017 yılında ilk defa açılan işyerleri ile ilgili olacak. Kanun maddesinde diğer işyerleri için bu şartlar getirilmiyor. 2017’den önce de faaliyette bulunan işyerleri için sadece ptim belgelerinin SGK’ya yasal süresi içerisinde verilmemesi halinde teşvikten faydalanmama söz konusu olacak.

Sorularınız için:
mehmet.bulut79@mynet.com

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler