<span style="font-family: "Times New Roman"; line-height: 150%; font-weight: bold;">DR. MEHMET BULUT / SOSYAL GÜVENLİK UZMANI
2015 yılındaki genel seçimlerden sonra verilen vaatler sonucu asgari ücret 2016 Ocak ayından itibaren brüt 1.647 TL olmuştu. Yani asgari geçim indirimi dahil tutulduğunda net asgari ücret 1.300 TL’ye ulaşmıştı.
Asgari ücretteki bu artışın hiç kuşkusuz işverenler üzerinde önemli bir maliyeti oldu. Nitekim bir işçi için asgari ücretin işverene maliyeti 1.935,23 TL tutarında. Hükümet asgari ücretteki yüksek artış nedeniyle işveren üzerindeki maliyeti azaltmak için asgari ücret teşvikini uygulamaya koymuştu. Böylece işverenler daha az prim ödemeye başlamıştı.
Ancak söz konusu uygulama sadece 2016 yılı için öngörüldü. Dolayısıyla 2017 yılında asgari ücret teşviki sona erecek. Hükümet bir geçici madde düzenlemesiyle bu süreyi bir sene daha uzatır mı bilinmez ama işverenlerin planlamasını 2017’de teşvik olmayacakmış gibi yapmasında fayda var.
**Destek İşçi Başına 100 TL
**
İşverenlerin 2016 yılı için uygulanan asgari ücret desteğinden faydalanmasında iki farklı durum söz konusu:
Birincisi; 2015 yılının aynı ayında SGK’ya brüt günlük 85 TL (yani aylık brüt 2.550 TL) ve altında bildirimi yapılan sigortalıların sayısını geçmemek üzere 2016 yılında sigortalı başına aylık 100 TL destek veriliyor. Maden işyerlerinde günlük brüt 85 TL’lik tutar 170 TL (yani aylık brüt 5.100 TL) olarak uygulanıyor.
İkincisi; 2016 yılı içinde ilk defa kurulan işyerlerinde SGK’ya bildirilen tüm sigortalılar için sigortalı başına aylık 100 TL destek veriliyor.
**Destek Primden Düşülüyor
**
Peki işverenler söz konusu desteği nasıl alıyorlar? Sağlanan destek SGK’ya ödenen sigorta priminden mahsup ediliyor. Dolayısıyla nakit olarak desteğin alınması söz konusu değil.
Sigortalı ve işveren hisselerine ait sigorta primlerinin Devlet tarafından karşılandığı durumlarda işverenin ödeyeceği sigorta priminin Hazinece karşılanacak tutardan az olması halinde sadece sigorta prim borcu kadar mahsup işlemi yapılıyor.