GÜMRÜK ve Ticaret Bakanlığı’nın Avrupa Birliği (AB) mevzuatına uyum çerçevesinde hazırladığı yeni Tüketici Kanunu taslağı, yasallaştığı taktirde başta bankalar olmak üzere bir çok sektörde faaliyet gösteren firmanın canını yakacak.
İlk başta bankalar, 31 farklı kaleme ulaşan faiz dışı gelirlerinin önemli bir bölümünü kaybedecek. Bunda da Türkiye Bankalar Birliği ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda yapılacak pazarlıklar, önemli rol oynayacak. Bakan Hayati Yazıcı’ya göre, bu pazarlıklar çetin geçecek.
Ne var ki bankalar, özel yasalarına bile dahil ettirdikleri kredi kartı üyelik aidatı, hesap işletim bedeli, dosya masrafı, arşivden evrak çıkartma ücreti gibi kolay kazanç elde ettikleri gelir kalemlerinden pek vazgeçecek gibi görünmüyorlar.
İşin ucunda yıllık 9.3 milyar lira gibi bir gelir kapısı var. Bunun için de her türlü lobi faaliyetinde bulunarak, direnç gösterecekler. Ancak Bakan Yazıcı da bunun farkında. Önümüzdeki ay Avrupa Birliği’ne sunulacak olan bu tasarıdan kolay kolay geri adım atacağa benzemiyor.
Tatili zehir eden yandı
Tasarı, tur operatörü kuruluşlarına da önemli yaptırımlar getiriyor. Yasallaştığı taktirde, 5 yıldızlı diye 3 yıldızlı otelde konaklatan, müşterilerini havaalanında yalnız bırakan, gerekçe göstermeden son dakikada turu iptal eden, verdiği taahhütleri yerine getirmeyerek, tatili zehir eden tur operatörleri sadece zararı tazmin etmekle kalmayacak. Ayrıca, müşterilerine tazminat da ödemek zorunda kalabilecek.
Tasarıdan banka ve tur operatörlerinin yanı sıra kapıdan kapıya satış yapan şirketler de nasibini alacak. Sermaye yapısı güçlü olmayan şirketler, sektöre giremeyecek. Koşulsuz iade süresinin de 14 güne çıkarılacak olması, kötü niyetli firmaların sektörden temizlenmesinde önemli rol oynayacak. Ayrıca, elektronik cihaz gibi ambalajlanmış tarak, çakma saat, oyuncak modelleri içeren kolileri ödemeli olarak gönderemeyecek. Gönderdiği taktirde, herhangi bir hak talep edemeyecek.
Kaçak kullanım bedeli
Tasarıyla ilgili bir diğer pazarlık konusu da faturalar olacak. Tasarı yasallaştığı taktirde elektrik dağıtım şirketleri, kaçak ve kayıplardan oluşan maliyetlerini faturalar üzerinden abonelerine yükleyemeyecek. Ancak, mahkeme kararlarına rağmen bu uygulamadan vazgeçmeyen dağıtım şirketleri de pazarlık aşamasında bu uygulamadan kolay kolay vazgeçmek istemeyecek.
Yasa, inşaatları tamamlamakta zorlanan firmaların ise önünü açacak. Maketten satılan konutlarda tamamlama süresi 30 aydan 36 aya çıkarılarak, ek süre kazanmış olacaklar. Ayrıca, konut bedeli kadar olan cezalar, 10 bin liraya çekilerek, şirketleri batırmak yerine, inşaatları tamamlamaları teşvik edilecek. Bu yapılırken, maket üzerinden konut alan tüketicilere de cayma hakkı tanınacak. Ayrıca, ödemeler bankalara kaydırılarak, güvence sağlanacak. (HÜRRİYET)