FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Bu tünel 200 bin kişiye iş verecek!

'Suruç' en uzun sulama tüneli olacak, 200 bin kişiye iş verecek.

Bu tünel 200 bin kişiye iş verecek!

GAP Eylem Planı kapsamında yapımına 2010'da başlanan 'Suruç Ovası Sulama' tüneli 17 km'lik uzunluğuyla dünyada 5'inci, Türkiye'de birinci olacak. Tamamlandığında 200 bin kişiye istihdam sağlayacak.

Şanlıurfa Suruç Ovası Pompaj Sulaması Projesi kapsamında üç yıldır yapımı süren 17 kilometre uzunluğundaki 'Suruç Tüneli'nde ışık göründü. Devlet Su İşleri (DSİ) 15'inci Bölge Müdürü Numan Doğan Gündüz, 29 Ekim 2013'e yetiştirilmesi hedeflenen tünelin devreye girmesiyle 95 bin hektar arazi sulanacağını ve yaklaşık 200 bin kişiye istihdam sağlanacağını söyledi.
MAKİNELER İTALYA'DAN
GAP Eylem Planı kapsamında yapımı tüm hızıyla devam eden tünel, tamamlandığında dünyanın 5'inci Türkiye'nin ise birinci uzun sulama tüneli özelliğini kazanacak. Tünel için İtalya'dan getirilen 8 metre çapında 150 metre uzunluğundaki makine ile günde 20-25 metre ilerleme sağlanıyor. Suruç Tüneli'nin dünyadaki sayılı projeler arasında yer aldığını söyleyen Numan Doğan Gündüz, "Tünelin kazılmasında dünyanın en büyük üçüncü tünel delme makinesi kullanılıyor. 8 metre kazı çapındaki makine sayesinde günde ortalama 20-25 metre tünel kazılıyor" dedi.
SANİYEDE 90 BİN METREKÜP SU
Birçok ovada açık sulama kanallarıyla arazilerin sulandığını, Suruç Ovası'na ise kapalı şebeke ile su verileceğini anlatan Gündüz, şunları söyledi: "Kapalı şebeke ve yağmurlama sistemiyle aynı zamanda su tasarrufu da sağlanacak. Projenin devreye girmesinden sonra Türkiye'de sulama açısından en fazla arazi sulanan bölge Şanlıurfa olacak. İnsanlar kuru tarımdan sulu tarıma geçecek. Atatürk Barajı'ndan bu proje kapsamında Suruç Ovası'na saniyede 90 bin metreküp su akıtılacak."

300 İŞÇİ 24 SAAT ÇALIŞIYOR
Projeyi yürüten müteahhit firma İlci Holding Proje Müdürü Mahmut Temel ise, tünelin bir an önce bitirilmesi için 300 işçinin 24 saat esasına göre durmadan çalıştığını söyledi. Temel, "Önümüzdeki yıl proje ile Suruç Ovası'nda binlerce hektar arazi sulama imkanına kavuşacak. Proje ile Şanlıurfa ilerleyen yıllarda tarımsal ekonomide zirveye oturacak" diye konuştu.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler