TBMM Adalet Komisyonu, karşılıksız çeklere hapis cezasını kaldırılmasını öngören kanun tasarısını kabul etti. Kanun Genel Kurulda da kabul edilmesi halinde, karşılıksız çek kesenlere ilişkin hapis cezası yerine, 10 yıl çek kullanma yasağı uygulanacak.
Adalet Bakanı Sadullah Ergin'in de katıldığı komisyon toplantısında milletvekilleri tasarıya ilişkin görüşlerini dile getirdiler. Önergeler ile bazı değişiklikler yapılan 5941 Sayılı Çek Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Tasarısı kabul edildi. Yapılan değişikliklerle beraber karşılıksız çeke verilen 1 yıllık hapis cezası, idari ceza olarak 10 yıl çek kullanmama cezası olarak düzenlendi. Karşılıksız her çek sayfası için kesen kişiye ilişkin yapılacak idari tasarruflar arasına ayrıca 300 TL'den 3 bin TL'ye kadar para cezası da öngörülüyor.
TBMM Genel Kurulu'na sevk edilen tasarı yasalaşırsa, kişi hakkında verilen 10 yıllık çek kullanmama cezası, "Karşılıksız kalan çek bedeli, faizi ile birlikte ödenmesi durumunda" kaldırılacak sicili temizlenerek yeniden çek kesme hakkı verilecek. Tasarıda ayrıca yeni düzenlemeye göre bankaların çek defterlerini müşterilerine vermeleri için de 2012 yılının sonuna kadar da süre verildi. Kanunu kabulünün ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayının ardından Resmi Gazete'de yayınlanmasıyla beraber halen bu suçtan cezaevinde bulunan yaklaşık bin 500'e kişi de özgürlüğüne kavuşacak.