FİNANS

Doğalgaza yine zam yolu göründü

Doğalgaz fiyatında yeni bir tarife metodolojisine geçilecek. Bir süredir Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) ile dağıtım şirketleri toplantı yapıyor.

Doğalgaza yine zam yolu göründü

8 yıl önce sıfıra yakın bedellerle ihaleleri alan firmaların 8 yıllık süresi sona eriyor. Şimdi yeni bir tarifeye geçilecek. Şirketlerin istediği modelde doğalgaza yüzde 5-10 zam gözüküyor. EPDK yeni zam yapıldığı için yeni bir zamma sıcak bakmıyor. Şirketlerin şimdiye kadar yaklaşık 7.5 milyar liralık yatırım yaptığını bu nedenle yeni tarife konusunda ısrarcı olduğunu anlatan yetkililer, “Yeni zam yapılması istenmiyor şu anda yatırımlar değerlendiriliyor. Eğer zam yapılırsa İGDAŞ ve Başkentgaz’ın değeri artar. Ancak şirketler de zam yapılmazsa (batarız) diyorlar” dediler. EPDK ile şirketler salı günü yani bugün tekrar biraraya gelecekler. Ancak bir sonuç çıkıp çıkmayacağı belirsiz.

İlk süre Kayseri için 2 Ekim 2011 tarihinde doldu. 5 Aralıkta Konya için dolacak. Daha sonra 2012 yılında Kütahya, Çorlu, Erzurum, Çatalca, Çorum, Balıkesir, Sivas gibi pekçok şehirde süre dolacak. Sürelerin tamamen dolması 2016’yı bulacak. Ancak süresi dolan şirketler artık birim fiyatların hesaplanmasına yönelik metodolojinin değişmesini talep ediyor. Bu nedenle EPDK ile yaklaşık haftada bir toplanılıyor. Son toplantılarda şirketlerin yaptığı yatırımlar değerlendirmeye alınmaya başlandı. Bu değerlendirmenin ardından artık metodolojiye son şeklin verilmesi gerekiyor.

Zam nasıl olacak?
Şirketlerin istediği metodolojinin yerine getirilmesi halinde yüzde 5 ile 10 arasında zam yapılması gerektiğini anlatan yetkililer, doğalgaza yeni zam yapıldığını yeni bir zamma sıcak bakılmadığını söylediler. Zaten doğalgazda birikmiş yüzde 30’a yakın bir maliyet vardı. Buna rağmen doğalgaza yüzde 12-14 aralığında zam yapıldı. Bu nedenle yeni bir zamma sıcak bakılmıyor. Ancak şirketlerin talebinin de geçiştirilemeyeceği biliniyor. Çünkü şirketlerin “Eğer zam yapılmazsa şirketler batar” iddiasında bulunduğu belirtildi.(RADİKAL)

Mynet’te En Çok Takip Edilen Hisseler
Hisse

En Çok Aranan Haberler