Uludağ Ekonomi Zirvesi'ne katılan Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, CNBC'in sorularını yanıtladı. Babacan, Pazartesi açıklanacak olan 2012 yılı büyüme rakamlarının "yüzde 2 küsür" olarak gerçekleştiğini ancak o küsürün ne olduğunu Pazartesi gününü bekleyip görmek gerekeceğini söyledi.
S&P'NİN NOT ARTIRIMI
S&P'nin Türkiye'nin notunu artırmasıyla ilgili olarak değerlendirmede bulunan Babacan "Kredi notlarına eskisi kadar dikkat etmiyoruz" dedi. "Herkes Türkiye'nin daha iyi bir not hak ettiğini söylüyor" diyen Babacan, "Türkiye daha iyi bir notu hak etmese bu kadar sermaye girişi de olmazdı diye konuştu.
'KREDİ NOTU EUROBOND İHRACI İÇİN GEREKLİ'
Babacan, Türkiye'nin Eurobond ihraç edebilmek için en az iki kredi derecelendirme kuruluşu tarafından notlandırılmaya ihtiyacı olduğunu söyledi. Başbakan Yardımcısı, bu hukuki gereksinim olmasaydı Türkiye'nin belki de herhangi bir derecelendirme kuruluşuyla çalışmayabileceğini kaydetti.
ABD-AB SERBEST TİCARET ANLAŞMASI
ABD-AB ticaret anlaşmasının dışında kalmanın Türkiye'yi olumsuz etkileyeceğini belirten Babacan, "Ticaret anlaşması uzun bir süreç, ne kadar yılda tamamlanır tahmin etmek zor" dedi ve her iki taraftaki güçlü lobilerin süreci etkilemek isteyeceğini söyledi. Babacan, "ABD-AB anlaşması müzakere masasında Türkiye'nin der yer alması gerekiyor" dedi.
HALKA ARZLAR
İkincil halka arzlarda öncelikli olarak Vakıfbank'ı düşündüklerini aktaran Babacan, "Acelemiz yok, piyasa Halkbank halka arzını hazmetin" şeklinde konuştu. Babacan, Ziraat Bankası'nın ikincil halka arzının bu yıl olma ihtimali olmadığını aktardı ve Türk Telekom ise için Maliye Bakanı ve Ulaştırma Bakanı ile birlikte yol haritası çizeceklerini söyledi.
KÖPRÜ-OTOYOL
Köprü-otoyol özelleştirmesi için karayolları kanununda yasal düzenleme yapacaklarını söyleyen Babacan, "Düzenleme sonrası özelleştirme metodu üzerinde çalışmalara başlarız" dedi.
KREDİ BÜYÜMESİ
Yüzde 15'lik kredi büyüme limitinin "bir amaç değil bir araç" olduğunu kaydeden Babacan, "Yüzde 15'lik limiti cari açık hedefine uygun olduğu için onu telaffuz ettik" dedi. Babacan, tüketici kredi hacminin büyümesi halinde BDDK'nın da devreye girebileceğini söyledi. Babacan, "BDDK'nın elinde daha mikro enstrümanlar var, MB'nin ise elinde makro enstrümanlar yer alıyor" dedi.