FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Çaya boncuk koyup ağzımızda patlatacak

Tamamen Türk sermayesi ile 20 yıl önce Malezya'da kurulan Turkuaz Şirketler Grubu, Türkiye'ye sıra dışı bir yatırımla dönüyor.

Çaya boncuk koyup ağzımızda patlatacak

Mynet Özel Haber: Selçuk Altun
Ağırlıklı olarak Malezya ve Uzakdoğu pazarlarında tekstil ve gıda sektörlerinde faaliyet gösteren Turkuaz Şirketler Grubu, Türkiye'de Selekoğlu Gıda şirketini kurdu. Selekoğlu Gıda, dünyada büyük bir çılgınlık haline gelen yeni içecek BonjukTea’yi Türkiye ile buluşturacak.

BonjukTea, 1980'lerde Tayvan'da bulunmuş bir içecek çeşidi. Bu içecek hem çok sağlıklı hem de eğlenceli. Çünkü siyah ya da yeşil çay gibi bitki çaylarından hazırlanıyor ve içine bal, süt, karamel, şeker, meyve ekleniyor. 290 çeşit içeceğin üzerinde ise bir sürü meyve içerikli, karamelimsi boncuklar bulunuyor. BonjukTea, 12 mm'lik özel pipetlerle içiliyor. İçtiğiniz zaman bu baloncuklar ağızda patlıyor ve sakız şeklinde çiğnenebiliyor. Bu içecek, Amerika, Tayvan, Kanada ve daha büyük birçok ülkede trend haline geldi.

Biz de Mynet olarak Selekoğlu Gıda CEO'su Velican Çeltik ile BonjukTea’nin Türkiye içecek pazarını nasıl etkiyeceğini, Selekoğlu Gıda'nın Türkiye’deki yatım hedeflerini konuştuk.

Turkuaz Şirketler Grubu'nu ve Selekoğlu Gıda'yı kısaca tanıtır mısınız?
Çeltik: Selekoğlu Gıda, Malezya’da 20 yıldır faaliyet gösteren Turkuaz Şirketler Grubu’nun bünyesinde bulunuyor. Turkuaz Şirketler Grubu, Gürcan Selekoğlu tarafından tamamen Türk sermayesi ile kurulmuş bir firma. Gürcan Bey’in eşi Malezyalı. O nedenle orada konumlanmışlar. Malezya’da tekstil ve gıda alanında faaliyet gösteriyor ve firmanın şu an 3 markası bulunuyor. Turkuaz Şirketler Grubu ve Selekoğlu Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Gürcan Selekoğlu, aynı zamanda Türk-Malezya İş Adamları Derneği'ni kuran ve derneğin başkanlığını yapan önemli bir isim. Grup Türkiye pazarına Selekoğlu Gıda ile girdi.

20 yıldır Malezya'da olan bir şirket neden şimdi Türkiye'ye geldi?
Çeltik: Bizim bütün faaliyetlerimiz Malezya’da ve Uzakdoğu Asya’da devam ediyor. Gürcan Bey’in Türk olması nedeniyle biz zaten sürekli Türkiye’de yatırımı düşünüyorduk. Şirketin yeni içecek markası BonjukTea, Malezya'da 3 yıldır satılan ve fazlasıyla tüketilen bir içecek. Biz bu ürünün Türkiye'de de tutacağını düşündüğümüz için ilk adımı atmak istedik ve 1,5 milyon dolar bir yatırımla Selekoğlu Gıda olarak Türkiye’de faaliyet göstermeye başladık. Bir yıldır da Türkiye’de alt yapı diyebileceğimiz çalışmalarımız devam ediyor.

Bu bir yıl içerisinde neler yaptınız?
Çeltik: Biz bu bir yılı hem Ar-Ge çalışmaları hem damak tadı uyarlama hem de bu ürünün ithalat aşamasındaki işlerle geçirdik. Damak tadı çalışmalarımız bitti. Tek tek bütün içeceklerimiz Türk Gıda Kodeksine göre formüle ettik. Bu ürün, aslında dünyada çok bilindik bir konsept ama Türkiye’ye gelmemiş. Selekoğlu Gıda olarak bizler Bakanlıkla birlikte çalışarak kodekslerini birlikte açtık. Ne gümrükte ne de vergilendirmede bu ürünler hiçbir zaman Türkiye’ye girmediği için segmentleri mevcut değildi. Uzun süre devam eden formülleme çalışmalarından sonra son iki aydır franchising görüşmelerine başladık. Yani bayilik veriyoruz ve görüşmelerimiz devam ediyor. İlk corner'ı İstanbul Meydan Alışveriş Merkezi'nde açtık. Şubat ayı içerisinde ise İzmir Çiğli Kipa'da ve İzmir Selway Outlet Park'ta franchise olarak faaliyet göstermeye başladı. Biz toplu halde açılış yapmayı planlıyoruz. Mart sonuna kadar netleşmiş 14 açılışımız var.

Nerelerde olacak bu açılışlar?
Çeltik: Marka tanıtımı açısından stratejik olarak belirlediğimiz birçok şehirde aynı anda farklı noktalarda olmak istiyoruz. İstanbul dışında, ağırlıklı olarak şu anda kurulumu devam eden İzmir, Eskişehir, Antalya, Konya, Adana, Ankara, Bursa’da yerlerimiz olacak. Toplam görüşmeleri onaylanmış 5 şehir var ve görüşmeleri devam eden 13 şehir bulunuyor. Biz kontenjanlı olarak 20 bayilik 10 genel merkez düşünmüştük ama çok ciddi bir talep geldi. Talepler arttığı için ek kontenjan açmak zorunda kalıyoruz. Yıl sonuna kadar hedef olarak 15 merkez 30 bayilik ve toplamda 45 noktada bulunmak gibi bir amacımız var.

EĞLENCELİ VE SAĞLIKLI İÇECEK
Biraz ürününüzden bahseder misiniz? Nedir bu BonjukTea?
Çeltik: BonjukTea, 1980'lerde Tayvan'da bulunmuş çok eğlenceli ve çok sağlıklı bir içecek çeşidi. Çünkü siyah ya da yeşil çay gibi bitki çaylarından hazırlanıyor ve içine bal, süt, karamel, şeker, meyve ekleniyor. 290 çeşidin içeceğin üzerinde ise bir sürü meyve içerikli, karamelimsi boncuklar bulunuyor. BonjukTea, 12 mm'lik özel pipetlerle içiliyor. İçtiğiniz zaman bu baloncuklar ağızda patlıyor ve sakız şeklinde çiğnenebiliyor.

Biz her yaşa hitap eden ürün çeşitleri sunuyoruz. Bizim yaptığımız iş dünyada bilinen BubbleTea konseptine benziyor. Ama ondan çok farklı olan yanlarımız var. Bununla birlikte BubbleTea helal sertifikası alan ilk firmayız. Bu bir Uzakdoğu konseptidir. Ama bizim ürünlerimizin hepsinin helal sertifikası da mevcut.

Türkiye'ye özgü neler yaptınız?
Çeltik: Türkiye’deki ürünlerimiz Türk damak tadına göre uyarlandı. Mesela, Uzakdoğu’daki ürünlerde yeşil çayın üzerine kırmızı fasulye konup servis ediliyor. Biz bunu Türkiye’de satamayız. Türk damak zevkine çok aykırı bir durum. Biz farklı harmanlar gerçekleştirdik. Mesela Türkiye’deki aktarlarda şifa niyetine satılan bitkileri alıp, farklı şekillerde formülleyip meyve suyu kıvamına getirdik. Örneğin; aktarlarda hibisküs veya Medine Gülü olarak bilinen bir bitki çayı satılır. Biz bu çayı farklı bir demleme yöntemi ile demleyip, meyve aromaları ile karıştırıp içine ağızda patlayan boncukları katarak eğlenceli bir hale getiriyoruz. Bu da gençlerin ve çocukların tüketebilecekleri bir kıvama geliyor. Böylece sağlıklı bir içecek tüketme şansı veriyoruz. Bunun gibi birçok örneğimiz var.

Ayrıca, bizim kullandığımız hiçbir ürün raf ürünü değil, kapalı pastörize ürün kullanmıyoruz. Hepsi taze ve karışım olarak yapılıyor. Meyve sularımız yine Türkiye’nin en büyük meyve suyu üreticileri tarafından bize özel üretiliyor. Yüzde 65 saf meyvenin kendisi ve geri kalanı püresi olarak geliyor. Kakaolarımızı Hollanda’dan getirtiyoruz. İtalyan kahvesi kullanıyoruz. Kısacası, birinci sınıf ürünleri anlık olarak formülize ederek tüketime sunuyoruz. Ve biz bu 290 çeşit içeceği 9 metrekare gibi bir alanda taze bir şekilde yapabiliyoruz.

Tek ambalajlı ve steril bir şekilde paketleniyor bunlar. Sunumumuz da çok farklı. İçecekler gözlerinizin önünde hazırlanıyor. A’dan Z’ye başlangıcından bitimine kadar görebiliyorsunuz. Yine ağzı steril bir şekilde otomatik makine tarafından kapanıyor ve size özel paketinde servis ediliyor. Bunu 3 saat içerisinde tazeliğini korurken tüketmenizi tavsiye ediyoruz. Farklı, yeni ve çok eğlenceli bir konsept.

İKİ ÇEŞİT BONCUK
İçeceklerin içerindeki bu boncuklar nelerdir?
Çeltik: Bizim iki çeşit boncuğumuz var. Bunlardan bir tanesi ağızda çiğnen diğeri de ağızda patlayan türden. Ağızda çiğnen boncuklar sakız gibi. Çiğneyip yiyerek tüketiyorsunuz. Karamelle kavruluyor. Tapyokadan yapılıyor. Tapyoka, manyok denilen tropikal bir bitkinin kökünden çıkarılan taneli bir besin maddesi.

Ağızda patlayanlar ise, her birinin içerisinde gerçek meyve suyu var. Örneğin, biz yeşil çayı mango aroması ile harmanlayıp içerisine çilekli boncuk koyuyoruz. Siz yeşil çay ve mango tadı alırken ağzınızda çilekli boncuklar patlıyor ve 3 farklı tat ağzınızda karışmış oluyor. Farklı ve eğlenceli dememizin nedeni de bu. Bu şekilde ağızda patlayan farklı meyve boncuklarımız mevcut. Haricinde içeceklerin içine konulan garnitür olarak da yine meyveli, kahveli jölelerimiz mevcut.

Bu içeceğin hitap edeceği kesim neresi olacak? Hedef kitleniz kimler?
Çeltik: Biz çocuklardan yetişkinlere kadar her yaşta kişilere ürünlerimizle hitap ediyoruz. Normalde BubbleTea konsepti 8-25 yaş aralığına hitap eder. Ama biz BubbleTea'de olmayan içecekleri de bünyemizde bulunduruyoruz. Bu nedenle spesifik olarak bir yaş söyleyemiyoruz. Bugün 7 yaşında bir çocuk getirdiğinizde onun çok eğlenerek içeceği bir içeceğimiz de mevcut, 70 yaşında yetişkin bir insanın veya diyabetik hastaların dahi içebilecekleri içeceklerimiz de. Ayrıca, 70 çeşit de sıcak üretimimiz var.

Türkiye'de çok ciddi bir çay alışkanlığı var. Siz bunu değiştirebilecek misiniz?
Çeltik: Çay tüketimi konusunda biz dünya lideriyiz. Çay bazlı olarak içeceklerimizi ürettiğimiz için avantajlı olduğumuzu düşünüyoruz. Çayı çok seven bir ülkeyiz. Bu nedenle biz de özellikle çay bazlı içeceklerimizi sağlık açısından da çok faydalı olduğu için halkımıza eğlenceli bir şekilde sunacağız.

Uzakdoğulu 5 veya 7 yaşında bir çocuğa portakal suyu mu, yeşil çay mı diye sorduğunuzda yeşil çayı tercih edecektir. Ama bizde bu portakal suyu olacaktır. Bizim burada yapmamız gereken şey, portakal suyunun içerisine yeşil çayı da koyup sağlıklı bir içecek tüketmesini sağlamak. Türkiye’de tüketilen birçok içecek çok kimyasal. Aslında bu sadece Türkiye için geçerli değil. Bizim ürünlerimizde kesinlikle kimyasal bir karışım bulunmuyor. Tamamen doğal ve saf ürünler kullanmıyoruz. Granül tarzı şeyler kullanmıyoruz.

Bir de özel pipetinizden bahsetmiştiniz. Neden özel ürettiniz ve pipetler neden bu kadar büyük?
Çeltik: Bu boncukların rahat geçmesi için büyük bir pipet ürettik. 12 mm pipetlerle bunu yapıyoruz. Uçları körüklü oluyor. Rengarenk üretiyoruz biz bunları. Pipetler özel olarak tasarlandı. İçilirken boğaza kaçmaması ve rahat çekilmesi için bazı özellikler gerekiyordu ve bunların Türkiye’den temini mümkün olmadı. Yurtdışında getirmek yerine biz burada üretmeye karar verdik. Zaten biz temin edebildiğimiz bütün ürünleri Türkiye’den almayı planlıyoruz. Ancak Türkiye’de bulamadığımız ürünleri ithal ediyoruz.

TÜRKİYE'DE FABRİKA KURACAK
Türkiye'deki tek yatırımınız pipet üretmek mi olacak? Başka yatırımlar düşünüyor musunuz?
Çeltik: Biz Selekoğlu Gıda altında Türkiye’de farklı bazı yatırımlar yapmayı da planlıyoruz. Önümüzdeki 5 yıllık süreçte fabrikalarımızın bir kısmını buraya taşımak gibi bir hedefimiz var. Üretimi de burada yapmak istiyoruz. Bu nedenle üretimini ve tedarikini yapabildiğimiz her şeyi Türkiye’den almak istiyoruz.

Örneğin, şimdi Türkiye’de satışa sunacağımız BonjukTea’nin Malezya’da tedarikçi firmasıyız. Yani bu ürünleri satan insanlara bu ürünleri temin ediyoruz. Malezya’da bu işler için iki firmamız var ve hem ithalat hem ihracat yapıyoruz. 300’e yakın şirketin tedarikçisi durumundayız. Aynı zamanda kendi fabrikamız var ve üretimlerini de yapıyoruz ve birçok firmanın da distribütörlüğünü üstlenmiş durumdayız. Son 3 yıldır da kendi mağazalarımızı açma konusunda yatırımlarımız var. Yani Türkiye’den önce biz bu işin temellerini Malezya’da attık. Sistemde belirli şeyler oturduktan sonra da Türkiye’ye de bu yatırımı kaydırma kararı aldık.

BonjoukTea tarafında biz ağızda çiğnenen boncukları Malezya’daki kendi fabrikamızda üretiyoruz. Bunu Türkiye’ye taşımayı planlıyoruz. Ağızda patlayan boncuklar dünyada sayılı fabrikalarda üretiliyor. Bu teknoloji çok fazla da bilinmiyor. Şu anda ağırlıklı olarak Tayvan’da üretimleri gerçekleştiriliyor. Çin’de benzerleri yapılmaya çalışılıyor ama çok başarılı olduklarını söyleyemem. Bunu üreten 3 fabrika var ve biz bu 3 fabrikanın ana distribütörüyüz. Malezya’da ve dünyada genel olarak tedariki çok kolay yapılamıyor. Fakat biz 20 yıldır bunların distribütörü olduğumuz için bir sorun yaşamıyoruz.

Hedeflerimizden bir tanesi de 5 yıl içerisinde ağızda patlayan boncuk üretimi fabrikasını Türkiye’de kurup burada üretim yapmak.


BAYİLİK ŞARTLARI
Franchising şartlarınız nelerdir?
Çeltik: Genel olarak 5 yıllık sözleşme yapıyoruz. Bu çerçevede 5 yıllık marka bedel hakkını alıyoruz ve belirli bir yatırım söz konusu. Bu yatırımda da açılacak yerlerin metrekare bedelleri var. Ortalama bu tutar da 2 bin Euro civarında. Ancak biz bu şekilde yapmıyoruz. Açılacak olan yere kendi tasarımcılarımızı gönderiyoruz. Onlar gidip görüyorlar ve 3 boyutlu bir çalışma yaparak bir maliyet çıkarıyorlar. Ekipman maliyeti de var aynı zamanda. Bunları topladığınızda ortalama olarak 100 bin lira gibi bir rakama alışveriş merkezlerinde bir kiosk açabiliyorsunuz. Ama şöyle bir durum var. Kar marjı olarak şu anda yüzde 600’e kadar kâr sunuyoruz. Normal şartlarda bu yatırımın geri dönüşünü bayilerimize 3 ile 6 ay arasında bir zaman. Ama biz bunu 12 aya yayıyoruz. Yani bizden franchising alan bir yatırımcı maksimum 12 ayda bu yatırımın bedelini geri alacaktır. Öngörülen zaman 6 aydır.
Biz Mart’ın sonuna kadar taleplerimizi topluyor alacağız ve sonrasında talep almayacağız. Yatırım yapan kişilerin bizim kriterlerimize uyması gerekiyor. Biraz da gıda sektöründe faaliyet göstermiş olması gerekiyor. Ama sistematik olarak daha yavaş hareket etmeyi planlıyoruz.

Mağaza konseptleriniz hakkında biraz bilgi verir misiniz?
Çeltik: Biz bunu çok küçük alanlarda da çok geniş alanlarda da yapabiliyoruz. Bizim 5 farklı konseptimiz var. Alışveriş merkezleri içerisinde 6-9 metrekare veya 10 metrekare de olabilir. Kiosk konseptlerimiz bulunuyor. 200-250 metrekare kafe konseptimiz bulunuyor. Yine ekspres modül konseptlerimiz, sahil kentleri için taşınabilir konseptlerimiz var. Aslında konsept olarak bir sınırımız yok. Kendi ekibimizle tasarladığımız için her yere uyarlayabiliyoruz. Bizim açılan her noktada minimum 3 kişinin bulunması gerekiyor. Maksimum sayımız alışveriş merkezi standları için 6 olacak. Çünkü metrekare bazında yeterli alan bulunmadığında insanların çalışma imkanı olmayacak.

Bu ürünler Türkiye’de içecek pazarında nasıl bir pay alacak?
Çeltik: Türkiye’de yıllık 850 milyon litre meyve suyu tüketimi mevcut. Buna gazlı içecekler de dahil. Alkolsüz olarak hazır konseptte biz yüzde 5 gibi bir pay hedefliyoruz. Biz Türkiye’de hiç olmayan ve ilk defa yapılan içeceklerle bunu başarmayı planlıyoruz. Türkiye’de ses getireceğine inanıyoruz.

Türkiye’deki içecek pazarı 1,5 milyar TL seviyelerinde. Bizim ilk yıl ciro hedefimiz 10 milyon TL civarında olacak. Ama biz şu anda yatırım yaptığımız için ciro hedeflerimiz çok ön planda olmayacak. 2014-2015 yıllarında bu rakamlar katlanacaktır.


Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler