FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Deprem bölgesinde 2+1 evler 10 bin TL oldu! Ev kirasına yüzde 100 zam... Tepkiler çığ gibi 'Deprem fırsatçılara yaradı'

Deprem felaketinden sonra deprem bölgesi olan Diyarbakır’da insanlar korku nedeniyle evlerine dahi giremezken fırsatçı ev sahipleri kiralara yüzde 100 zam yaptı. Diyarbakır Ticaret Borsası Başkanı Engin Yeşil, “Yüksek fiyat kabul edilemez” deyip tepki gösterdi. Ağır hasar raporu çıkan evini taşımak için harekete geçenler, kiraları yükselten ev sahipleri yüzünden ev bulamadı. Vatandaşlar kiraların iki katına çıktığını, 2+1 evlere 10 bin TL istendiğini söyledi ve ‘Deprem fırsatçılara yaradı’ dedi.

Deprem bölgesinde 2+1 evler 10 bin TL oldu! Ev kirasına yüzde 100 zam... Tepkiler çığ gibi 'Deprem fırsatçılara yaradı'

Türkiye, deprem felaketinde hayatını kaybeden canlarına ağlıyor. Çok sayıda depremzede vatandaş, depremde hasar gören evleri nedeniyle evsiz kaldı. Deprem bölgesinden diğer kentlere giden depremzedelere bazı illerdeki fırsatçı ev sahiplerinin yüksek fiyatlara ev kiralamaya çalıştığı, çeşitli illerde kiraların bir anda fahiş oranda arttığı görülmüştü. Bir ev kiralarında fahiş fiyat artış haberi daha geldi. Ancak bu kez haber, tam da deprem bölgesinden. Büyük yıkım ve can kayıplarının yaşandığı Diyarbakır'da vatandaşlar, 2+1 evlerin 10 bin TL olduğunu yani ev kiralarına yüzde 100 zam geldiğini belirterek bu duruma tepki gösterdi. Öte yandan benzer bir tabloyla Gaziantep'te taşınmak isteyen vatandaşlar da karşılaştı. Depremden hasar gören evlerinden kalan eşyalarını alıp başka yere gitmek isteyenlerin taşınma telaşı başlarken üst katlara asansörlü nakliye sistemiyle ulaşmak zorunda olan vatandaşlar fiyatlarda fırsatçılık yapıldığından şikayet etti.

thumbs_b_c_4e81188c8186c29c0c41398980c3eede

DEPREM BÖLGESİ OLAN DİYARBAKIR'DA EV KİRALARINA YÜZDE 100 ZAM

Diyarbakır’da kamu, sivil toplum ve vatandaşların dayanışma ve insani duygularla hareket ettiği bir dönemde artan kira fiyatlarını sert bir dille eleştiren DTB Başkanı Engin Yeşil, Kahramanmaraş merkezli 7,7 ve 7,6 şiddetindeki depremlerin yıkıma uğrattığı şehirlerden biri olan Diyarbakır’da halk evlerine giremezken, kimi fırsatçı ev sahiplerinin kira fiyatlarına yüzde 100 zam yapmasına tepki göstererek “İlimizde deprem sonrası sergilenen dayanışma ve yardımlaşma tüm dünyaya örnek olmuşken yüksek kira artışlarıyla gündeme gelmemiz kabul edilecek bir durum değildir. Toplum olarak yaşanan bu deprem felaketinin yükünü azaltmak için yardımlaşmanın, destek olmanın herkes için insanı bir görevdir. Bizler borsa olarak depremin yaşandığı ilk günden itibaren hizmet binamızın kapılarını tüm vatandaşlarımıza açtık. Hizmet binamızın konferans salonu, ihale salonu ve birimlerimizde vatandaşlarımızın ısınma, barınma, yeme içme tüm ihtiyaçlarını dayanışma ruhu ile karşıladık. Tam bu noktada hiçbir şekilde ilimizde onaylamadığımız bazı gelişmelerin yaşanması bizleri derinden üzmüştür." dedi.

AW830156_01

"YÜKSEK KİRA TALEPLERİ KABUL EDİLECEK BİR DURUM DEĞİL"

Yeşil, "Kalıcı barınma ihtiyacı olan vatandaşlarımızda talep edilen yüksek kira talepleri kabul edilecek bir durum değildir. Evlerini kiraya veren Vatandaşlarımızın bu zor günlerde dayanışma ruhunu gölgeleyen bu yaklaşımlarından vazgeçmelerini istiyorum. Gün yardımlaşma ve dayanışma günüdür” diye konuştu.

thumbs_b_c_ddbdfc394ec876cc4c155e1b9971301f

DİYARBAKIR'DA FIRSATÇI EV SAHİPLERİNE TEPKİ

Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen Diyarbakır’da birçok aparmanda ağır hasar raporu çıktı. Evlerini taşımak için harekete geçen depremzedeler fahiş fiyatlarla fırsatçılık yapan ev sahipleri yüzünden taşınacak ev bulamadı.

AW830109_03

Kimi depremzede akrabasına kimisi ise geçici süreliğine evlerini güvenli depolara taşıdı. Fırsatçılara karşı gayrimenkul işletmecileri de kampanya başlatarak fırsatçıların evlerine danışmanlık yapmama kararı alarak ilgili kurumlara şikayette bulundu.

AW830109_01

"HASARLI DEDİLER, TAŞINMAK ZORUNDAYIZ! DEPOYA BIRAKACAĞIM"

Ağır hasarlı apartmandan taşınan Metin Tekin, fahiş fiyatlardan dolayı ev bulamayınca çalıştığı iş yerinin deposuna eşyalarını taşındığını söyledi. Tekin, “Hasarlı dediler taşınmak zorundayız, 2+1 dairelere 8 bin 500- 10 bin TL arası fiyatlar veriyorlar nasıl mağdur olmayalım. Devlet adamlara bin TL taksitli ev vermiş, ev sahipleri de insanlardan 8 bin 500 TL kira istiyor. Şu anda çalıştığım şirketin deposuna yeni bir ev bulana kadar mecburen evimi bırakacağım” dedi.

AW830109_04

"DEPREM FIRSATÇILARA YARADI"

Ağır hasarlı evlerden birinde olan ve taşınmak için ev arayan Şehmuz Baydür, ev bulamayınca bacanağının evine taşınacağını kaydetti. Baydür, “Hasarlı diye taşınıyorum ev bulamadım, kimi 7 bin kimi 10 bin TL diyor, mecburen evimi bacanağımın evinde boş olan bir odaya bırakacağım. Daha sonra ne olacağına bakacağız, deprem fırsatçılara yaradı” diye konuştu.

AW830109_05

"6 BİN TL OLAN KİRA 11 BİNE ÇIKTI"

Gayrimenkul Danışmanı ve Avukat Enes Akdemir, fırsatçıların ev fiyatlarını iki katına yakın çıkarttığını kaydederek toplu dayanışma ile fırsatçıları şikayet ettiklerini ve evlerine danışmanlık yapmadıklarını vurguladı. Akdemir, “Maalesef bazı fırsatçıların bu durumu kendilerine avantaja çevirerek insanlığa ve vicdana sığmayacak bir şekilde kira fiyatlarını yükselttiklerini görüyoruz. İnsanların zorluk yaşadığı bu dönemde böylesi olaylara şahit olmak çok kötü. Bütün gayrimenkul sektöründe hizmet veren kurum ve kuruluşlarla bir kampanya başlatarak fiyatını yükselten mülk sahiplerine mülklerinin kiraya verilmemesini ve bu kişileri ilgili kurumlara şikayet edilmesi gerektiğini ifade ettik. Bu kampanyayı yürütüyoruz şu anda. 6 bin TL olan kira 11 bine yani iki katına yakın artışlarla fırsatçılık görüyoruz. Bu da vatandaşları ciddi anlamda mağdur ediyor” şeklinde konuştu.

AW830109_06

"SATIŞTAKİ EVLERİ GEÇİCİ KİRAYA DAVET EDİYORUZ"

Gayrimenkul Danışmanı ve Avukat Enes Akdemir, satışta olan evlerin mülk sahipleriyle görüşerek geçici bir süreliğine kiraya dönüştürmeleri için çalışma başlattıklarını vurguladı. Akdemir, “Bugün itibarıyla arz miktarını yükseltebilmek depremde zarar gören depremzedelerin mağdurları konut ihtiyacını karşılayabilmek adına şu anda boş olan ve satıştan kiraya çevirebilmek adına mülk sahipleriyle görüşerek yeni bir koordinasyon ekibi kurarak bir çalışma başlattık” diye belirtti. (İHA)

AW830109_02

GAZİANTEP'TE DE DEPREMZEDELERİN TAŞINMA TELAŞINA 'DEPREM TARİFESİ'

Depremden etkilenen illerden biri olan Gaziantep Nurdağı'nda hasarlı evlerde yaşayanlar ise evlerinde kalan eşyalarını tahliye edebilme peşine düştü. Özellikle yüksek katlarda oturanlar, hasardan dolayı evlerine giremeyince çareyi vinç desteğinde buldu.

gaziantep-afetzedelerin-tasinma-telasina-deprem-tarifesi_2762_dhaphoto1

Asansörlü sistemle evin penceresinden aşağıya indirilen eşyalar, kamyonlara yüklendi. Ancak afetzedeler, nakliye için fiyat fırsatçılığından yakındı. Afetzedelerden Ramazan Özkan, “Bir tanesi geldi 9 bin lira istedi. Sadece indirmeye, taşımaya bile değil. Belli ki fırsatçılık var" ifadelerini kullandı. Nakliye işi yapan Abdurrahman Şahin ise fiyat artışını kabul etti ancak yüzde 100'e varan artışların olmadığını savundu.

gaziantep-afetzedelerin-tasinma-telasina-deprem-tarifesi_2762_dhaphoto2

"BİR TANESİ 9 BİN LİRA İSTEDİ"

Nurdağı'nda yaşayan ve depremde evi ağır hasar gören Ramazan Özkan, “İlk deprem olduğunda ayaklandık, durmasını bekledik. Durmadı. İndik aşağıya, ikinci depremde bir bina gitti. Duvarlar bozuk kolonlar sağlam. Burada önemli olan müteahhit. Vinçte sıkıntı var. Bizim Türk milleti fırsatçı. Gelmiş 3 bin lira diyor, yarın desem bin liraya indirir. Bir tanesi geldi 9 bin lira istedi. Sadece indirmeye, taşımaya bile değil. Yere indirip gidecek, 9 bin lira. Bu ne vicdansızlık. İyi olabiliriz ama fırsatçıyız. Bizim ilk gün altınımız, paramız her şeyimiz içerideydi" dedi.

gaziantep-afetzedelerin-tasinma-telasina-deprem-tarifesi_2762_dhaphoto3

"BELLİ Kİ FIRSATÇILIK VAR"

Özkan, “Köye gitmeyi düşünüyoruz. Burada bakalım ne olacak, arsamız var, dükkanımız var. Bir yerde bir şeyler yapıp kalacağız mecbur. Ya da başka bir şehre gideceksin. Ev bulamıyorsun. Antep'te 5-6 bin diyorlar. Mersin'i aradık aynısı. 9 bin lira isteyen kaba eşya indiririm diyor. Yere bırakır giderim diyor, arabasına bile koymuyor. Belli ki fırsatçılık var. 1 hafta sonra bana kendi yalvarır" diye konuştu.

gaziantep-afetzedelerin-tasinma-telasina-deprem-tarifesi_2762_dhaphoto4

"YÜZDE 100 FİYAT ARTIŞI SÖZ KONUSU DEĞİL; ÇATIŞMA ALANINDA ÇALIŞMAK GİBİ…"

Fiyat eleştirilerine ilişkin nakliyeci Abdurrahman Şahin de, “Daha önce 4 bin liraya taşıdığımız eşyayı şu an 5 bin liraya taşıyoruz. Her şey para değil ama yukarılar hep çatlak patlak olduğundan dolayı çıkan adam 100-200 fazla alıyorsa, onu da göz önüne almak lazım. Yüzde 100 fiyat artışı gibi bir şey söz konusu değil. Amacımız milleti mağdur etmemek. Bu dairelerden ne çıkarsa kardır diyorlar çünkü hepsi yıkılacak. Neyin ne olduğu bellisiz. Bu binaların sağlamı da var onları tespit edip, genelde sağlam olan binalarda iş alıyoruz. Sadece beyaz eşya, koltuk takımı alıyoruz, ufak tefek şeyleri umursamıyoruz, ciddiye almıyoruz. Kim olsa aynı şeyi yapar. Bir normal yerde çalışmak var bir de çatışma alanında gibi bir yerde çalışmak var" dedi.

gaziantep-afetzedelerin-tasinma-telasina-deprem-tarifesi_2762_dhaphoto5

Bir başka eşyalarını kurtarma peşinde olan ve çadırda yaşayan bir kişi de “Çok şükür canımız sağ, şu anda iyiyiz. Eşyalarımız bu kadar. Tencereleri falan götürüyoruz. Onlarla yemek yapacağız. Devletimizden tek ricamız bizi bir an önce bir sağlam yere yerleştirmesi. Başka bir şeyimiz yok. Torunlarımı kurtarsam yeter. Gidecek yerimiz yok, olsa zaten gideriz" dedi. (İHA/DHA)

gaziantep-afetzedelerin-tasinma-telasina-deprem-tarifesi_2762_dhaphoto6

gaziantep-afetzedelerin-tasinma-telasina-deprem-tarifesi_2762_dhaphoto7

gaziantep-afetzedelerin-tasinma-telasina-deprem-tarifesi_2762_dhaphoto8

gaziantep-afetzedelerin-tasinma-telasina-deprem-tarifesi_2762_dhaphoto9

gaziantep-afetzedelerin-tasinma-telasina-deprem-tarifesi_2762_dhaphoto10

gaziantep-afetzedelerin-tasinma-telasina-deprem-tarifesi_2762_dhaphoto11

gaziantep-afetzedelerin-tasinma-telasina-deprem-tarifesi_2762_dhaphoto12

gaziantep-afetzedelerin-tasinma-telasina-deprem-tarifesi_2762_dhaphoto13

gaziantep-afetzedelerin-tasinma-telasina-deprem-tarifesi_2762_dhaphoto14

Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler