FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Devlete Göre Evde Kalma Yaşı: 27

Bu yıl 16 Nisan’dan itibaren uygulanmaya başlanan çeyiz yardımı ile ilgili birçok şart var. Bunlardan en önemlisi ise 27 yaş sınırı…

Devlete Göre Evde Kalma Yaşı: 27

MynetFinans okurlarından Saliha Hanım gönderdiği e-postasında çeyiz hesabı açmak için bir bankaya gittiğini ancak 26 yaşında olduğunu öğrenen banka memurunun kendisine çeyiz yardımından faydalanamayacağını söylediğini yazmış ve gerçekten böyle bir durum olup olmadığını sormuş.

27 Yaşını Geçenlere Yardım Yok

Bu yıl 16 Nisan’dan itibaren uygulanmaya başlanan ve birçok banka tarafından çeyiz hesabı açtırılması için reklamı yapılan çeyiz yardımından yararlanma noktasında önemli bir koşul var. Bu da 27 yaş sınırı. Yani çeyiz yardımından yararlanabilmeniz için evliliğinizi 27 yaşını doldurmadan yapmanız gerekiyor. Aksi taktirde tabiri yerindeyse Devlet sizi evde kalmış sayıyor ve çeyiz yardımında bulunmuyor.

Bununla birlikte çeyiz yardımından sadece bir kez ve ilk evlilikte yararlanılabiliyor. Yani ikinci evliliğinizi yapıyorsanız, 27 yaşından küçük olsanız bile, çeyiz yardımından faydalanmanız mümkün değil.

Hesap 24 Yaşına Kadar Açılmalı

Çeyiz yardımından yararlanmak isteyenler Türkiye’deki mevduat veya katılım bankalarının şubelerinde Türk Lirası cinsinden bir çeyiz hesabı açmaları gerekiyor.

Çeyiz hesabı açtıktan sonra asgari 3 yıl boyunca sistemde kalmanız ve evliliği müteakip ilgili bankaya başvurmanız halinde Devlet tarafından çeyiz yardımı katkısı alıyorsunuz.

Yani çeyiz yardımı alabilmeniz için en geç 24 yaşında hesap açtırmanız gerekiyor. Çünkü 27 yaşından sonra evlenirseniz yardım alamıyorsunuz.

Yardımın Tutarı Ne Kadar?

Çeyiz yardımına hak kazandıysanız en az 3 yıl boyunca hesabınızda biriktirmiş olduğunuz toplam tutarın %20’sine kadar Devletten çeyiz yardımı alabiliyorsunuz. Ancak burada bir üst sınır daha belirlenmiş. Hesabınızda ne kadar birikmiş olursa olsun çeyiz yardımı 5.000 TL’yi geçemiyor.

Yönetmeliğe göre, alınacak yardım tutarı şöyle oluyor:

-Düzenli ödeme süresi 36-47 ay olanlar için hesaptaki birikim tutarının yüzde 10'u (ödenecek tutar 4 bin lirayı geçmeyecek);
-Düzenli ödeme süresi 48-59 ay arası olanlar için yüzde 15'i (ödenecek tutar 4 bin 500 lirayı geçemeyecek);
-Düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için yüzde 20'si (ödenecek tutar 5 bin lirayı geçemeyecek).

Hesaba Ödemeler Nasıl Yapılmalı?

Çeyiz hesabına ödemelerin düzenli olarak yapılması gerekiyor. Ödemelere ilişkin alt sınır 100 TL, üst sınır ise 1.000 TL. Bu ödemeler aylık veya 3 aylık periyotlarla yapılabiliyor. 3 aylık ödeme planı yapılması durumunda aylık alt ve üst sınırların 3 katı tutar geçerli oluyor. Katılımcı, çeyiz hesabının açılış tarihinde bir defaya mahsus olmak üzere, üst sınırı aşan bir tutar yatırabiliyor. Ancak bu tutar 15 bin TL’yi geçemiyor.

Sorularınız için:
mehmet.bulut79@mynet.com

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler