FİNANS

BOTAŞ gazı kesince elektrik fırladı

Havaların soğuması üzerine son günlerde artan doğalgaz talebini karşılamak için BOTAŞ'ın kamu elektrik santrallerine verdiği doğalgazı kısması, elektrik fiyatlarını tırmandırdı.

BOTAŞ gazı kesince elektrik fırladı

Zaman Gazetesinin haberine göre, Gazın azalmasıyla Elektrik Üretim AŞ'ye (EÜAŞ) bağlı santrallerin (Hamidabat, Bursa) elektrik üretimi yüzde 50'ye yakın düşürüldü. Bu karar üzerine elektrik birim fiyatları serbest piyasa olarak bilinen PMUM'da 50 kuruşa kadar çıktı. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ), santrallere verilen gaz miktarının düşürülmesini havaların ani soğumasıyla birlikte konut ve sanayide artan talebin karşılanmasına bağladı. Enerji Bakanlığı kaynakları, kamu doğalgaz santrallerindeki elektrik üretiminin yavaşlamasına karşın herhangi bir kesintinin söz konusu olmadığı bilgisini verdi. Bakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre 15 Kasım'dan itibaren BOTAŞ'tan alınan doğalgaz miktarında ciddi azalmalar yaşanıyor. Bu durum, soğukların devam etmesi halinde birkaç gün daha sürebilir.

EÜAŞ'ın doğalgazla çalışan elektrik santrallerinden Bursa 1.400 MW (megavat) ve Hamidabat 1.200 MW olmak üzere toplam kurulu güçleri 2.600 MW. BOTAŞ'ın doğalgazı azaltmasıyla iki santralde elektrik üretimi yaklaşık yüzde 50 oranında düşürüldü. İhtiyaç başta barajlar olmak üzere serbest piyasa (PMUM) ve diğer kaynaklardan karşılanıyor. PMUM'da 20 kuruş civarında seyreden 1 kilovatsaat elektriğin fiyatı 49,9 kuruşa kadar çıktı. Sektör kaynakları, santrallerde üretim sorununun devam etmesi halinde elektrik birim fiyatlarının daha da yukarı çıkacağı uyarısı yaptı.

Canlı Borsa
YORUMLARI GÖR ( 0 )
Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler