FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ziraat Katılım Bankası'nın açılışında konuşma yaptı

Ziraat Katılım Bankası'nın açılışı, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleşti. 29 Mayıs'ta resmi olarak faaliyetlerine başlayan Ziraat Katılım Bankası'na yoğun ilgi gösterildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Ziraat Katılım Bankası'nın açılışında konuşma yaptı

Katılım bankacılığında ilk kamu bankası olacak Ziraat Katılım Bankası, 29 Mayıs'ta kapılarını müşterilerine açtı. Bu alanda ilk katılım bankası olan Ziraat Katılım Bankası, 29 Mayıs'ta resmi olarak faaliyetlerine başladı. Ziraat Katılım ile bugün başlayan süreci faizsiz bankacılık alanında tarihi bir adım olarak niteleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ziraat'in ardından Vakıf Katılım ve Halk Katılım'ın da sektöre girerek kamu alanında katılım bankacılığı sayısının 3'e çıkacağını söyledi.

''ZİRAAT KARA GÜN DOSTUDUR''

Ziraat Katılım Bankası açılışında, Ziraat Bankası'nın sadece bir banka değil aynı zamanda kara gün dostu olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, ''Çifçinin, tüccarın ve esnafın daima yanındadır. Paradan para kazanmaktan ziyade ekonominin gelişmesine katkı sağlayan bir bankadır. 16 milyar lira zarar ile devraldığımız Ziraat Bankası çok ciddi kar eden bir kuruluş haline geldi. 12 yıl önce çiftçiye yüzde 59 faiz ile kredi veriyordu. Şimdi ise yüzde 0 ile 8 arasında faiz ile kredi veriyor.'' diye konuştu.

BİRİLERİNİN KABUSU OLDU

Türkiye'de yüksek faiz ile rant elde edinen tefecilerin var olduğunu ve onların yaşanan bu gelişmelerden rahatsız olduğunu söyleyen Erdoğan, ''Yeni Türkiye halkımızın ümidi olurken bazılarının ise kabusu oldu. Allah vermesin ülkemizi dışgüçler işgal etse bunlar destek olurlar.'' dedi.

''MURSİ İLE TEHDİT EDENLER ZİRAAT'İ DE İTİARSIZLAŞTIRMAYA ÇALIŞTI''

Ziraat Bankası ile Halkbankasına olmadık iftiralar atıldığını ve bugün bizi Mursi'nin akıbeti ile tehdit eden gazetenin geçen yıl da Ziraat Bankası'nı itibarsızlaştırmaya yönelik yayınlar yaptığını aktaran Erdoğan, birileri saldırdıkça milletin Ziraat Bankası gibi kurumlara daha çok sahip çıktığını sözlerine ekledi.

TARİHİ ADIM!

Ziraat Bankası'nın bugün tarihi bir adım attığını ve bu adımı Vakıf ve Halk Katılımın da süratle takip etmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğan, ''3 kamu bankamız bu alanda faaliyete başlaması gerekiyor. Ziraat Katılım Bankası'nın bu işlemi 6 ay gibi kısa bir sürede gerçekleştirilmesinden ötürü de ayrıca teşekkür ediyorum.'' diye konuştu.

İSTANBUL MERKEZ OLMALI

Katılım bankalarının faiz konusunda hassasiyetleri olan vatandaşlara alternatifler sunduğunu da belirten Erdoğan, İstanbul'un Finans alanında bir merkez olması gerektiğinin altını çizerek, ''Bizim bu fırsatı layıkıyla gerçekleştirmemiz gerekiyor. Çünkü yatırımcılar bölgemizde ciddi bir arayış içerisindeler.'' dedi.

ALİ BABACAN: 'HEDEF YIL SONUNA KADAR 20 ŞUBE 400 PERSONEL

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, bir dönem devletin üvey evlat yerine koyduğu katılım bankacılığının artık devletin bizzat içinde yer aldığı ve sahiplendiği bir sektör haline geldiğini belirterek, bunun içeriye ve dışarıya çok önemli bir mesaj olduğunu söyledi. Babacan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla gerçekleştirilen Ziraat Katılım Bankası'nın açılış töreninde yaptığı konuşmada, Ziraat Katılım Bankası'nın kuruluşunun hem ülke hem Ziraat Bankası hem de finans sektörü için önemli olduğunu ifade etti. Babacan, faizsiz finans alanında faaliyet gösterecek, ekonomiyi ve reel sektörü finanse edecek Ziraat Katılım'ın Türkiye için çok önemli bir başlangıç olduğunu vurguladı. Bir dönem katılım bankacılığının devletin çok da olumlu bakmadığı hatta üvey evlat yerine koyduğu bir sektör olduğunu anlatan Babacan, "Bugün bu açıdan da tarihi bir gün. Katılım bankacılığı artık devletin bizzat içinde yer aldığı ve sahiplendiği bir sektör haline geliyor. Katılım bankacılığının kalıcı olarak Türkiye'de yerleşmesi ve güçlenmesi açısından bu içeriye ve dışarıya çok önemli bir mesaj" dedi. Ali Babacan, Ziraat Katılım Bankası için 2015 yılı sonuna kadar 20 şube 400 personel, 2018 sonuna kadar da 170 şube 2 bin 200 personel hedefi hedefi koyulduğunu aktardı.

"Ziraat Katılım, ülkemizde katılım bankacılığını büyütmeye geliyor"

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ise Ziraat Bankası'nın bireysel emeklilik, sigorta, portföy yönetimi, yatırım bankacılığı, leasing ve teknoloji alanlarında hizmet vermekte olduğu finansal iştiraklerine Ziraat Katılım Bankası'nı da eklediğini söyledi.

Ziraat Finans Kurumu'nun kurulması yönündeki çalışmalarına da devam edeceklerini belirten Aydın, "Önemli bir hususun altını çizmek istiyorum; Ziraat Katılım, var olan pastadan pay almaya gelmiyor. Ziraat Katılım, ülkemizde katılım bankacılığını büyütmeye, finansal sektördeki payını artırmaya geliyor. Ziraat Katılım, yeni bir iş anlayışıyla geliyor, sektöre artı değer katmaya geliyor" diye konuştu.

DÜNYADA KATILIM BANKACILIĞI

Dünyada 40 yıllık bir geçmişe sahip olan ve bine yakın şirketin faaliyet gösterdiği global faizsiz finans sisteminin aktif büyüklüğü geçen yıl sonu itibarıyla 1,8 trilyon dolar düzeyinde bulunurken, kısa vadede çift haneli büyüme hızı ile gelecek dönemde 3 trilyon dolarlık bir hacme ulaşacağı öngörülüyor. Küresel ticari bankacılık aktif büyüklüğünden yüzde 1'e yakın pay alan global faizsiz bankacılığı, çift haneli büyüme hızıyla payını yüzde 32'ye çıkartacağı tahmin ediliyor. Dünyada faizsiz bankacılığın itici gücü olan ülkelerin başında Malezya gelirken, Bahreyn, Kuveyt, Umman, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) de diğer ülkeler olarak ön plana çıkıyor. Türkiye ile Malezya, Endonezya, Katar, Suudi Arabistan ve BAE'den oluşan altı ülkenin global faizsiz bankacılık sistemindeki payı yüzde 82 civarında bulunuyor.

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler