Dolar kuru tarihi zirvesini bir kez daha yenileyerek 3 TL'ye ulaştı. Fed tutanaklarında faiz artışına yönelik şartların yaklaştığına işaret etmesiyle 2,92'nin altına gerileyen dolar kuru, Dolmabahçe Sarayı nöbetçi kulübesine saldırı ve Siirt'te 8 şehit haberinin ardından tekrar yükselişe geçti. Haziran seçimlerinin ardından 2.80'i bulan dolar kuru, siyasi belirsizliklerin devam etmesi, koalisyon görüşmelerinin olumsuz sonuçlanması ve Merkez Bankası'nın faizde bir adım atmaması sonrasında ilk kez 2,90'ın üzerine çıkmıştı.
DIŞ BASINDA DA YER BULDU
Dolar kurunun rekor seviyeye ulaşıp, Türk Lirası'nın dolar karşısında ciddi oranlarda değer kaybetmesi, dış ekonomi basınında da geniş yer buldu.Wall Street Journal gazetesinde, Türk Lirası'nın yılbaşından bu yana dolar kuru karşısında % 26 değer kaybettiğini, bu şekilde gelişen ülkelerdeki en kötü performansı gösteren Brezilya reali ile aynı seviyeye getirdiği ifade edildi.
DOLAR KURU'NU REKORA GÖTÜREN 3 NEDEN
Uzmanlar, Dolar kurunun yükselişinin altında 3 ana neden bulunduğunu ifade ediyor: 1. Merkez Bankası'nın dolar kuruna müdahale etmek için Merkez Bankası'nı (Fed) beklemesi. 2. koalisyon çabalarının sonuçsuz kalmasıyla, siyasi belirsizliklerin devam etmesi. 3. üncü ise güvenlikteki kaygı. Ekonomi uzmanları bu 3 etkenin devamlılık göstermesi halinde TL'de sert değer kaybının süreceğini , dolar kurunun ise sert yükselişler göstereceğini öngörüyor.
24 SAAT CANLI DOLAR KURU TAKİBİ İÇİN TIKLAYINIZ
İLK AÇIKLAMA BAŞDANIŞMAN'DAN GELMİŞTİ
Dolar kurundaki kritik yükselişin ardından gözler saraya çevrilmiş, "Dolar'daki bu artış devam ederse, Türkiye ekonomisi krize mi girer?" sorusuna yanıt, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Cemil Ertem'den gelmişti. Türkiye ekonomisinde bir kriz olmadığını dile getiren Cemil Ertem: "Dolar kurunun artışının nedeni Türkiye'de siyasi nedenlerle olan bir durumdur. Bu Türkiye ekonomisinde bir kriz işareti değildir." demişti. Cemil Ertem, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun Dolar kurunun yükselişinin arından verdiği faiz kararının, esasında bankanın araç bağımsızlığı doğrultusunda aldığı bir karar olduğunu da belirtmişti.
BAŞBAKAN'DAN DOLAR KURU AÇIKLAMASI
Ankara'da gazetecilerin ekonomi sorularını cevaplayan Başbakan Ahmet Davutoğlu, dolar kurundaki artış sorusu üzerine: "Bunlar rekleksif tepkiler. Yapısal ve kalıcı kriz tepkileri değil. Burada kaygılandırıcı bir durum yok." dedi. Türkiye Ekonomisi'ni değerlendiren Başbakan Ahmet Davutoğlu, şu mesajları verdi:
"DOLAR KURUNUN YÜKSELİŞİ REFLEKS TEPKİDEN"
"Geçen hafta Bakanlar Kurulu yaptık, arkasından ekonomi bakanlarını toplantıya çağırdım. Ondan önce de Merkez Bankası Başkanını kabul ettim. Sayın Babacan’la birlikte dünya ekonomisindeki gelişmelerle ilgili çok geniş bir brifing aldım. Yani terörle mücadele, koalisyon çalışmaları sürerken, bir taraftan halkı ilgilendiren, diğer taraftan küresel ekonomiyle ilgili toplantılara da devam ettim. Sayın Kılıçdaroğlu’yla ikinci görüşmeye karar verdiğimizde Dolar kurunun düşmesiyle Sayın Bahçeli’yle işler bitince Dolar kurunun yükselmesine baktığınızda aynı şeyde, yani bunlar refleksif tepkiler. Yapısal ve kalıcı kriz tepkileri değil. Birinde olumlu yönde, diğerinde olumsuz yönde. Eğer çok kaygılı olsaydım Sayın Bahçeli’yle görüşmeyi pazartesi akşamı yapmazdım yani cuma günü olsun diye haber gönderirdim, piyasaların kapanmasını gözetirdim. Bu tür şoklara karşı ekonomimize ve piyasamıza güvendiğimiz için her an her görüşmeyi yapıyoruz. Yani burada kaygılandırıcı bir durum yok. Ama dünyada var. Bizim o trendleri takip ederek doğru kararlar almamız lazım. Turizm sektöründe aldığımız kararlar oluyor, tek tek noktasal müdahale-lerle birtakım kriz şeylerinin önüne geçiyoruz."