FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bitcoin’ler yeni altın mı?

Uzmanlar son dönemin en popüler yatırım araçlarından Bitcoin’lerin altının yerine geçip geçmeyeceğini sorguladı.

Bitcoin’ler yeni altın mı?

Forbes dergisinde yer alan bir analizde, Bitcoin’lerle altın yatırımı arasında karşılaştırma yapıldı. Son dört yıldır hem altın hem de Bitcoin değerlenme eğilimindeydi. Ancak son bir yıla girildiğinde, altın değer kaybı yaşarken, dijital para yatırımların artmasıyla değerlendi.

Bitcoin’ler neredeyse ilk değerini üçe katladı. 'GÜVENLİ DEĞİL' Analizde, her ne kadar Bitcoin yatırımları artsa da yatırımcıların altın yerine dijital paraya yönelmedikleri belirtildi. Bitcoin pazarının altına kıyasla çok küçük bir pazar olduğu ve güvenli bulunmadığı ifade edildi. Altın ve Bitcoin’deki rallide en büyük etken ise ABD Merkez Bankası Fed’in devam ettiği parasal genişleme politikaları oldu.

'UZUN SÜRELİ DEĞER KAYBI OLMAZ'
Son dönemde parasal genişlemenin geleneksel etkisini kaybetmesinden dolayı emtia talebini eskisi kadar tetiklemedi. Bu da altında değer kaybı getirdi. Analizde, Bitcoin’ler için uzun süreli bir değer kaybının olmayacağı, artan ilgiye göre yükseliş görülebileceği ancak yatırımcılara güven vermediğinden altının yerine geçemeyeceği belirtildi.

Bitcoin nedir?

Bitcoin internete endeksli sanal bir para birimi. Hiçbir merkezi otoriteye bağlı olmadan dolaşıma giren Bitcoin ile yatırım yapılabiliyor, mal ve hizmet alımı gerçekleştiriliyor. Bitcoin kelimesi bilgisayar terimi 'bit' ile bozuk para anlamına gelen 'coin' kelimelerinden oluşuyor.

Bitcoin’in mucidinin Satoshi Nakamoto olduğu tahmin ediliyor. Ancak Nakamoto’nun gerçek isminin bu olup olmadığı dahi bilinmiyor. Nakamoto 2009’da Bitcoin sistemini geliştirdi ve 2010’da da izini kaybettirdi.

Kişilere kimliklerini açıklamadan para transferi yapma imkanı sunuyor. Ayrıca mal ve hizmet alımlarında da kimliklerin açıklanması gerekmiyor.

Nasıl kullanılıyor?

Kişiler internet üzerinde oluşturdukları sanal cüzdanlarda Bitcoin paralarını saklayabiliyor. Açılan bu hesaplarda kişinin bilgilerine ihtiyaç duyulmuyor.

Bitcoin nasıl basılıyor?

Yeni Bitcoinlerin dolaşıma girmesi sistemin kullanıcılarına bağlı. ‘Sanal madencilik’ yoluyla 16 haneli bir şifreyi çözen kişilere 25 Bitcoin hediye ediliyor. Böylece dolaşımdaki Bitcoin sayısı artıyor.

Gerçek hayatta neden değeri var?

Gerçek paraların tersine Bitcoin sınırlı. Sistem ilk kurulduğunda sadece 21 milyon adet Bitcoin’in dolaşıma gireceği açıklandı (Şu an bunun 8,5 milyonu dolaşımda). Dolaşıma girmeyen sayı azaldıkça sınırlı Bitcoin'lerin dolar gibi paralar karşısındaki değeri artıyor.

Neden Bitcoin yatırımı yapılıyor?

Çünkü sistem ‘internetin altını’ gibi çalışıyor. Para birimlerinin değeri olduğu sürece Bitcoin’in de bir değer taşıyacağı algısı var.

Avantajları neler?

Herhangi bir merkez bankasına bağlı olmadığı için herhangi bir ülkenin ekonomisinden de etkilenmiyor. Ayrıca hesabı dondurabilecek bir merkezi otorite de bulunmuyor.

Dezavantajları neler?

Bitcoin transferlerinde kimlik bilgilerinin gizli tutulması her türlü yasa dışı finansal transfer için de kapıları açmış oluyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler