FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde yeni döneme geçiliyor

Bireysel Emeklilik Sistemi'nin en önemli ayağı devlet katkısında değişikliğe gidilmesi gündemde. Peki Bireysel Emeklilik Sistemi konusunda nasıl bir düzenleme yapılacak? İşte detaylar...

Bireysel Emeklilik Sistemi'nde yeni döneme geçiliyor

Sosyal güvenlik reformunun bir parçası olan Bireysel Emeklilik Sistemi'nde düzenlemeler devam ediyor. Yapılan yeni düzenlemeyle birlikte Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) devlet katkısında değişiklik yapılacak. BES katılımcısı için devlet katkısı miktarı yıllık brüt asgari ücret tutarının üzerinde olamayacak. Peki, devlet katkısı nasıl hesaplanacak? Bireysel Emeklilik Sistemi'nin teşvik edilmesi amacıyla yapılan devlet katkısı, emeklilik gözetim merkezi tarafından hesaplanacak. Bu hesaplamada emeklilik gözetim merkezine iletilen bilgiler esas tutulacak. BES hizmeti veren şirketler katılımcıların verilerini doğru, eksiksiz ve tutarlı olarak emeklilik gözetim merkezine bildirmekle yükümlü olacak.

BES için hazırlanan yeni yönetmeliğe göre; katılımcının emeklilik sözleşmesinin emeklilik hakkının kullanılarak ya da vefat veya maluliyet nedeniyle sonlandırması durumunda "devlet katkısı" hesabındaki tutarların tümünü almaya hak kazanabilecek. Bireysel Emeklilik Sistemi düzenlemesi; devlet katkısının hesaplanmasına, ödenmesine, yatırıma yönlendirilmesine, hak edilmeyen tutarlar ile haksız ödendiği tespit edilen tutarların kapsamına, iadesine veya mahsup edilmesine ve devlet katkısıyla ilgili diğer işlemlere ilişkin usul ve esasları içeriyor. Düzenleme BES'te kalınan süre etkileyici olacak. Buna göre; 1 Ocak 2013 tarihinden sonra sistemde geçirdiği sürenin üç yıldan altı yıla kadar olması durumunda katılımcı, devlet katkısı hesabındaki tutarların yüzde 15'ine, altı yıldan 10 yıla kadar olması durumunda yüzde 35'ine, 10 yıl ve daha fazla olması durumunda ise yüzde 60'ına hak kazanacak.

DEVLET KATKISININ ÖDENMESİ

Emeklilik gözetim merkezinin verilerin, belirlenen içerik, format ve yönteme göre gönderildiğini ve tutarlılığını kontrol etmesinin ardından müsteşarlık, hesap edilen devlet katkısı oranını beş iş günü içinde emeklilik gözetim merkezinin hesabına ödeyecek. Emeklilik gözetim merkezi, Müsteşarlık tarafından gönderilen devlet katkısını, en geç hesaplarına intikal ettiği günü takip eden iş günü şirketlerin hesaplarına ödeyecek. Bireysel Emeklilik şirketleri ise katılımcıların hesabına yatan devlet katkısının yatırıma yönlendirilmesinde kullanılan fon için alım talimatını vererek yatırıma yönlendirecek. Hesabına intikal eden devlet katkısının zamanında yatırıma yönlendirilmemesi nedeniyle oluşacak zarar şirket tarafından karşılanacak.

DEVLET KATKISINA HAK KAZANMA

BES katılımcıları emeklilik hakkının kullanılarak ya da vefat veya maluliyet nedeniyle devlet katkısı hesabındaki tutarlarına tümüne hak kazanabilir. 1 Ocak 2013 tarihinden sonra emeklilik sözleşmesinin sistemde geçirdiği sürenin üç yıldan altı yıla kadar olması durumunda katılımcı, devlet katkısı hesabındaki tutarların yüzde onbeşine, altı yıldan on yıla kadar olması durumunda yüzde otuzbeşine, on yıl ve daha fazla olması durumunda ise yüzde altmışına hak kazanacak.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler