FİNANS

Banka kartları kredi kartlarını solladı

Tüketici ödemelerinde büyüme kredi kartlarından banka kartlarına kayıyor.

Banka kartları kredi kartlarını solladı

2013 yılında Türkiye'de Visa kartları ile yapılan işlemlerin toplamı 412 milyar TL'ye ulaştı. Bu dönemde büyümenin kompozisyonu değişti. Bireysel kredi kartlarıyla yapılan alışveriş hacmi yüzde 9 artarken, banka kartlarında yüzde 30, ticari kartlarda ise yüzde 50 arttı. Artık kartlı harcamaların yüzde 20'si bu diğer ürünlerden geliyor.

Ödeme sistemlerinin lideri Visa Europe, 2013 yılında da büyümesini sürdürdü. Avrupa genelinde 2013 yılında Visa kartları ile yapılan harcamaların toplamı 2 trilyon Euro'ya ulaşırken, alışveriş harcamaları 2012 yılına göre yüzde 9 oranında artarak 1,4 trilyon Euro oldu.İşlem sayısı ise bir önceki yıla göre yüzde 8 artarak 34 milyar adede yükseldi. Visa Europe Türkiye ise 2013 yılında yüzde 14'lük büyüme performansı sergiledi.

Visa Europe Türkiye'nin 2013 yıllık sonuçları, Visa Europe İcra Direktörü Mark Antipof, Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman ve Visa Europe Türkiye Ülke Müdürü Merve Tezel'in katılımıyla düzenlenen bir basın toplantısı ile duyuruldu.

Visa Europe İcra Direktörü Mark Antipof "Avrupa'da çok büyük bir ölçeğe ulaştık. Bugün toplam 500 milyon kartımızla her 6,5 Euro'luk alışverişin 1 Euro'su Visa ile yapılıyor. Gelecek için önceliklerimiz arasında, yeni nesil ödeme çözümlerimizi yaygınlaştırmak ve özellikle yeni teknolojilerin benimsenme hızının artışına paralel olarak mobil ve dijital ticarettebüyümek yer alıyor" diye konuştu.

Visa Europe, Avrupa'daki büyümesine paralel olarak Türkiye'de de 2013 yılında başarılı bir performans sergiledi; kart adedinde yüzde 55, toplam kullanımda ise yüzde 52'lik pazar payı ile liderliğini sürdürdü. Bu dönemde 87 milyon adede ulaşan Visa kartlarıyla, toplam 412 milyar TL tutarında işlem yapıldı. Aynı dönemde Visa kartlarıyla yapılan 1,7 milyar adet alışveriş işlemiyle 204 milyar TL harcandı. Yıl boyunca Türkiye'deki her 5,3 TL'lik alışverişin 1 TL'si Visa kartları ile gerçekleşti. Bir başka deyişle Türkiye'de 2013 yılı boyunca yapılan hanehalkı tüketim harcamalarının yaklaşık yüzde 19'u Visa kartları ile yapıldı.

Türkiye ekonomisinin itici gücü

Visa Europe Bölge Genel Müdürü Berna Ülman "37 üye ülkenin yer aldığı Visa Europe içerisinde Türkiye, 2013 yılında üçüncü büyük pazar olmayı sürdürdü. Geçtiğimiz yıl Avrupa'daki her 8 yeni karttan biri Türkiye'de çıkarıldı. Yine Avrupa'da toplam kullanım hacmindeki büyümenin yüzde 15'i, alışveriş hacmindeki büyümenin ise yüzde 10'u Türkiye'deki kartlı ödemelerden geldi. Özetle Avrupa'daki büyümenin önemli aktörlerinden biri olduk. Türkiye nasıl Visa Europe için önemliyse, Visa Europe da Türkiye ekonomisi için büyük önem taşıyor. Visa Europe olarak, kartlı harcamalarla, kayıt dışının azalması, istihdam yaratılması ve büyümeye sağladığımız destekle Türkiye ekonomisinin itici güçlerinden birisi olmaya devam ediyoruz" dedi.

Banka kartlarıyla alışveriş yüzde 30 arttı
Visa Europe Türkiye Ülke Müdürü Merve Tezel ise 2013 sonuçlarına ilişkin değerlendirmesinde "2013 yılında kart pazarındaki büyümenin kompozisyonunun değiştiğini görüyoruz. Birkaç sene öncesine kadar büyümenin tamamına yakını bireysel kredi kartlarından gelirken, son dönemde özellikle banka kartları ve ticari kartlardaki büyüme ön plana çıkıyor. Geçtiğimiz yıl bireysel kredi kartlarıyla yapılan alışveriş harcamaları yüzde 9 büyürken, banka kartlarındaki alışveriş hacminin yüzde 30, ticari kartlardaki alışveriş hacminin ise yüzde 50 arttığını görüyoruz" ifadelerini kullandı.

Kartlı ödeme sistemlerinde yeni bir dinamiğin olduğunu kaydeden Merve Tezel'in verdiği bilgiye göre, artık kartlı harcamaların yüzde 20'si bireysel kredi kartlarıyla değil, ticari kartlar ve banka kartlar ile yapılıyor. Merve Tezel ayrıca "Bireysel tarafta da, tüketici ödemelerinde büyüme kredi kartlarından banka kartlarına kayıyor" dedi.

Ödeme sistemleri teknolojilerinde de hızlı bir değişim gözleniyor. Kasalarda 50 TL ve altı işlemlerde hızlı ve güvenli bir şekilde alışveriş imkanı sağlayan temassız kartların sayısı 7 milyon adede çıkarken, temassız POS terminallerinin sayısı ise 81 bine yükseldi. Bu rakamlarla Avrupa'daki önemli pazarlardan biri olarak öne çıkan Türkiye'de temassız işlemlerin sayısı bir önceki yıla göre yüzde 31 artışla 8,7 milyona yükseldi.

Nakit harcamalara güvenli ve daha hızlı bir alternatif sunan temassız kartların ve kullanım noktalarının yaygınlaşmasını, NFC ve diğer yenilikçi ödeme şekilleri için de önkoşul olması sebebiyle son derece önemsediklerini anlatan Tezel "Aslında yenilikçi çözümlerle hedeflenen şey basit: tercih ettiğiniz cihazı kullanarak istediğiniz yerde, istediğiniz zaman güvenli ve kolay bir şekilde ödeme yapabilmek. Bu kolaylık artık tüketici ihtiyaçlarına uygun şekilde tasarlanmış e-ticaret, temassız, bulut ve mobil servisler kombinasyonu ile yakalanabiliyor" diye konuştu.

YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler