Başvuru süresinin dolmasının ardından çifte emekliliğin tanıtılmasına yönelik çalışmalara başlayacaklarını söyleyen Zararsız, vergi ve prim alacaklarına ödeme kolaylığı getiren ve bugün sona eren Torba Yasa'daki çifte emeklilik hakkının ayrıntılarını anlattı.
"Aynı sistem esnaflar için de geçerli"
Düzenleme ile 'tek sigortalı' olma şartının ortadan kaldırıldığına dikkat çeken Zararsız, "Örneğin bir çiftçi vatandaşın tarlası var, yıllarca ürün üretmiş ve tarım sigortasını da ödemiş. Sonra da bir fabrikaya işçi olarak girmiş. Kanun 'hangisi önce başlamış ise o sigorta esas alınır' diyor.
Dolayısıyla söz konusu vatandaşın sadece bir ödemesi baz alınıyor. Şimdi bu zorunluluk ortadan kalktı" dedi. Şu anda 400 lira emekli maaşı alan bir kişinin emekli maaşının bin 50 liraya yükseleceğini söyleyen Zararsız "Fabrikada asgari ücretle çalışan bir işçinin aynı zamanda tarlası var. Ve Ziraat Odası'na da kayıtlı. Bu kişi adına işveren SSK primi yatırıyor.
Tarım sigortalı olarak da, eksik kalan primlerini kendisi ödeyebilecek. Ve ödeyeceği primlerde asgari ücret baz alınacak. En düşük emekli maaşları dikkate alındığında bu kişinin eline en az bin 50 lira geçecek. Şu anda ise işçi emeklisi olarak 650 lira, tarım emeklisi olarak 400 lira ödeme yapılıyor. Yeni düzenleme iki haktan da yararlanarak çifte emekli maaşı alacak" dedi. Zararsız, aynı sisteminin esnaflar için de geçerli olduğunu belirtti.
"Ödemelerde ayrım yapmıyoruz"
SGK Başkanı Emin Zararsız, son dönemde kurumun bazı sağlık kuruluşlarının ödemelerini geciktirdiği, bazı kuruluşlara ise erken ödeme yaptığı yönündeki iddiaları da değerlendirdi.
SGK'nın, toplam bin 746 sağlık kuruluşu ile hizmet alım sözleşmesi yaptığını hatırlatan Emin Zararsız "Bütün sağlık kuruluşlarına eşit ödeme yapılıyor. Hastane, denetimlere itiraz ediyorsa ve dava açıyorsa dava sonuçlanıncaya kadar ödemesi askıya alınıyor. Onun dışında, tüm sağlık kuruluşlarına ödeme geciktirilmeden gerçekleştiriliyor" diye konuştu. (Star)