FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bankaların gözü yastık 'altın'da

Türk halkının altına düşkünlüğü biliniyor. Yaygın olarak toplumsal yaşamda da kıymetli bir hediye olarak göz dolduran altın her dönem talep görebiliyor.

Bankaların gözü yastık 'altın'da

Altının Türkiye ekonomisi ve tasarruf sahiplerinin gündemindeki yeri dünyada yaşanan ekonomik krizde zirveye çıkan altın fiyatlarıyla yeniden tanımlanmaya başladı. Türkiye'de bankalar altını sundukları çok çeşitli altın yatırım seçenekleriyle tasarruf sahiplerinin gündemine oturtmaya çalışırken, ekonominin ana aktörlerinden Merkez Bankası da altının teşvik edilmesine destek veriyor. Milliyet'in haberine göre altının yastık altından çıkarılıp ekonomiye kazandırılması için zirveler düzenleniyor.Bu ay içinde Çırağan Sarayı’nda düzenlenen Altın Zirvesi'nde altının geleceği ve sektörün sorunları tartışıldı.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, 2011 yılında 3.7 milyar dolar ihracat yapan altın sektöründen 2023 yılında 12 milyar dolar ihracat beklendiğini söyledi.
Yazıcı, yastık altı olarak tabir edilen 6 bin tona yakın altının sisteme girmesiyle sektörün daha da canlanacağını söyledi. 2002 yılında 630 milyon dolar olarak gerçekleşen altın ve mücevher ihracatının 3.4 milyar dolara yükseldiğini belirten Yazıcı, sektörün Cumhuriyet'in 100 yılı olan 2023 yılında 12 milyar dolar ihracat büyüklüğüne ulaşmasının hedeflendiğini söyledi.

İstanbul’un uluslararası finans merkezi olmasında, altın ve mücevher sektörünün de önemli olduğunu vurgulayan Bakan Yazıcı, bu kapsamda altın sektörünün gelişmesi ve ihracatın artması için altın ile değerli taşları birleştirerek daha yüksek katma değer yaratılması gerektiğini belirtti. Hayati Yazıcı bu hedeflere ulaşılabilmesi için hem sektörün kurumsallaşmasının hem de ürünlerin uluslararası geçerliliği olan belgelendirme sürecinin tamamlanmasının şart olduğunu söyledi.

BANKALAR ALTINI KEŞFETTİ
Devlet yetkililerinin 6 bin ton olarak ifade ettiği yastık altı altının Türkiye'deki varlığı, bankaların da fazlasıyla ilgisini çekiyor. Bankaların büyük bölümü altın bankacılığında etkili çalışmalar yapıyorlar. Altın Zirvesi'nin sponsorluğunu yapan Denizbank'ın Genel Müdürü Hakan Ateş, altın bankacılığı sektörünün 2011 yılında ortalama yüzde 260 büyüdüğü bilgisini verdi.

Bankaların Türkiye'de tasarruf aracı olarak altını keşfetmesinde elbette dünyadaki yatırımcı talebinin altına yönelmesinin büyük etkisi oldu. Kriz dönemlerinin güvenli limanı olarak görülen altına dünyanın büyük merkez bankaları yüklenirken yatırımcılar da onları izledi.Şimdi her ne kadar altın gelişmelere bağlı olarak inişli çıkışlı bir seyir gösterse de daha sağlıklı bir ekonomik büyümeye girmediği sürece altına olan talep devam edecek.

Bu beklenti içinde olan bankalar da yatırımcının ilgisini çeken altın ürünlerini sunmaya devam edecekler. Bankalar, vadesiz altın depo hesabı, vadeli altın mevduatı, altın biriken hesap, altın teminatlı ihtiyaç kredisi, altın havale, altın ve gümüş kredileri, taksitli altın ve gümüş kredilerinin yanı sıra kuyumcu paket sigortası gibi pek çok farklı hizmet ve ürün sunuyorlar.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler