FİNANS

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Devletten çoçuk parası müjdesi! İşte şartlar!

Sosyal devlet politikalarının bir yansıması olarak ihtiyaç sahibi ailelere çocuk parası desteği sağlanır. Çocuk parası yardımı genellikle aşı parası, çocuk okul yardım parası, yeni doğan çocuk parası yardımı, gebelik yardımı, doğum yardımı, süt parası ya da emzirme ödeneği ile karıştırılır. Ancak çocuk yardımı desteği bu yardımlardan oldukça farklıdır. Çocuk yardımı; Şartlı Eğitim Yardımı (ŞEY) ve Şartlı Sağlık Yardımı (ŞSY) olarak bilinir.

Devletten çoçuk parası müjdesi! İşte şartlar!

Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından geliştirilen projeler kapsamında muhtaç durumdaki ailelerin evlatları için çocuk parası ile eğitim ve sağlık desteği sağlanıyor. Ekonomik zorluklar nedeniyle temel eğitimini alamayan çocuklar için ailelerinin belirlenen şartlara uygun olması halinde çocuk yardımı yapılır. Şartlı Eğitim Yardımı, örgün öğrenime katılan çocukların eğitiminin başlangıcından lise eğitimi bitene kadar ödenir. Peki, şartlı eğitim yardımı nedir? Kimler bu yardımdan yararlanabilir? Şartlı eğitim yardımı için belirlenen koşullar nelerdir? İşte, şartlı eğitim yardımına ilişkin merak edilen bütün detaylar...

ŞARTLI EĞİTİM YARDIMI (ŞEY) ŞARTLARI NELERDİR?

  • Şartlı eğitim yardımından yararlanmak isteyen kişilerin Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerekir.

  • Şartlı eğitim yardımına başvuracak kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında herhangi bir sigorta koluna ait iş akdinin olmaması şarttır.

  • Temel olarak; şartlı eğitim yardımı, nüfusun en yoksul kesiminde yer alan ve maddi olanaksızlıklar nedeniyle çocuklarını okula gönderemeyen ya da göndermekte zorluk yaşayan ailelere çocuklarını okula gönderme şartıyla bu destek verilir.

ŞARTLI SAĞLIK YARDIMI (ŞSY) NEDİR? ŞARTLARI NELERDİR?

  • Şartlı sağlık yardımı olarak, nüfusun yoksul olarak değerlendirilen kesiminde yer alan ailelerin 0-6 yaş arası çocuklarını düzenli olarak sağlık kontrollerine götürmesi için devlet nakdi yardım sağlar.

  • İhtiyaç sahibi olarak değerlendirilen ailelerdeki her bireyin Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) kapsamında sosyal güvencelerinin olmaması gerekir.

  • Ailelerin çocuklarını düzenli olarak doktor kontrollerine götürmesi de aranılan şartlar içinde yerini almıştır.

  • Ailenin muhtaçlık durumunda ya da ihtiyaç sahibi olması seviyesi Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından karar verilmelidir.

ÇOCUK YARDIMI BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

Çocuk yardımı için belirlen şartlara uygunluk gösteren vatandaşlar başvurularını; ikamet adreslerine en yakın İl/İlçe Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma (SYD) Vakfına şahsen iletebilirler. Başvuru sırasında kişilerin yanında üzerinde T.C. kimlik numarası yazılı olan kimlik kartının olması yeterlidir. Aynı zamanda ALO 144 Sosyal Yardım Hattı aranarak da çocuk yardımı başvurusu tamamlanabilir.

ŞARTLI EĞİTİM YARDIMI (ŞEY) KAPSAMINDA AİLELERE NE KADAR ÖDENİR?

12 yıllık temel eğitimin zorunlu hale getirilmesinin ardından devlet eğitim konularında daha fazla dikkatli olmaya başladı. Toplumun bütün bireylerinin temel eğitim düzeyinde olmasını amaçlayan devlet politikaları kapsamında muhtaçlık durumunda olduğu için çocuklarının eğitimini aksatan ailelere eğitim yardımı ödemesi yapılır. Ödemeler ilgili bakanlık ve kurumlar tarafından belirlenmiştir:

  • İlköğretime devam eden erkek öğrenciler için aylık 35 TL,
  • İlköğretime devam eden kız öğrenciler için aylık 40 TL,
  • Ortaöğretime devam eden erkek öğrenciler için aylık 50 TL,
  • Ortaöğretime devam eden kız öğrenciler için aylık 60 TL ödeme yapılır.

ŞARTLI SAĞLIK YARDIMI (ŞSY) KAPSAMINDA NE KADAR ÖDEME YAPILIR?

"Herkes için sağlık" politikasından hareket ederek devlet özellikle yardıma muhtaç kişilere düzenli sağlık kontrollerinin yapılabilmesi için belirlenen miktarlarda ödeme yapar:

  • Kız ya da erkek çocukları fark etmeksizin 0-6 yaş arasındaki bütün çocuklar için aylık 35 TL,
  • Gebe ve lohusa kadınlara aylık 35 TL,
  • Hastanede doğum yapan kadınlara tek sefere özgü olmak üzere 75 TL ödeme yapılır.

    Canlı Borsa


En Çok Aranan Haberler